Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

"Ik lag 24 uur in coma na xtc"

  •  
13-06-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
6022 keer bekeken
  •  
coma xtc
Een festival lijkt de hemel op aarde. En vaak wordt dat gestimuleerd door het poppen van een pilletje. Tijdens het uitgaan en op festivals is xtc nog steeds de meest gebruikte drug. Ernstige incidenten met xtc komen niet vaak voor, maar nemen de afgelopen jaren wel toe. Vaak wordt gedacht dat vervuilde pillen de oorzaak zijn van problemen na het gebruik van xtc. Maar dit klopt niet. Hoge doseringen MDMA, oververhitting en watervergiftiging zijn de grote boosdoeners. Dit laatste overkwam Suus (22). Toen zij met vrienden los ging op een festival, verloor ze ’s avonds haar bewustzijn en belandde ze in een coma. Suus wil nu haar verhaal doen om andere mensen te waarschuwen. Ook spraken we Mark, hij is onze vaste EHBO’er en geeft advies over wat je moet doen om te voorkomen dat het mis gaat.
Suus: “Ik ging op Hemelvaartsdag met 10 vrienden naar een festival in Amsterdam. Die dag besloot ik MDMA en xtc te doen. Ik had dit al vaker gedaan. Ik had nog nooit problemen gehad met drugs. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik me die dag niet fit voelde. Ik had in de ochtend gewerkt en ik had niet goed gegeten. Toen ik het festival binnenkwam rond 14:00 uur, besloot ik na een kwartiertje de eerste xtc in te nemen. Maar ik kwam er niet lekker in. Mark : “Voor je naar een festival gaat is het belangrijk om uit te rusten en goed te eten en te drinken. Dit had Suus niet gedaan. Wat betreft het combineren van xtc en MDMA, hier ligt ook een gevaar op de loer. In principe is dit hetzelfde qua werkzame stof. Maar als je het samen neemt kan het teveel zijn. Een pil kan je laten testen en dan weet je hoeveel erin zit. Maar wat mensen vaak doen is een paar natte vingers MDMA ernaast nemen en dan weet je niet hoeveel je binnen krijgt. Zo loop je risico op overdosering. ”  
Het ging fout
Suus: “Gedurende de dag heb ik niet gegeten en ben ik ook amper naar het toilet geweest. In totaal heb ik 1 xtc-pil en drie likjes MDMA op. Ik heb gedanst en veel water tussendoor gedronken. Rond 20:00 uur ’s avonds ging het fout. . Ik kon nog lopen maar was er niet met mijn hoofd bij. Mijn vrienden zeiden dat ze eigenlijk bijna niks door hadden. Ik kon nog wel praten en leuk doen maar ik weet hier niks van. Om 21:00 uur nam ik de laatste xtc in.” Mark: ”Je moet wel blijven eten, maar dit blijft lastig. Het meest ideale is zout eten dus brood, patat of chips. Je zoutgehalte gaat namelijk naar beneden door xtc en daardoor kan je kramp krijgen. Qua dosering moet je 1 tot 1,5 mg per kilo lichaamsgewicht rekenen. Dit kan je in een keer naar binnen nemen of verdeeld over de dag, dat is je eigen keuze.”
Suus: “Om 22:30 uur ben ik naar het huis van mijn vriend gegaan. En zaterdagochtend om 05:00 uur werd ik wakker in het ziekenhuis. Ik heb een totale black-out en heb zelf geen idee wat er daartussen is gebeurd. Dit is me allemaal verteld. Mijn vriend werd vrijdagmiddag om 13:00 uur wakker. Toen hij mij wakker wilde maken, reageerde ik niet. Wel had ik nog een hartslag. Mijn vriend besloot Jellinek te bellen voor advies.” Mark: ”Als het niet goed gaat als je op een festival bent, moet je naar de EHBO-post gaan. Als je thuis bent, bel dan meteen de ambulance. Niet Jellinek. Om te voorkomen dat je je bewustzijn kwijt raakt moet je minder water drinken en zout eten.”
Watervergiftiging
Suus:
“Jellinek wist niet precies wat er aan de hand was. Ik was nog steeds niet aanspreekbaar, daarom belde mijn vriend de ambulance en mijn moeder. Toen de ambulance kwam hebben ze bloed geprikt. Ik bleek veel te weinig zout in mijn bloed te hebben. Ik had een watervergiftiging. Een gevolg hiervan kan zijn dat je hersenen opzwellen en dan is het nog maar de vraag hoe je uit je coma ontwaakt. Daarom werd er een hersenscan gemaakt.” Mark: “Dit zijn inderdaad symptomen van een watervergiftiging. Dit ontstaat door het uitzweten en uitplassen van zout. Je moet het zo zien, als je een glas water hebt dat voor de helft gevuld is met water en voor de andere helft met zout, dan wordt het zoutgehalte minder als je er nog meer water bij gooit. Als je te veel water drinkt kan er water je bloedsysteem uit lopen en ontstaat er druk op de hersenen. Het water kan zelfs je hersenen inlopen uiteindelijk.”
Suus: “Op de scan was gelukkig niks te zien. Om 05:00 uur ontwaakte ik. Ik wist niks meer van wat er was gebeurd. Ik dacht in eerste instantie dat ik nog op het festival was. Maar dat was niet het geval. Ik bleek achteraf 5 tot 6 liter water te hebben gedronken. Daar is het mis gegaan.” Mark: “Dit is veel te veel water. Je moet een glas water per uur drinken. Maximaal twee glazen maar niet meer. En drink vooral geen alcoholische dranken want dan loop je risico op uitdrogingsverschijnselen. Je hebt aan 1 glas water per uur voldoende om neutraal te blijven.”
Wees voorzichtig
Suus:
“Ik heb veel mazzel gehad. Ik ben jong maar iemand van 50 had dit niet overleefd. Gelukkig heb ik er verder niks aan overgehouden. Ik ga nooit meer xtc doen. Dit omdat ik mijn familie zo ontzettend verdrietig heb gezien. Daarom doe ik ook mijn verhaal. Het is prima als je xtc doet maar wees alsjeblieft voorzichtig!”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.