Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

Chris was 22 toen hij hiv kreeg: 'Dit kan niet waar zijn'

30-11-2018
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
4276 keer bekeken
  •  
thumb_hiv
Op 1 december is het Wereld Aids Dag. De dag waarop er aandacht wordt gevraagd voor hiv en aids. En aandacht hiervoor is nodig. Er is nog steeds veel onduidelijkheid over hiv. Daarom is het belangrijk om er open over te praten. We spraken Chris, hij was 22 toen hij hoorde dat hij hiv-positief was.
Hoe kwam je erachter dat je hiv had?
“Ik werd heel erg ziek. Het was een grieperig gevoel. Het ging steeds weg en kwam terug. Toen het de laatste keer terugkwam kreeg ik ook opgezette lymfeklieren. Ik liep al een tijdje bij de huisarts. Toen ik de huisarts vertelde dat ik een vriend had schrok hij en zei hij dat ik een hiv-test moest doen. Daaruit bleek dat ik hiv had. Ik kreeg het behoorlijk warm. Hiv? Hoe dan? 9 januari 2012 staat voorgoed in mijn geheugen gegrift: op die dag kwam ik erachter dat ik hiv had. Ik was toen net 22 en nog geen twee jaar uit de kast.”
‘Ik dacht: dat is een ziekte uit Afrika’
Wat was je eerste reactie toen je het nieuws kreeg?
“Mijn eerste reactie was vooral ongeloof. Dit kan niet waar zijn. Ik wilde het van me afduwen. Vlak daarna kwam het verdriet. Ik wist zelf niks over hiv. Ik dacht dat het een ziekte uit Afrika was. Ik heb nooit voorlichting gehad over hiv. De huisarts zei dat het goed te behandelen was en dat er niemand meer doodgaat aan hiv. Maar dat hoorde ik niet eens meer."
Hoe reageerde je omgeving op het nieuws dat je hiv-positief was?
“Voor mijn gevoel moest ik het delen met iemand die dichtbij mij stond. Ik besloot het aan mijn moeder te vertellen. Toen ik binnenkwam zag mijn moeder meteen dat er iets aan de hand was. Toen ik het haar vertelde was ze in shock. Ze vroeg me hoe lang ik nog te leven had.”
Vertel je tijdens een eerste date meteen dat je hiv-positief bent? 
“Vroeger zou ik er honderd keer omheen draaien en het pas veel later vertellen. Nu kunnen mensen dat via mijn Facebook al zien. Ik doe veel dingen om het stigma rondom hiv te bestrijden. Dit plaats ik dan ook heel bewust publiekelijk op mijn Facebook. Ook om daar anderen die er moeite mee hebben te helpen.”
‘Op mijn Grindr-profiel staat dat ik hiv-positief ben’
Vertel je dit op datingapps?
“Ja. Op mijn Grindr-profiel staat dat ik hiv-positief ben. Ik heb het weleens weggehaald om het verschil te checken. Ik merkte dat ik veel meer berichten kreeg toen ik het weg had gelaten. Dat is wel jammer, maar begrijpelijk. Ik krijg ook veel berichten van mensen met vragen over hiv.”
Hoe reageren je dates erop?
“Het feit dat ik hiv heb heeft me nooit in de weg gestaan bij het daten. Het heeft er nooit voor gezorgd dat ik iemand niet meer zie. Ik ben daar meteen heel open over. Ik heb wel een keer een nare ervaring gehad met een jongen. Hij had me al een paar keer gevraagd om te daten. Hij was alleen mijn type niet. Ik stelde voor vriendschappelijk wat te gaan drinken. Dat kon hij niet goed hebben, hij zei toen dat hij niet met mij wilde daten omdat ik hiv had. Omdat ik op dat moment een blog bij hield heb ik dit verhaal online gedeeld. Ik kreeg daar gelukkig veel reacties op; dat het niet normaal was hoe hij reageerde. Dat heeft me wel geholpen.”
‘De moeilijkste tijd was toen ik in de kast zat met hiv’
Op welke momenten vind je het leven met hiv het moeilijkst? 
“De moeilijkste tijd was toen ik in de kast zat met hiv. Ik nam tijdens mijn werk stiekem mijn pillen in op de wc. Ik werkte in de zorg en was doodsbang dat iemand mijn pillen zou herkennen. Op een gegeven moment kom je jezelf tegen. Ik zat zo in de knoei doordat ik continu aan het liegen was. Dat vond ik het ergste van alles. 
Voel je je weleens onzeker?
“In het begin wel. Daardoor heb ik het in de eerste vier jaar ook verborgen gehouden. Maar sinds ik er open over ben niet meer. Nu geef voorlichting op scholen. Ik weet hoe het zit en voel dan ook geen reden om hier onzeker over te zijn.”
Wanneer merk je dat er nog steeds veel onduidelijkheid heerst over hiv? 
“Toen ik het zelf niet had wist ik ook te weinig over hiv. Ik dacht net als mijn moeder dat ik er dood aan kon gaan. Over diabetes weten we veel meer. Maar dat komt misschien ook wel omdat er in Nederland maar 22.000 mensen hiv hebben.”

