Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Chivalry S01E01-02: onderhoudende MeToo-komedie

  •  
20-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Chivalry
Een onnozele filmproducent (Steve Coogan) zonder ruggengraat vormt een duo met een feministische filmmaker (Sarah Solemani) in geestig zesluik.
Foto credit: Channel 4
Filmproducent Cameron (Steve Coogan) heeft een megaprobleem: de film die hij heeft gemaakt met een Franse regisseur is te seksistisch. Van bovenaf is besloten dat een seksscène sowieso opnieuw moet worden gedraaid. Filmregisseur Bobby (Sarah Solemani) is ingehuurd om dit proces in goede banen te leiden. De Fransman wil echter nergens van weten. Hij vindt niet dat hij in zijn manier van filmen de nadruk heeft gelegd op de vrouwelijke vormen: ‘Ga je de tieten van de Venus van Milo er ook afsnijden?’ Het duurt niettemin niet lang voordat Bobby aan het roer staat van de filmproductie.
Zij vraagt zich al meteen af waarom Cameron – Coogan speelt een onvervalste wezel, en dat doet hij altijd met verve – niet eerder ingreep. Maar Cameron speelt de onschuld zelve. Hoewel later blijkt dat een van de actrices (een heerlijk schmierende Sienna Miller) wel degelijk leed onder de regie van de Fransman. Wat kan Cameron er echter aan doen? Hij weet niet eens het verschil – zoals wordt geïllustreerd in een geestige scène – tussen een vagina en een vulva. Hij vindt het vooral vervelend dat hij in deze tijd geen ‘bijvoeglijke naamwoorden meer mag gebruiken’.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Coogan en Solemani – die deze komediereeks samen schreven - spelen in die zin mensen die elkaars tegenovergestelde zijn: zij is van de nieuwe wereld; hij van de oude. Zij gelooft in feminisme; hij vindt alles maar onzin. Zo begrijpt Cameron ook niet dat er een intimiteitscoördinator – iemand die zorgt dat een seksscène op een veilige manier wordt gefilmd – door Bobby is ingehuurd. Hij vindt dat raar: we hoeven mensen toch niet te leren vrijen? Het is in die zin vooral smakelijk lachen om Coogans gespeelde onnozelheid – hoewel Solemani – wier personage zich ook al snel ontpopt als een hypocriet – er ook wel wat van kan, in deze onderhoudende MeToo-reeks.
Chivalry S01, vanaf 20 november 2022 op BBC First
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief