Spuiten en Slikken

Is biseksualiteit een fase?

  •  
24-10-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
7664 keer bekeken
  •  
FOTOBISEKSUEEL

Je bent onbetrouwbaar, een aandachttrekker en je wil alleen maar seks als het een trio is. Dit zijn vooroordelen waar je mee te maken kan krijgen als je biseksueel bent. De B in lhbt+ lijkt door veel mensen niet serieus genomen te worden. Meer dan een half miljoen mensen in Nederland identificeren zich als biseksueel. Hoe ervaren bi’s dit zelf?

WhatsApp Image 2019-10-23 at 15.30.02
MELLE 

Hoe ben je erachter gekomen dat je bi bent?

Dat is al heel lang geleden, zelfs al voordat ik mijn eerste vriendinnetje had. Ik merkte al op jonge leeftijd dat ik niet alleen aan meisjes dacht maar dat ik jongens ook interessant vond. Mijn omgeving was ook heel open over seksualiteit, daarom heb ik nooit de druk gevoeld om uit de kast te komen.


Met welke vooroordelen heb je te maken?

Als ik een relatie met een vrouw heb, hoor ik er niet bij. De relatie is dan op zich hetero maar dat maakt de personen erin niet hetero. Ik heb wel eens te horen gekregen dat ik bi ben omdat ik veel van seks houd. Of ik kan gewoon niet kiezen. Dan merk je wel dat biseksueel zijn niet serieus genomen wordt.


Hoe wordt er op jouw seksualiteit gereageerd door je partners?

De partners die ik heb gehad reageren grotendeels goed. In mijn directe omgeving zijn er ook veel biseksuelen. De meeste vrouwen met wie ik heb gedatet waren ook bi. Dat vind ik zelf ook prettig want dan kun je er ook open over praten. Je begrijpt elkaar beter.


Dus het is altijd bespreekbaar voor je?

Wanneer seksualiteit niet ter sprake komt heb ik het er ook niet over. Het is niet relevant. Maar voor sommige mensen is het wel een groter ding. Misschien zeg ik ook niet meteen dat ik bi ben om een onzeker gevoel aan te wakkeren.


Ben je blij om bi te zijn?

Ja Alleen mis ik wel echt het gevoel dat er een bi-cultuur is. Ik voel niet die empowerment. Er zijn ook weinig biseksuele rolmodellen. Gelukkig wordt biseksualiteit veel meer besproken in de media, dat draagt bij aan het stoppen van het stigma.

WhatsApp Image 2019-10-23 at 16.03.06
NICOLE 

Hoe ben je erachter gekomen dat je biseksueel bent?

Ik had wel interesse in het fysieke maar ik was niet verliefd. Tot ik gevoelens kreeg voor een meisje. Ik had het er met een vriend over en hij zei: ‘’als je iemand leuk vind dan vind je gewoon iemand leuk.” Achteraf was er op de middelbare school ook wel een meisje waar ik ook verliefd op was. Maar destijds leek het geen optie om ook op vrouwen te vallen. De laatste twee jaar ben ik wel gaan zeggen dat ik biseksueel ben wanneer ernaar gevraagd wordt.


Met welke vooroordelen heb je te maken?

Ik heb meer te maken met als ik een meisje leuk vind dat mensen het minder serieus lijken te nemen. Er lijkt alleen bij mannen een toekomstbeeld te zijn, bij vrouwen draait het alleen maar om seks. Ik ben er zelf ook wel schuldig aan, dat seksualiseren. Ik zoende eerder met vrouwen voor de lol. Ik dacht er niet bij na of het voor de andere persoon misschien wel serieus was. Inmiddels denk ik daar natuurlijk wel anders over.


Ben je ze bijna gaan geloven?

In het begin was ik ook echt alleen maar aan het experimenten. Maar het was geen fase, door dat experimenteren ben ik achter mijn gevoelens voor vrouwen gekomen. Ik heb heel erg het gevoel dat partners mij minder serieus nemen. Misschien neem ik mezelf daardoor ook minder serieus.


Wat vind je zelf van je seksuele geaardheid?

Ik vind het leuk dat ik mensen niet uitsluit vanwege hun geslacht. Dat ik in dat opzicht open sta voor iedereen. Ook is het spannend om als vrouw met vrouwen te daten. Er is een handboek over hoe je met mannen om moet gaan en dat heb ik al een tijd kunnen oefenen. Bij vrouwen moet je dit zelf ontdekken. Om samen te experimenteren en de relatie te ontdekken.

WhatsApp Image 2019-10-24 at 12.56.40
GERDIEN 

Hoe ben je erachter gekomen dat je biseksueel bent?

Ik kwam er best laat achter. Dit omdat ik van mijn 16e tot mijn 23e een relatie heb gehad met een jongen. Met hem heb ik ook samengewoond. Achteraf vallen meer dingen op zijn plek. Er waren meisjes die ik knap vond en dacht zo wil ik er uit zien. Terwijl ik die achteraf gewoon aantrekkelijk vond. Ik heb in die periode biseksualiteit ook niet als een optie gezien. Je bent of hetero of lesbisch. Hierdoor heb ik lang gedacht dat mijn gevoelens voor vrouwen maar een fase waren. Het duurde lang voordat ik dit kon accepteren. Zelfs na mijn eerste date met een vrouw twijfelde ik nog.


Met welke vooroordelen heb je te maken?

De eerste keren dat je vertelt dat je biseksueel bent denken mensen dat het een fase is of aandachttrekkerij. Ik heb meegemaakt dat lesbische meisjes denken dat het een fase is. Of dat je terug gaat naar de ‘andere kant.’ Er leeft ook zeker wel een bifobie in de community.

Hoe wordt er op jouw seksualiteit gereageerd door je partners?

Ik heb het ook vaak meegemaakt met lovers dat ze zich bedreigd voelen. Hetero jongens en lesbische meisjes voelen zich onzeker omdat zij niet ook een penis of vagina hebben. Ook als ik het bij jongens over vrouwelijke ex lovers heb dan vinden ze dat geil. Ik zeg dan ook altijd dat dit een ongepaste reactie is.


Ben je blij om bi te zijn?

Ik ben er blij mee, je hebt wel veel keus. Het enige wat vervelend is is dat je niet serieus genomen wordt. Als je in een heterorelatie zit wordt je ontnomen van je seksuele identiteit omdat iedereen er vanuit gaat hetero bent. Je relatie lijkt direct je geaardheid te definiëren.


Delen:

Meer over dit onderwerp