Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

6 Bizarre drugsvragen en hun antwoorden

  •  
23-12-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
24288 keer bekeken
  •  
#ditwiljeweten_3122829865.png
Sommige drugsvragen moet je direct aan een expert stellen. Dus spraken we dr. Adam Winstock. Dr. wie? Nou, een Britse verslavingsarts met allemaal doctoraten enzo op het gebied van drugs, verslavingen en psychiatrie. Èn de grote eindbaas van de Global Drug Survey. Als iemand iets weet over drugs dan is hij het wel.
1. Waarom kan je het best iets zoets eten als je bad gaat op wiet?
Adam: “Omdat het je lekker laat voelen! Als je stoned bent is eten zoooo chill. Door te eten focus je je even op iets anders dan je kutgevoel. Eten is bevredigend en kan ook troostend werken. Op dat moment biedt een pizza of donut die troost.

En niet omdat je bloedsuikerlevel ineens daalt. De meesten van ons (diabeten uitgezonderd) hebben een heel goed mechanisme dat die dingen fixt. Je lichaam dus. En zover ik weet is er geen enkele recreatieve drug die je bloedsuikerspiegel laat dalen. Wat je sowieso nooit moet doen is denken dat een andere drug je beter laat voelen. Dus niet ‘Hier, neem een biertje. Daar knap je van op!’ of ‘Een lijntje coke laat me nu vast beter voelen’.”
  2. Waarom moet je soms poepen als je drugs op hebt?
“Stimulerende drugs verhogen de spieractiviteit. Dus ook de spieren rond je endeldarm. En die zorgen voor het knijpende gevoel dat de poep uit je darmen werkt. Daardoor associëren sommige mensen drugs nemen met poepen. Een aangeleerde reflex zeg maar. Zo van: ‘Ik neem een pil, dus ik moet zo schijten’.”
  3. Zal er ooit een drug zijn waar je slimmer van wordt? Zoals in de film Limitless?
Nee, ik denk het niet. Het dichtst wat we bij een Limitless drug kunnen komen is micro-doseren met bijvoorbeeld LSD. Dit laat je brein op een fundamenteel andere manier functioneren. Zoals dat de kleur blauw kunt horen. Het deel van je brein dat kleur herkent communiceert ineens met het deel van je brein dat audio herkent. Alles wordt één. De man die de Nobelprijs won voor het ontdekken van de structuur van DNA, deed dit onder invloed van LSD. Hierdoor kon hij dingen beter begrijpen en zaken aan elkaar linken.”
4. Zullen drugs ons brein evolutionair veranderen?
“Ik denk niet dat de structuur van ons brein zal veranderen. Maar sommige delen van het brein zullen zich beter of anders ontwikkelen. Sommige mensen zeiden bijvoorbeeld dat hun kleurenblindheid of dyslexie verdween na het gebruik van LSD. Vaak is dat tijdelijk, maar in sommige gevallen ook op lange termijn. Het brein maakt nieuwe connecties door de drugs, die het anders niet zou maken. Dus: het brein kan veranderen door drugs, maar of dat evolutionair is weet ik niet. Dat zal door tijd moeten blijken.”
5. Waarom word je zo zelfverzekerd/ arrogant van coke?
“Niet iedereen wordt zo. Als je nagaat wie van je vrienden zo wordt van coke, is dat waarschijnlijk iemand die zonder coke ook irritant is. Met andere woorden: coke benadrukt je persoonlijkheid. Als jij al een heel zelfverzekerde gast bent, dan wordt dat alleen maar sterker als je coke hebt gesnoven. En als je normaal al veel en makkelijk praat, dan wordt dat ook versterkt.”
6. Waarom blijven sommige mensen hangen in hun psychedelische trips?
“Ik denk niet dat dat zo is. Tuurlijk: iedereen kent wel een verhaal over iemand die ooit LSD nam en daarna nooit meer hetzelfde was. Maar dat ligt niet aan de drugs. Drugs kunnen een onderliggende psychische stoornis triggeren die er altijd al was. Net als “Mijn zoon was normaal, tot hij wiet ging roken. Toen werd hij schizofreen”. Drugs kan deuren openen naar kamers die ver weggestopt waren. Maar de meeste mensen zijn gewoon na enkele dagen weer zichzelf. Als je na vier weken nog steeds niet jezelf bent, dan is het niet de drug. Eenmalig drugs nemen kan geen psychische stoornis creëren. Het kan wel dingen naar boven halen die altijd al aanwezig waren.”
Heb je ervaring met deze of andere drugs? Vul dan even de Global Drug Survey in! Daardoor kunnen wij weer vet veel nieuwe artikelen maken. En we zijn je eeuwig dankbaar natuurlijk. #liefde

Meer over:

mdma, drugs, q&a, xtc, coke
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.