Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

‘Alleen homo’s kunnen het krijgen’ | Fabels over hiv

01-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6486 keer bekeken
  •  
hivthumb_fabel
Hiv, daar ga je toch dood aan? Hiv is voor veel mensen een vage ziekte waar weinig over wordt gesproken. Zo wordt veel gedacht dat het een homoziekte is en dat het alleen in Afrika voorkomt. Dat is niet waar. Ook jij en ik kunnen het krijgen. Het internet staat vol met fabels over hiv en dat maakt ’t er niet makkelijker op om erover te praten. Daarom zullen we voor eens en altijd al die vooroordelen de wereld uit helpen. We spraken met Tomas van De Hiv Vereniging over deze fabels.
FABEL: hiv en aids zijn twee verschillende ziektes
Tomas: “Niet helemaal waar. Hiv is geen ziekte, maar een virus dat aids kan veroorzaken wanneer het niet goed behandeld wordt. En aids is geen ziekte, maar een syndroom. Je weerstand is dan zo laag dat je ziek wordt van infecties waar een gezond iemand niet ernstig ziek van wordt, bijvoorbeeld een griepje.” 
FABEL: hiv komt alleen in Afrika voor
“Niet waar. Ook in Nederland leven zo’n 22.000 mensen met hiv.”  
FABEL: alleen homo’s kunnen hiv krijgen
“Zo'n 66% van de mensen die het hiv-virus met zich meedragen zijn mannen die seks hebben met mannen. Dat betekent dat 37% hetero is. Er zijn ook vrouwen en heteromannen met hiv. Hiv discrimineert niet. Het hiv-virus denkt niet: ‘ik ga alleen de homomannen pakken’. In de jaren ‘90 trof het virus vooral homomannen. Maar dit heeft niks te maken met homoseksualiteit, eerder met risicogedrag.”
FABEL: van hiv ga je dood
“In principe ga je dood aan de gevolgen van aids. Niet aan aids of hiv zelf. Door het hiv-virus wordt je afweersysteem aangetast en daardoor ontwikkel je aids. Aan de gevolgen van aids kan je doodgaan. Bijvoorbeeld aan een longontsteking of een verkoudheid, omdat je weerstand zo laag is. Je kan aids overleven door de juiste medicatie en goede zorg. Je blijft dan wel hiv hebben, maar je hebt geen aids meer. Er zijn helaas nog steeds mensen die te laat behandeld worden en overlijden aan aids.” 
FABEL:  hiv krijg je van losbandige seks
“Hiv kan je op drie manieren krijgen: via bloed-tot-bloedcontact (denk aan naalden), via borstvoeding of via seks. Dit hoeft geen losbandige seks te zijn.”
FABEL: je kunt hiv oplopen via tongzoenen, glazen uitwisselen, hoesten en de wc-bril
“Je kan gewoon zoenen met iemand met hiv. Je kan zoals ik net vertelde op drie manieren hiv krijgen. Zoenen valt daar niet onder. Met een klein wondje hoef je niet bang te zijn dat je hiv oploopt. En via borstvoeding met de juiste medicatie is de kans dat je het overdraagt 0,1 procent. 
Die fabels dat je het via de wc-bril, het uitwisselen van glazen of hoesten kan overdragen zijn onzin. Het virus zit niet in speeksel. Deze fabels komen uit de tijd dat men dacht dat het enorm makkelijk overdraagbaar was.” 
FABEL: als je hiv hebt kan je alleen met condoom seks hebben 
“ Wanneer je de juiste medicatie slikt wordt de hoeveelheid virus in het bloed ondetecteerbaar. Oftewel niet meetbaar. Dat betekent dat je het ook niet meer over kan dragen. Wanneer het hiv-virus niet meer te vinden is in het bloed kun je seks hebben zonder condoom. Ook kan je je vooraf beschermen tegen het hiv-virus door PrEP te slikken. PrEP is een preventiepil tegen hiv."
FABEL: als je hiv hebt kan je beter geen kinderen nemen
“Mensen met hiv kunnen gewoon kinderen krijgen zonder hiv. Dit kan op een natuurlijke manier. De vrouw moet dan medicatie nemen. Het kindje krijgt ter controle na de geboorte een aantal weken medicatie. In Nederland is de laatste jaren geen kind geboren met hiv.  
FABEL: je hebt geen recht om een relatie aan te gaan als je hiv hebt
“Iedereen heeft recht op een relatie. Of je nou hiv hebt of niet. Liefde is voor iedereen.”
Eerder spraken wij de 28-jarige Chris. Hij was 22 en net twee jaar uit de kast toen hij geïnfecteerd werd met hiv. Je leest zijn verhaal  hier.
Wil je meer weten over hiv? Of heb je behoefte om er met iemand over te praten? Klik dan hier. 
Delen: