Spuiten en Slikken

Test thuis of je hiv hebt

  •  
27-07-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2272 keer bekeken
  •  
hivtesttt
Misschien is je huisarts een lul of ben je bang voor een walk of shame in de soa-poli. Niet getreurd! Want vanaf deze week kan je betrouwbare hiv-thuistesten kopen bij gespecialiseerde apotheken. Maar hoe, wat, waar, waarom? We spraken met specialisten van Soa Aids Nederland en de Schinkel Apotheek uit Amsterdam.
Leuk zo’n thuistest, maar die was er toch allang?
Prof. Jan van Bergen (Soa Aids Nederland): “Dat klopt, het is niet nieuw. Maar de zelftesten die je via internet kan kopen zijn vaak niet betrouwbaar. Dit is de eerste test waar artsen volledig achter staan. De vraag naar zelftesten is groot, dus het is belangrijk dat mensen laagdrempelig en makkelijk toegang hebben tot zulke testen. Maar dan wel van goede kwaliteit.”

Kan ik gewoon binnenlopen bij de apotheek voor zo’n test?
Taco van Witsen (Schinkel Apotheek): “Ja, je hoeft geen afspraak te maken. De test is gewoon aan de balie verkrijgbaar. We hebben wel aparte spreekkamers. Daar kunnen we een adviesgesprek houden en duidelijke uitleg geven bij de test.”

En hoe werkt zo’n zelftest dan? 
Taco: “De thuistest werkt simpel: je neemt een druppeltje bloed af met de vingerprikker. Dat druppeltje doe je in een flesje. Daar giet je twee vloeistoffen bij en je weet binnen 60 seconden of je hiv hebt of niet.”

Ik durf mezelf dus echt niet te prikken, wat dan?
Taco: “Deze thuistest werkt alleen via bloed. Maar bij de huisarts of GGD kan je ook een hiv-test laten doen op basis van wangslijmvlies. Dan hoef je niet geprikt te worden.”

Stel je test positief, wat dan? Zit je daar alleen, huilend op je stinkende bank…
Jan: “Dat jouw test een positieve uitslag geeft, betekent niet dat jij echt hiv hebt. En al helemaal niet dat je doodgaat. Hiv is tegenwoordig geen doodsvonnis meer. Maar een chronische ziekte waar je oud mee kan worden, mits goed behandeld. Bel je huisarts na de test en maak een afspraak voor een test die kan bevestigen of de uitslag klopt of niet. Vervolgens word je doorverwezen naar het reguliere behandelcircuit.”

Stel: je hebt gister te veel gedronken en je bent vreemdgegaan. Je denkt ‘even snel een test doen voordat ik weer met m’n vriendin het bed in duik’. Goed idee?
Jan: “Nee. Zo’n zelftest is namelijk pas na drie maanden betrouwbaar. De test werkt namelijk op basis van de aanwezigheid van antistoffen tegen hiv in jouw lichaam. En pas na drie maanden zijn er genoeg antistoffen aanwezig om op te testen. De test kan dus valse geruststelling geven, als je al vóór die drie maanden al test. En juist in die periode ben je heel besmettelijk voor anderen, want je hebt nog geen antistoffen aangemaakt.”

Is thuis testen nou net zo betrouwbaar als bij de huisarts of GGD?
Jan: “Wij adviseren: ga naar een professional. Dan krijg je sowieso goede voor- en nazorg. Wil je het toch echt zelf doen? Ga dan niet op internet zoeken naar zelftests, maar koop de hiv-zelftest bij de apotheek. Vraag de apotheker vooraf om advies en lees goed de bijsluiter van de test. Is de test positief? Neem dan contact op met je huisarts.”

Moet ik me nu gelijk maar voor de zekerheid laten testen?
Taco: “Het is vooral belangrijk dat je je eigen seksuele netwerk kent. Maar een keer testen op hiv is nooit weg. Het weten is belangrijker dan het niet weten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de maatschappij. 70 tot 90 procent van hiv-infecties worden overgedragen door mensen die het niet weten. En in Nederland hebben er naar schatting zo’n 2800 mensen hiv zonder dat ze het weten.”

Mijn test is negatief. Nu heb ik dus sowieso geen hiv?
Jan: “Deze test is betrouwbaar en het is een goede test, maar geen enkele test kan honderd procent zekerheid bieden. En ook al is zo’n test 99 procent betrouwbaar, dan betekent dat niet dat de kans dat hij bij jou niet klopt maar één procent is. Let er ook op dat je echt drie maanden wacht na mogelijke besmetting. Weet dat je risico hebt gelopen, maar test je negatief en vertrouw je het niet? Test je over dan over drie maanden nog eens.”

De hiv-zelftest kost €29,95 en is bij gespecialiseerde apotheken te koop.
Delen:

Meer over dit onderwerp