Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Opsporen en behandelen van hiv verstoord door coronavirus

30-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hiv 1127

Bijna driekwart van alle lopende hiv-testprogramma's en meer dan de helft van alle behandelprogramma's is verstoord geraakt door corona, stelt het Aidsfonds.

Het fonds stelt dat het aantal hiv-infecties in grote delen van de wereld toeneemt. Dit in combinaties met het coronavirus heeft volgens het Aidsfonds "een desastreus effect op de wereldwijde aidsbestrijding." Zo zijn hiv-testlocaties nu vooral bezig met het testen op coronabesmetting en gaat het testen op hiv bij mensen thuis een stuk moeizamer dan voorheen.

Minder hiv-gevallen opgespoord

Als gevolg worden hierdoor minder hiv-gevallen opgespoord. Daardoor groeit de kans dat mensen nietsvermoedend anderen besmetten of dat hun besmetting te laat wordt ontdekt om ze nog te kunnen redden. Daarnaast durven hiv-patiënten nu soms niet naar een ziekenhuis of kliniek te gaan uit angst voor corona.

Vooruitgang van aidsbestrijding afgeremd

Directeur Mark Vermeulen stelt: "De enorme vooruitgang die we met vereende kracht in 40 jaar aidsbestrijding hebben geboekt, wordt nu genadeloos afgeremd. De toevoer en beschikbaarheid van levensreddende hiv-medicijnen is in veel landen ernstig in het gedrang gekomen." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!