Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Een brief aan alle lachgasgebruikers

  •  
28-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
849 keer bekeken
  •  
foto ms joe

Lachgas. Het is niet weg te denken uit het nieuws de afgelopen tijd. En niet per se positief. Ik lees over verkeersongelukken door lachgas. Maar ook over lichamelijke klachten als gevolg van lachgasgebruik. Voorbeelden hiervan zijn gevoelloosheid, tintelingen en verlamming. En die voorbeelden zijn mij niet vreemd. Dat is niet omdat ik zo gek ben op ballonnen en deze in groten getale gebruik. Nee, dit is omdat ik de auto-immuunziekte Multiple Sclerose (MS) heb. En geloof me, dat gun je niemand.

Gisteren nog waarschuwde een neuroloog van het OLVG voor neurologische klachten door lachgasgebruik. Als je langdurig lachgas gebruikt, kunnen er namelijk ernstige klachten optreden. Het goedje lijkt onschuldig maar over die onschuldigheid wordt steeds meer getwijfeld. Toen ik de mogelijke gevolgen van lachgas las, ging er bij mij een belletje rinkelen. Deze klachten heb ik allemaal. Van irritante tintelingen in m’n ledematen tot verlamming. En dat is te wijten aan mijn MS. Daarom grijpt dit mij aan.

Toen ik vier jaar geleden in slaap viel in het vliegtuig naar Azië, werd ik wakker met een verlamd been en een verlamde arm. En dan schrik je je dood. De verlamming trok weg na drie weken en ik bleef achter met een groot vraagteken op m’n voorhoofd. Na verschillende onderzoeken bleek ik de auto-immuunziekte MS te hebben. Dit is een neurologische aandoening. Om een lang verhaal kort te maken: op mijn hersenen en ruggenmerg zijn littekens te zien. Deze zijn veroorzaakt door aanvallen.

Als je een aanval hebt, valt er (tijdelijk) iets uit in je lichaam. Dat waren in dit geval mijn arm en mijn been. Verder heb ik constant last van tintelingen in m’n lichaam. Zelfs terwijl ik dit schrijf, tintelt m’n rechterbeen. Dit komt doordat mijn zenuwstelsel wordt aangetast door de MS. Dus toen ik las je zenuwstelsel aangetast kan worden door lachgas met als gevolg daarvan verlamming en tintelingen, voelde ik me genoodzaakt dit te schrijven. De kans dat je MS krijgt is 1 op 1000. En daar kan je vrij weinig aan doen. Maar lachgas gebruiken, daar ben je zelf bij.

Ik ben niet heilig. Ik heb ook weleens een ballonnetje gedaan. Maar tegenwoordig lijkt het de orde van de dag om massaal ballonnen te doen. Ik lees over uitzonderlijke gevallen van 300 ballonnen per dag. Dat is wel heel veel. Maar ik ken uit eigen omgeving mensen die 30 ballonnen op een avond niet schuwen. En dat lijkt me ook niet heel gezond. Als je veel lachgas doet kan je beschadigingen in je zenuwstelsel creëren. Dat is wat mijn MS sowieso doet. Die maakt m’n lichaam langzaam kapot. En daar komen de tintelingen, gevoelloosheid en verlamdheid vandaan. Dat is geen pretje. Als mijn been in slaap valt, ben ik altijd bang dat hij uiteindelijk uitvalt. En het is sowieso altijd de vraag of alles het doet als je wakker wordt ‘s ochtends. 

Ik weet dus als geen ander dat de gevolgen van aantasting van je zenuwstelsel pittig kunnen zijn. Heel pittig zelfs. Ik zou daarom willen adviseren om te stoppen met veelvuldig lurken aan ballonnetjes. Af en toe is prima. Maar doe het alsjeblieft met mate. Daarnaast, je hebt toch wel wat beters te doen dan de hele avond ballonnetjes leegzuigen?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.