Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Uppers, downers en trippers: drugs doen in tijden van corona

  •  
24-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
12020 keer bekeken
  •  
gras-grun-6ScKApDyAMQ-unsplash
Een lijntje coke als oppepper, een jointje om te relaxen of een dagje trippen uit verveling. Drugs lijken misschien de ideale manier om even te vergeten dat alles nu anders is. Kom je daarom in de verleiding om drugs te doen? Dit is waar je rekening mee moet houden.  

Hoe ga je?  
De effecten die je merkt van een drug, hangen af van drug, set en setting. Drug is natuurlijk het middel zelf, maar ook hoe je ‘m inneemt en met welke dosering. Je kunt drugs indelen in drie categorieën: uppers, downers en trippers. Hierover vertellen we later meer. De setting is je omgeving. Zit je braaf volgens de richtlijnen thuis, dan is de omgeving waarin je gebruikt bekend terrein. Bij setting speelt ook mee of je in je eentje gebruikt, met vrienden of met mensen die je minder goed kent. Set gaat over jou zelf. Hoe voel je je? Logisch als je in deze tijd wat minder lekker in je vel zit. Misschien mis je je vrienden of heb je moeite om een nieuw ritme te vinden. Bedenk voordat je iets neemt hoe jij in deze drie pijlers staat. Als je twijfelt, doe het dan gewoon niet.    

Uppers 
MDMA, cocaïne, speed zijn uppers. Ze geven je energie en zorgen dat je aan staat. Ook krijg je vaak meer zelfvertrouwen. Best welkom in een tijd met veel onzekerheid. Maar uppers versnellen ook je hartslag en ademhaling, effecten die je lichaam herkent uit angstsituaties. Zit je niet lekker in je vel, dan kan je hier angstig van worden of in paniek raken. 

Als de upper begint uit te werken, kan je je down en leeg voelen. Ben je van plan een upper te nemen? Houd daar dan rekening mee. Zorg dat je genoeg eet en slaapt, zodat dat gevoel niet langer aanhoudt dan nodig. Wil je een pil doen tijdens je quarantaine? Lees dan eerst even dit artikel. 

Downers 
Alcohol, cannabis en ghb zijn downers. Ze werken ontspannend. Je voelt je er chill door en minder angstig. Dat klinkt als de ideale manier om alles wat er nu speelt even te vergeten. Maar voel je je al slecht, dan kunnen downers dit gevoel versterken. Zo zorgt de THC in cannabis voor een high en actief gevoel, maar kan het je ook angstig of paranoïde maken. Heb je op dit moment last van angst? Dan kan je beter even helemaal niet blowen. Kan je het echt niet laten? Kies dan voor cannabis met lager percentage THC en een hoger percentage CBD. Hier kan iemand die bij de coffeeshop werkt je bij helpen. 

Trippers 
LSD, paddo’s, ketamine en 2C-B zijn tripmiddelen. Ze veranderen je bewustzijn. De wereld ziet er tijdens je trip even heel anders uit. Als je veel thuis zit en zeeën van tijd hebt kan trippen verleidelijk zijn. Maar ook voor trippen geldt: zit je niet lekker in je vel, dan kunnen deze gevoelens tijdens het trippen versterkt worden. Hierdoor kan je in een bad trip komen. Als je weinig of geen tripervaring hebt, kan je sowieso beter wachten tot de maatregelen wat versoepeld zijn. Dan is de kans op een fijne trip gewoon groter omdat je dan ook naar buiten kan.

In je uppie trippen is heel wat anders dan trippen met een groepje vrienden. Kies je ervoor om toch te gaan trippen? Zorg dan dat je in ieder geval goed voorbereid bent en lees je goed in. Kies sowieso voor een tripmiddel dat niet te lang duurt. Je trip vier uur lang leuk te houden is een stuk makkelijker dan een quarantainetrip van meer dan een dag. En zorg voor een tripsitter. Iemand die nuchter is en je kan helpen als je trip een andere wending neemt. 

Ken de risico’s 
Het gebruik van drugs is natuurlijk nooit zonder risico. Maar dankzij het coronavirus moet je met sommige dingen extra rekening houden. Put je je lichaam niet totaal uit. Kies voor een lagere dosering dan je normaal zou doen en combineer niet met alcohol, andere drugs of medicijnen. Sowieso kan je in deze tijd beter geen drugs te proberen die je niet kent. En ga je toch iets nieuws doen, zorg dan dat je niet alleen bent. 

Wil je meer weten over drugsgebruik tijdens de coronamaatregelen? Check dan deze pagina van Unity. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.