Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

"Je kan geen hiv krijgen van een prik die je niet voelt"

  •  
01-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1142 keer bekeken
  •  
FOTO ARTIKEL WEBSITE

Er gaat een verhaal rond dat je hiv kan krijgen door een prikje. Overal duiken screenshots op van een aantal WhatsApp-gesprekken. Het gaat over een meisje dat een prik zou hebben gekregen van een spuit die met hiv geïnfecteerd zou zijn. Achteraf vond het meisje een briefje in haar tas met ‘welcome to the hiv family.’ Ze ging de volgende dag naar de dokter en bleek met hiv geïnfecteerd te zijn. We merken dat veel mensen ermee bezig zijn. Reden genoeg om te onderzoeken of het überhaupt mogelijk is om op deze manier hiv te krijgen.

Ten eerste is het moeilijk om in Nederland bloed te vinden dat hiv kan overdragen. In Nederland zijn de behandelingen tegen hiv zo goed dat iemand met een partner gewoon kan vrijen zonder het over te dragen. In de screenshots wordt verteld dat het meisje niks van de prik voelde. Dit betekent dat ze geprikt zou zijn door een insulinenaald. Deze voel je namelijk niet zo erg als een andere naald. En het is nooit bewezen dat je van zo'n prik hiv kan krijgen. Als je een spuit vol bloed ingespoten krijgt, doet dat pijn (denk maar eens aan al die tijden dat je huilend op de stoel een vaccinatie kreeg). Dus je kan geen hiv krijgen van een prik die je niet voelt.

GROEPSAPP 1

Ten tweede wordt er in de screenshots verteld dat het meisje de volgende dag naar de huisarts is gegaan en hiv bleek te hebben. Ook dit kan niet. Hiv kan met een normale test op zijn vroegst pas na drie tot vier weken aangetoond worden. Maar er bestaat ook een speciale test, deze is na tien dagen al betrouwbaar. Je huisarts moet deze van tevoren bestellen, maar niet iedere huisarts is hiervan op de hoogte.

Ondanks dat het ontzettend schrikken is, lijkt dit verhaal een hoax te zijn. Het is niet mogelijk om op deze manier hiv te krijgen. Mocht je nog steeds bezorgd zijn dat je op deze manier hiv hebt gekregen dan kan je naar je huisarts gaan. Deze zal vertellen dat de kans op hiv enorm klein is. Na drie weken kan je de test bij je huisarts of de GGD doen.


Groepsapp smiley 2
Groepsapp nieuw nyx
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.