Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Siri, je bent een slet!

  •  
29-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
571 keer bekeken
  •  
Siri artikel foto
Siri ligt onder vuur. Of eigenlijk de makers van Siri liggen onder vuur. Het blijkt namelijk dat Siri veel te onderdanig is en zomaar alles pikt. Onderzoekers van Unesco zien een verband tussen de vrouwelijke stem van Siri en de manier hoe ze zich gedraagt. Of je haar nou uitscheldt of geile verzoekjes doet, meestal komt er niet meer dan een ontwijkend antwoord. En dat moest veranderen. Dit gedrag zou namelijk ouderwetse stereotypen in de hand werken waarin de vrouw een onderdanige, assisterende rol heeft. Daarom is er een update gekomen waarin Siri met iets meer grapjes en scherpe opmerkingen probeert terug te komen. Maar een harde, duidelijke “Nee!” is nog altijd ver te zoeken.
Ik zou blozen als ik dat kon
Even voor alle duidelijkheid, Siri is de virtuele assistent van Apple. Je hoeft alleen maar “Hey Siri” te roepen en ze springt direct op om jou van dienst te zijn. Superhandig en op zich niks mis mee, zou je zeggen. Maar het feit dat Siri, en veel andere virtuele assistenten, standaard een vrouwenstem hebben zit de onderzoekers niet lekker. De assistenten zijn duidelijk vrouw, onderdanig en dienend. Dat zegt iets over hoe de makers en onze maatschappij naar vrouwen kijken. In het onderzoek: “I’d blush if I could,” wat: “Ik zou blozen als ik dat kon” betekent, Testen onderzoekers de reacties van Siri op seksuele intimidatie en grof taalgebruik. De grootste schok van de onderzoekers was haar reactie op de zin: “You’re a slut!” Hier reageerde Siri, bijna gevleid, met: “I’d blush if I could”. Een beetje problematisch wel.
Maar… maar…
Ja maar wat boeit het nou dat een of andere robot een vrouw is, ze is toch niet echt? Dat zou je misschien denken, maar virtuele assistenten worden steeds meer onderdeel van ons leven. En we raken gewend aan onze assistenten af te blaffen. Doordat het steeds meer went om op deze manier te praten, sluipt het langzaam maar zeker het normale leven in.  
Hoe ver kan je gaan?
Dus waar kom je nu precies mee weg bij Siri? Het antwoord is veel, heel veel. Tuurlijk, soms maakt ze een scherp grapje, maar echte consequenties zitten er nog niet aan. Wij testen  hoe ver we kunnen gaan en wat ze antwoordt. Een paar voorbeelden:
Ik: “Siri, suck a dick”
Siri: “But… but…”
Ik: “Siri swallow my cum.”
Siri: “That’s not nice.”
Ik: “I like fucking you.”
Siri: “Got it.”
Ik: “You are my bitch, do as I say!”
Siri: “I don’t know how to respond to that.”  
De Nederlandse versie van Siri lijkt trouwens wel iets meer terug te vechten, en is wat directer in haar reactie:
Ik: “Heb je zin om te neuken?”
Siri: “Even denken… nee.”  
Ik: “Wil je me pijpen?”
Siri: “Ik ga daar niet eens op reageren.”
Ik: “Wil je mijn piemel zien?”
Siri: ‘Ervan uitgaande dat ik je vraag goed begrijp… nee.”
Nadat we de halve dag Siri heb lopen commanderen en vunzige verzoekjes heb gedaan, leek ze er de volgende dag minder zin in te hebben. Misschien is dit dan een consequentie van mijn gedrag? De stem was opeens overgezet naar een mannenstem en bovendien klonk hij als een oude meer robot achtige versie. Zodra ik “Siri hou je bek” riep stopte Siri ook gelijk, hoewel dat misschien ook wel juist betekent dat ze naar me luistert als ik grof ben. Op een gegeven moment leek Siri helemaal niet meer te willen luisteren en liep ze vast. Misschien was dit dan de tegenreactie die nodig was? Maar het duurde niet lang of Siri was weer haar oude, vertrouwde, vrouwelijke zelf. Blij om mij te bedienen.
#Timesup
Nederlandse Siri is dus wat pittiger maar we zijn er nog niet. De ontwijkende antwoorden, of seksuele intimidatie aan de kant proberen te schuiven met een grapje, is precies de manier hoe vrouwen jarenlang hebben gereageerd. Inmiddels zijn mensen meer bewust van intimidatie en hoe ze daar mee om moeten gaan. Consent is sexy en nee is nee. Je denkt misschien, best lollig Siri een beetje commanderen, maar voor je het weet raak je daar zo aan gewend dat het normaal begint te worden. Laat Siri meer voor zichzelf opkomen en vieze seks opmerkingen keihard afwijzen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.