Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Bookie S01E01: grappen zijn vooralsnog soms goed, vaak achterhaald

  •  
30-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
249 keer bekeken
  •  
Bookie

© HBO Max

Door Chuck Lorre (The Big Bang Theory) bedachte tragikomediereeks over een bookmaker in Los Angeles weet nog niet volledig te overtuigen. 

‘De dagen van het breken van botten zijn voorbij’, vertelt bookmaker Danny (een rol van komiek Sebastian Manisalco) tegen zijn vrouw Sandra (Andrea Anders). Dus zal hij een schuld die hij moet vereffenen met een van zijn cliënten moeten afschrijven, nadat hij zelf door de schuldenaar in elkaar is gemept. Saillant (en irritant) detail: de mepper in kwestie is een man die tegenwoordig als vrouw door het leven gaat maar volgens de logica van showrunners Chuck Lorre (Two and a Half Men, The Big Bang Theory) en Nick Bakay nog wel zo hard als een man kan meppen. Je zou die grap kunnen omschrijven als transfoob en seksistisch, en vooral onnodig.

Het is het niveau van de grappen dat deze komedieserie omlaag haalt; een tragikomediereeks met eigenlijk een best aardige invalshoek. Danny is eigenlijk een minkukel die niets anders kan dan gokverslaafden een loer draaien. Hij wordt bijgestaan door oud-atleet Ray (Omar J. Dorsey), een nitwit die er nooit in is geslaagd om de criminele ladder écht te beklimmen. Samen slijten ze hun dagen met het bezoeken en intimideren van cliënten. Zoals Charlie Sheen, die vanuit een afkickkliniek een pokertoernooi bestiert. Danny krijgt nog ruim 75.000 dollar van de ster van weleer en Sheen belooft prompt: ‘Ik heb al een nieuwe klus in Japan’s Got Talent, je krijgt het geld zo spoedig mogelijk.’

charlie-sheen-sebastian-maniscalco

© John Johnson / HBO Max

Bookie is een serie die nog niet iets is, maar wel wat kan worden. Er zijn goede grappen, zoals wanneer Ray zijn grootmoeder een televisie cadeau doet en zij vraagt: ‘Zit hier ook HBO op?’ ‘Nee’, zegt Ray, waarna grootmoeder vilein reageert: ‘Hoe moet ik verdomme dan naar die draken kijken.’ Het lijkt er alleen sterk op dat de humor van Lorre en Bakay niet met de tijd is meegegroeid. Simpel gezegd: Bookie voelt ietwat ouderwets aan. (Dat Ray Romano een kleine rol speelt in de pilotaflevering helpt niet mee.)

Bookie S01, vanaf donderdag 30 november 2023 wekelijks bij HBO Max, dat aftrapt met de eerste twee afleveringen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief