Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Copycat Killer S01E01: de Taiwanese Jigsaw

  •  
31-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
401 keer bekeken
  •  
Copycat Killer
Misdaadthriller over een ambitieuze officier van justitie die een seriemoordenaar op de hielen zit is ijzingwekkend maar niet erg origineel.
Foto credits: Netflix
Copycat Killer opent met een hommage aan Saw (2003), met een moordenaar met een onherkenbaar gemaakte diepe stem die preekt in de voice-over terwijl de camera zijn focus verlegt naar een smoezelige ruimte waarin een knop te zien is. Wie daarop drukt, zo vertelt hij, zal verantwoordelijk zijn voor de dood van een vreemdeling. De man die praat is even later te zien op een scherm en draagt net als Jigsaw in de Saw -reeks een masker. Hij wil overduidelijk anoniem blijven maar zinspeelt tegelijkertijd op de media-aandacht die hem te wachten staat als zijn videotape bij nieuwsstations belandt.
Belangrijk om te weten is dat Copycat Killer , naar de roman van Miyuke Miyabe uit 2001, zich afspeelt in het Taiwan van voor de laatste eeuwwisseling. Met in het centrum dus een moordenaar die, zo is de suggestie, veinst andere roemruchte moordenaars uit de Taiwanese geschiedenis te zijn of na te doen. Het is aan officier van justitie Kuo Hsiao-chi (Wu Kan-ren) om verschillende moorden aan elkaar te koppelen. Of zijn er meer daders in het spel? Buiten kijf staat dat de hoofdpersoon, die het moreel kompas vormt van de reeks, de enige is met doorzettingsvermogen. Een agent met wie hij samenwerkt zegt in de openingsaflevering al dat hij ‘al 30 jaar een diender is’ en niet ‘gelooft in toevalligheden’.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Copycat Killer
Kuo stort zich daarentegen op de zaak, net zoals talloze hoofdpersonages uit dit soort misdaadthrillers die hem voorgingen. Copycat Killer moet het niet hebben van originaliteit en doet, naast de verwijzingen naar Saw, denken aan het werk van David Fincher ( Zodiac , 2007) en Bong Joon-ho ( Memories of Murder , 2003). Op zich is dat niets om je voor te schamen: liefhebbers van complexe puzzels zullen bij deze nieuwe Netflix-reeks aan het juist adres zijn.
Copycat Killer S01, vanaf 31 maart 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief