Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Ehrengard: The Art of Seduction: geestig satirisch sprookje

  •  
13-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2677 keer bekeken
  •  
Ehrengard_SFFilm_050722_Geisnas_130_Christian Geisnæs

© Christian Geisnæs / Netflix

Acteurs Sidse Babett Knudsen en Mikkel Boe Følsgaard spelen een groothertogin en haar portretschilder in aangenaam Deens kostuumdrama. 

Aan het hof van het gefictionaliseerde koninkrijk Babenhausen is kunstschilder Cazotte (Mikkel Boe Følsgaard, The Rain) aangesteld om de groothertogin (Sidse Babett Knudsen uit Borgen) te portretteren. Het schilderen gaat niet van een leien dakje; terwijl Cazotte bezig is met zijn compositie, kijkt zijn onderwerp vooral verleidelijk naar hem. De schildersessie mondt dan ook uit in een onschuldige affaire. Na een zoenpartij wijst Følsgaards personage zijn opdrachtgever af. Als ze hem een paar dagen later tegenkomt op een bal, dan ziet ze hem naar een andere vrouw staren. Cazotte biecht op dat hij een oogje heeft op Ehrengard (Alice Bier Zanden), een telg uit een welgestelde familie.

Hij zou de jonge deerne graag willen portretteren. Dat kan de groothertogin eventueel voor hem regelen. Zij heeft ook iets van Cazotte nodig: haar zoon moet hoognodig trouwen, zodat de erfopvolging en de toekomst van het koninkrijk geregeld is. Wil Cazotte misschien van zoonlief een echte verleider maken? Dus begint de schilder de Decamerone en The Canterbury Tales aan zijn nieuwe pupil voor te lezen. Hij leert hem hoe je 'met je derde kaars een fakkel aan kunt steken'. Maar zoals wel vaker in dit soort satirische sprookjes weet de man die veinst casanova te zijn ook helemaal niets van de liefde.

Ehrengard__The_Art_of_Seduction__2171166__00_42_46_09__2566375

© Jan Pallesen / Netflix

Niettemin weet hij de zoon van de groothertogin zover te krijgen om met een vrouw te trouwen. Dan rijst er weer een ander probleem: de kersverse echtgenote blijkt zwanger van een ander. En dat kan nog wel eens tot een groot schandaal leiden. Zo leiden de acties van Cazotte telkens tot nieuwe problemen.  

Ehrengard__The_Art_of_Seduction__2171166__00_23_47_03__1427125

© Jan Pallesen / Netflix

Ehrengard: The Art of Seduction is gebaseerd op het boek van de Deense barones Isak Dinesen uit 1963. De roman blijkt een uitstekend uitgangspunt voor een luchtige komedie met twee uitstekende Deense acteurs. Knudsen, die vaak serieuzere rollen speelt, mag in deze film heerlijk minzaam lachen en ondeugend kijken. Følsgaard bedient zich van een beetje slapstick en toont weer eens hoezeer hij (zie ook Superposition, 2023) beschikt over een voortreffelijke komische timing. En met net iets meer dan negentig minuten speeltijd focust filmmaker Bille August zich vooral op de kern van het verhaal, aangevuld met een aantal hilarische wendingen. 

Ehrengard__The_Art_of_Seduction__2171166__00_34_47_04__2087167

© Jan Pallesen / Netflix

Deze nieuwe Netflix-film valt simpelweg onder de noemer aangenaam vermaak. Tot een hoger niveau getild door acteurs die hun rollen met zichtbaar plezier vervullen.

Ehrengard: The Art of Seduction, vanaf donderdag 14 september 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief