Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Dit moet je weten over Ayahuasca

  •  
14-05-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2206 keer bekeken
  •  
AYA
In Nederland vind je steeds meer plekken waar je Ayahuasca sessies kunt doen. En dat alles onder professionele begeleiding. Althans, dat wordt beweerd. Maar hoe professioneel die begeleiding is, kan je je afvragen. Vorige maand leek het in Brabant bij een van deze professionele healing sessies namelijk goed fout te gaan. Een Hongaarse man nam deel aan een sessie in Eersel en werd later dood aangetroffen. De politie vermoedt dat de dood van de Hongaarse man te maken heeft met het gebruik van Ayahuasca. Dit is een uitzonderlijk geval maar als je Ayahuasca gebruikt krijg je wel te maken met risico’s. Waar moet je op letten? Wij zochten het voor je uit.
Als je Ayahuasca gaat doen, is het handig om te weten wat het precies is. Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse drank gemaakt van twee planten. De drank is bruin/rood, smaakt bitter en wordt gezien als een geestelijke én lichamelijke reiniging. Mede omdat je er nogal van gaat kotsen. Als je in bent voor een korte trip dan ben je bij Ayahuasca aan het verkeerde adres. De trip duurt namelijk twee tot zes uur. Tijdens de trip ervaar je visuele hallucinaties, zie je felgekleurde bewegingen en krijg je soms ervaringen en contacten met dingen die er niet zijn. Veel mensen gebruiken het omdat Ayahuasca het onderbewustzijn naar boven brengt. Er kunnen dingen aan het licht komen die je hebt weggestopt. Dit middel is niet niks. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de driehoek. Nu denk je, driehoek, illuminati, eng, wat? Nee, deze ‘drugsdriehoek’ bestaat uit drie factoren: ‘drug,’ ‘set’ en ‘setting.’
DRUG
Als het gaat om rekening houden met de drug, dan wordt daarmee bedoeld dat elke drug zijn eigen werking en effecten kent. Als je een jonko hebt gerookt ga je anders dan wanneer je een pil hebt gepopt. En elke drug werkt bij iedereen anders. Je moet goed weten wat je gaat nemen en wat de dosering is. Daarmee moet ook rekening worden gehouden met hoe ‘ervaren’ je bent op het gebied van drugs. Je kan namelijk tolerantie voor middelen opbouwen. Doe hier dus goed research naar voordat je gebruikt, dit is voor elke persoon anders. Weet dat Ayahuasca een psychedelica is en dat deze ook nare ervaringen kunnen veroorzaken. Je kan in een bad trip komen en daar achteraf last van houden. Het kan angsten verergeren en daar kan je weken last van houden.
SET
Set heeft te maken je lichamelijke en mentale staat. Je moet stevig in je schoenen staan en goed in je vel zitten. Vooral omdat je van Ayahuasca gaat hallucineren. Je moet dit middel niet doen als je last hebt van angst en depressies. Dan kan het gevaarlijk zijn. Ayahuasca bestaat uit twee planten. De ene plant bevat de stof DMT, dit zorgt ervoor dat je gaat trippen. De andere plant bevat een MAO-remmer. Dit is een enzym in je lichaam en die breekt bepaalde stoffen af in de lever. Deze remmer zorgt ervoor dat de DMT niet wordt afgebroken. Probleem is dat de MAO-remmer niet alleen DMT afbreekt maar ook andere stoffen, waaronder sommige medicatie. Dit kan gevaarlijk zijn. Als je Ayahuasca wilt doen en medicijnen gebruikt is het goed om te onderzoeken of dit wel handig is.
SETTING
Tot slot moet je rekening houden met de setting. Dat is de omgeving waarin je het gebruikt. Ayahuasca wordt meestal gebruikt in een rustige, ceremoniële setting onder leiding van een sjamaan. Als je het thuis gebruikt kan het een ander effect hebben. Daarom is het belangrijk om begeleid te worden door juiste sjamanen. Maar goed, er bestaat helaas geen ‘goede-sjamaan-certificaat.’ Het is moeilijk om te weten of je in goede handen bent want het is een ongereguleerde markt. Er is niet bekend welke aanbieders goed zijn en welke niet. Daar is geen controle op. 
AYAHOEWELDAN?
Hoe je dit oplost? Je moet zelf goed nadenken over of je dit echt wil. En als je dat besluit hebt genomen is het tijd voor research. Bekijk welke opties je hebt. Bekijk eerdere reviews. En regel voor gebruik een gesprek met de sjamaan om te kijken of dit de juiste begeleiding voor jou is. Veel mensen willen problemen oplossen met Ayahuasca maar daar moet je wel enigszins spiritueel voor zijn ingesteld. Er zijn genoeg verhalen van mensen die dat niet zijn en dan in zo’n setting gaan gebruiken. Deze mensen vinden het middel dan meestal wel leuk maar de spiritualiteit niet. Dat maak je er zelf van. De trip kan als fantastisch worden ervaren maar sommigen spreken ook van een regelrechte hel. Ouch. Weet dus waar je aan begint. Heb je alles onderzocht en ben je klaar voor een trip outta space: gordels om en veel plezier!
Eén van de werkzame stoffen in Ayahuasca is dus DMT. Bastiaan rookte laatst DMT in Drugslab. Hoe dat ging zie je  hier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.