‘Bij mij was het gewoon pech’
Welke vooroordelen over hiv vind je het ergst?
“Als mensen vies van me zijn vind ik dat soms wel pijnlijk. Het raakt me persoonlijk. Ik vind het ook naar als mensen me veroordelen omdat ik hiv heb. Mensen trekken snel hun conclusies. Ze denken bij hiv meteen aan seks, drugs en rock&roll. Bij negen van de tien mensen is dat niet het geval. Bij mij was het gewoon pech.”
Hoe ga je daarmee om?
“Ik snap het best als mensen gelijk bang zijn dat ze het ook krijgen. Sommigen denken zelfs dat je door te hoesten, via de wc-bril of het drinken uit elkaars glazen al hiv kan krijgen. Dat is niet waar. Ik wil het ze wel uitleggen, maar dan moeten ze er wel voor open staan. Veel mensen denken nog steeds dat je er dood aan gaat. Maar ook dat is niet waar. Het begint allemaal bij de voorlichting. Daar zijn ze zo gefocust op jongeren aan te leren dat ze zonder het gebruik van een condoom baby’s kunnen krijgen. Maar over hiv wordt niet gesproken. Vanuit de GGD en de hiv-vereniging wordt er tegenwoordig steeds meer voorlichting gegeven in Nederland. “
‘Ik heb nooit voorlichting over homoseks gehad’
Had betere voorlichting geholpen denk je?
“Als ik meer voorlichting over soa’s had gehad misschien wel. Ik heb ook nooit voorlichting over homoseks gehad. Ik moest op internet gaan zoeken hoe je als man seks hebt met een man.”
Was je zelf ook bevooroordeeld over hiv voordat je het virus kreeg?
“Als ik terugkijk en iemand zei dat hij hiv had was ik ook snel weggeweest denk ik. Waarschijnlijk zou ik hem meteen hebben geblokkeerd. Oké doei. Het is de angst. Dus ik begrijp sommige reacties wel.”
‘Nu denk ik: waar heb ik me al die tijd druk om gemaakt’
Wat is je het meest meegevallen aan het hebben van hiv?
“Toen ik uit de kast kwam met mijn hiv besefte ik dat het allemaal wel meeviel. Ik dacht dat mensen me vies vonden, maar ook dat viel mee. Nu denk ik: waar heb ik me al die tijd druk om gemaakt? Dat ik hiv heb beïnvloedt mijn leven niet. Ik kan gewoon doen wat ik graag wil. En als ik mijn medicijnen inneem voel ik me net zo gezond net als daarvoor. Het virus is dankzij deze medicijnen al 6,5 jaar niet meer meetbaar in mijn bloed. Dat houdt in dat het niet meer overdraagbaar is. Ik kan dus gewoon seks hebben zonder bang te zijn dat ik het virus overdraag. Wel moet ik natuurlijk waakzaam zijn voor soa’s."
Voor Chris is het leven met hiv dus een stuk makkelijker geworden nadat hij er open en eerlijk over durfde te zijn. Helaas zijn er nog steeds een hoop vooroordelen over hiv, waardoor het voor niet iedereen zo makkelijk is om over te praten. Wij bespraken de fabels over hiv met Tomas van De Hiv Vereniging. Benieuwd? Je leest het morgen op onze site.  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.