Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Dead Ringers S01E01-02: broeierige remake met een missie

  •  
21-04-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
804 keer bekeken
  •  
DeadRingers

Het is geen makkelijke opgave om in de schoenen te stappen van vermaard ‘body horror’-regisseur David Cronenberg, maar de makers van Dead Ringers de serie doen een goede poging. 

Foto credits: Niko Tavernise / Prime Video

De film Hereditary heeft ons al eerder geleerd dat schaalmodellen nooit zomaar onschuldig zijn. Op het eerste gezicht toont de maquette in de opening van de serie Dead Ringers de smetteloze witte binnenkant van een geboortecentrum. Maar al snel ontdek je als kijker dat de tafereeltjes lang niet zo sereen en klinisch zijn als gedacht.

Ook in het echte ziekenhuis waar tweelingzussen Elliot en Beverly Mantle (Rachel Weisz in een sterke dubbelrol) als gynaecoloog werken is een rooskleurig beeld van bevallen ver te zoeken, zelfs wanneer de bevalling zonder complicaties verloopt. Dat moet beter kunnen, vinden ze allebei, al denkt Beverly daarbij meer aan de daadwerkelijke geboorte en Elliot meer aan het (al dan niet ethisch verantwoorde) onderzoeksgedeelte.

DeadRingers2

De serie laat zich inspireren door zowel de gelijknamige film van David Cronenberg uit 1988 als het boek Twins van Bari Wood en Jack Geasland uit 1977. De basis is bij alle drie hetzelfde: de destructieve symbiotische relatie van een tweeling, die beiden werken als gynaecoloog. Elliot (met het haar los) is de dominante van de twee, extravert en impulsief; Beverly (met het haar opgestoken) is meer gesloten en timide. Hun band hecht noemen is een understatement. Elliot helpt Beverly zelfs met het versieren van leuke vrouwen, zoals actrice Genevieve (Britne Oldford), door zich als Beverly voor te doen.

DeadRingers7

In het boek en de film bestaat de tweeling uit twee mannen (in film subliem gespeeld door Jeremy Irons), maar voor de serie was het een geniale zet om van Elliot en Beverly juist vrouwen te maken. Als vrouwelijke gynaecologen, waarvan één met kinderwens, komt de serie toch net dichter bij de bron. De body horror – iets waar David Cronenberg beroemd om is – wordt daarbij niet vergeten, zo blijkt al bijna meteen aan het begin, wanneer Beverly na de zoveelste miskraam het bloederige embryootje uit de toiletpot vist. Ook de geboorte zelf omvat zoveel bloederige facetten die eigenlijk net zo goed in een griezelsprookje thuis zouden kunnen horen: doorscheuren, interne bloedingen, keizersneden.

DeadRingers1

Dat is ook het punt dat showrunner Alice Birch (scriptschrijfster van Lady Macbeth, de doorbraakrol van Florence Pugh, en de serie Normal People), tussen alle intriges van de Mantle-zusjes door, wil maken. De huidige gezondheidszorg is ‘duivels’ en ‘verknipt’; een systeem dat vrouwen en hun lichamen ‘koeioneert, bang maakt, terroriseert, vernedert, opjaagt en verwoest’. Beverly en Elliot willen het anders doen in hun nieuwe geboorte- en onderzoekscentrum. Daarvoor moeten ze wel in zee met de meedogenloos pragmatische Rebecca Parker (Jennifer Ehle, Elizabeth Bennet in de miniserie Pride & Prejudice), wier familie – à la Sackler – schatrijk is geworden van verslavende pijnstillers.

DeadRingers5

In vergelijking met het afschuwelijke diner waar Beverly en Elliot door Rebecca voor worden uitgenodigd, voelt een etentje bij de Roy-familie in Succession als een gemoedelijke picknick.

Dead Ringers S01, vanaf vrijdag 21 april 2023 in zijn geheel bij Amazon Prime Video 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief