Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Wat je moet weten voordat je thuis een pil popt

27-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
11400 keer bekeken
  •  
Template foto website
Alle kroegen zijn dicht, steeds meer festivals worden afgelast en met een groep vrienden samenkomen zit er ook niet meer in. Voorlopig zit je dus thuis en moet je op zoek naar andere manieren om te ontladen. Online worden raves georganiseerd en steeds meer dj’s draaien via een livestream. Zo kan je losgaan in je eigen kamer. En misschien kom je dan ook in de verleiding om daar een pil bij te nemen. Dit moet je weten voor je een pil doet in quarantaine. 

Weet wat je neemt 
Elke drug heeft een andere werking. Sowieso is het daarom belangrijk om je vooraf in te lezen. Check bijvoorbeeld onze Drugslab video’s. Ons belangrijkste advies is om niet te gaan experimenteren met nieuwe drugs. Veel drugstestservices zijn gesloten en je kan alleen op afspraak je drug laten testen. Doe je dat niet, dan weet je nooit helemaal zeker wat je neemt. Daarnaast is het advies om sociaal contact zoveel mogelijk te vermijden. Dat geldt dus ook voor je dealer. Maak dus alleen de stash op die je nog thuis hebt liggen en hebt laten testen. 

Dansen in je woonkamer 
Doe je normaal alleen drugs op een feestje of festival? Bereid je dan voor op een andere ervaring. De sfeer, muziek en lichten zijn namelijk allemaal van invloed op de werking van de drug. Jouw huis is een andere setting dan je gewend bent. Daarnaast zijn je huisgenoten misschien niet de mensen met wie je normaal naar een festival zou gaan, ook dat is even wennen. Toch is er niks mis met een kleinschalig feestje in je woon- of slaapkamer: je bent in een bekende omgeving en je bepaalt zelf de sfeer. 

Met de kraan binnen handbereik moet je opletten dat je niet teveel water drinkt. Vraag één van je huisgenoten nuchter te blijven, zodat je tijdens je trip iemand hebt om op terug te vallen. Zet een lekkere playlist op, zorg dat je genoeg ruimte hebt om te bewegen, te chillen en er een raampje open kan als je het warm krijgt. 

Ken de risico’s 
Het zijn onzekere tijden en de hele situatie waar we in zitten kan zorgen voor extra spanning en stress. Logisch dat je toe bent aan wat afleiding. Maar als je down bent, is het niet slim om aan de drugs te gaan. Xtc bijvoorbeeld is geen happy pil. Het versterkt je emoties. Dus als je niet lekker in je vel zit, kan je er ook behoorlijk slecht op gaan. Bedenk je dus wel of dit het beste moment is. 

Drugsgebruik is natuurlijk nooit zonder risico, maar in deze situatie zijn de risico’s nog groter. Op festivals zijn altijd EHBO’ers aanwezig en in je woonkamer niet. Op dit moment is het zorgsysteem overbelast, en kan je niet zomaar overal terecht. Als je kiest om aan de drugs te gaan, neem dan een lagere dosering dan je normaal zou doen. 

Dubbele dinsdagdip  
Bij het gebruik van XTC zorgt het gelukshormoon serotonine voor een geluksgevoel. Er komt extra serotonine vrij. Het nadeel daarvan is dat je geluksvoorraadje na gebruik is uitgeput. De één is er gevoeliger voor dan de ander, maar over het algemeen voelen veel gebruikers zich de dag(en) na het nemen van een pil daardoor behoorlijk brak. Tijdens deze dinsdagdip heb je vaak nergens zin in, kan je huilbuien hebben en moeite hebben om situaties te relativeren. Geen ideale mindset in de periode waarin je binnen de vier muren van je huis moet blijven. Daarnaast verlagen drugs je weerstand en dat maakt je vatbaarder voor ziektes. Dus ook voor het coronavirus. Maak voor je het belletje naar de dealer doet de afweging of dit het juiste moment is. 

Heb je nog meer vragen over drugs? Bel dan de Drugs Infolijn: 0900-1995.


Delen: