Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Ik liet mijn vriendje condooms passen op Utrecht Centraal

  •  
22-11-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1022 keer bekeken
  •  
condomerie
“Ik heb nog nooit een condoom gebruikt” zei ik op de redactie. “WAT? Echt? Hoezo niet dan!” Ja, stom van me. Ik heb geen 30 verschillende sekspartners gehad, dus ik maakte me er niet zo druk om. En met mij tegenwoordig steeds meer jongeren. En dat is gewoon onveilig en dus dom.
De Universiteit Utrecht, het Trimbos Instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau hebben onderzoek gedaan naar het condoomgebruik onder jongeren en dat is sterk afgenomen. In 2009 gebruikte 80 procent van de jongeren die seks hadden een condoom, afgelopen jaar was dat 55 procent. En daar komen soa’s van. Kruisdieren, een kaasboerderij of druipgrot down-under is al erg vervelend, maar als je er te lang mee blijft lopen (zonder dat je het weet) kan je ook echt onvruchtbaar of goed ziek worden. Kortom: er moet een einde komen aan dat rubberloze gewip van de jeugd van tegenwoordig, vindt ook Soa Aids Nederland. Daarom is er deze week een speciale condoomwinkel geopend op Utrecht Centraal. De Condomerie. En daar is een heus condoompashokje. Dus ik als pikloze condoommaagd sleepte mijn vriendje mee voor een ochtendje condooms passen. #gezellig

Piña Colada of salted caramel
In de Condomerie vragen we Erwin Fisser van Soa Aids Nederland naar het hoe en waarom. Erwin: “We willen hier kunnen vertellen wat de mogelijkheden zijn. Er is gewoon heel veel te kiezen, zoek iets dat bij je past, dan is het veel prettiger om te gebruiken.” Terwijl we langs de verschillende kasten lopen vertelt hij over alles wat we zien. Er zijn condooms met ribbels, voor vegans, extra dunne en dat alles in verschillende maten. Erik: “De meeste jongens meten hun penis in de lengte, maar het gaat bij condooms juist echt om de dikte, de diameter bepaalt wat lekker zit. Daarbij past 80 % van de mannen gewoon in de gemiddelde condoommaat.”
Er liggen ook condooms met smaakjes. Piña Colada heb ik persoonlijk nooit lekker gevonden, maar 'banaan' klinkt al beter. Salted caramel glijmiddel lijkt me het proberen ook wel waard. Erwin: “Het meest bizarre vond ik toch wel dat een vrouw me vroeg hoeveel calorieën in dat smaakje zaten.”
Vrouwencondooms
Er liggen ook vrouwencondooms. Erwin: “Deze worden veel in Afrika gebruikt. Wanneer de man-vrouw-relatie binnen een cultuur ongelijk is houden vrouwen zo meer in eigen hand of ze wel of niet zwanger worden of een soa krijgen. Je kunt het al een paar uur van tevoren bij jezelf inbrengen en de mannen merken er niks van. Een groot deel van het idee dat een condoom niet lekker zit is sowieso gewoon psychisch. Tenzij je gaat beffen natuurlijk, dan merk je het wel.”
Goedkoper
De reden dat jongeren steeds minder condooms gebruiken is niet helemaal duidelijk. Soa’s en hiv zijn steeds beter te behandelen, maar als je niet weet dat je een soa hebt opgelopen loop je nog steeds risico op ernstige gevolgen. Erwin: “Bovendien is het veel goedkoper en efficiënter om condooms te gebruiken. De GGD Amsterdam kan de hoeveelheid mensen die soa-testen komen doen nauwelijks aan. Voor de gratis test is er daarom een leeftijdsgrens. Behalve als je tot de risicogroep behoort. Daar val je onder wanneer je als man seks met mannen hebt. Of als je bijvoorbeeld sekswerker bent. Bij de huisarts kost een soatest altijd geld. Condooms gebruiken is dus ook veel voordeliger.”
Vertrouwen
De nummer één-reden om te stoppen met condooms lijkt dat een condoom minder lekker voelt. Erwin vertelt dat het juist om vertrouwen gaat. Erwin: “De meeste jongeren zijn veel minder wild dan oudere mensen denken. Ze hebben vaak gewoon een relatie en blijven ook trouw binnen die relatie. Ze hebben er alleen vaak meerdere. As je drie relaties in één jaar hebt en je laat je nooit testen, dan kun je net zo goed drie keer een one night stand hebben. In een relatie stoppen mensen vaak met condooms, omdat ze hun liefje vertrouwen. Maar dat is natuurlijk eigenlijk nergens op gebaseerd. Natuurlijk vertrouw je je partner. Maar vertrouw je de ex van je schatje ook? Want als die iets had.. Je vertrouwt Marietje misschien wel, maar haar ex Henk ook? Wie weet heeft ze zonder haar medeweten chlamydia van hem gekregen. Daarom raden wij aan het condoomgebruik tijdens je relatie vol te houden en pas als jullie beiden een test hebben gedaan hiermee te stoppen.”
Showtime!
Wij hebben genoeg gezien. Ik begin me ondertussen ook een stuk dommer te voelen dat ik hier zo onverschillig over deed. Maar goed, tijd om te passen! Met een meetlintje en een paar condooms gaat mijn vriend het pashokje in. De glazen deur wordt met een druk op de knop ondoorzichtig en ik wacht buiten. Er komt een jongen binnen die vraagt of er ook echt mensen condooms passen hier. Nou, moet jij eens opletten kerel! Terwijl de NS-omroepster omroept dat de trein naar Maastricht gaat vertrekken van spoor 18 twijfel ik of ik mijn vriend moet vragen of het lukt. Ik doe het niet. Na een aantal minuten komt hij teleurgesteld naar buiten. “Dit werkt niet, van die omroepster werd de boel alleen maar slapper. En het idee dat ik hier aan m’n blote lul sta te sjorren terwijl de rest van Nederland zijn of haar trein probeert te halen maakt het er ook niet beter op.”
Goodiebag
Jammer, maar van de medewerkster van de condomerie krijgen we gelukkig een proefpakket mee. Dan kunnen we er thuis mee aan de slag. Een beetje lacherig maar wel een stuk wijzer stappen we naar buiten. Mijn vriend met de goodiebag. Daarvoor alleen al is het de moeite waard even langs te lopen. Hij zit vol met glijmiddel en verschillende condooms. Daar kun je toch weer een paar keer mee vooruit!
En ik? Ik ga eerst toch maar eens een soatest doen. Want ik vertrouw Henk wel, maar Marietje wat minder.…
Delen: