Dit is de oude website van Spuiten en Slikken. Voor je dagelijkse dosis seks en drugs ga je naar onze nieuwe website op NPO3.

10 x Oorzaken van pijn tijdens de seks

  •  
15-06-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
90402 keer bekeken
  •  
pijn bij seks
Eén op de vijf vrouwen heeft weleens pijn tijdens het neuken. En dat is er één te veel. Want seks hoort geil en lekker te zijn, niet pijnlijk. Niks ‘even doorbijten’ of ‘gewoon volhouden’. Pijn hoort niet bij seks. Hieronder een paar redenen die voor die pijn kunnen zorgen en wat je eraan kan doen.
1. Je bent te gespannen of bang voor pijn
Als seks ooit pijn heeft gedaan kan je bang zijn om die pijn opnieuw te voelen. En die angst zorgt ervoor dat je te gespannen wordt. Je spant onbewust je bekkenbodemspieren aan en raakt moeilijk opgewonden. Hierdoor wordt de seks pijnlijk en de angst nog groter. Een vicieuze cirkel dus. Die angst wordt eigenlijk alleen minder door te ontspannen en te praten. Praat met degene boven/achter/onder je en leg uit dat je zo gespannen bent. Als je dat lastig vindt kan je ook altijd met een seksuoloog erover praten, die kan je goede tips geven.

2. Je bent niet nat genoeg
Seks is niet even gauw de broek omlaag, piemel/vingers/dildo’s erin en stampen maar. Oké, soms wel. Een vluggertje kan mega geil zijn. Maar alleen als je nat genoeg bent. Opgewonden dus. Natuurlijk is er glijmiddel (praise the lord), maar ook zonder hulpmiddelen zou het soepeltjes moeten kunnen gaan. Neem de tijd voor het voorspel en geil elkaar flink op. Een potje beffen voor de seks doet wonderen. #gratisglijmiddel

3. Je hebt bekkenbodemproblemen
Om pijnloze, lekkere seks te hebben moeten je bekkenbodemspieren ontspannen zijn. Maar er zijn veel dingen die ervoor kunnen zorgen dat die spieren te gespannen zijn. Bijvoorbeeld angst (zie punt 1), stress, een eerdere bevalling of sporten als turnen en paardrijden. Train je bekkenbodemspieren met oefeningen, zodat je meer controle hebt over het aanspannen en ontspannen. Check Emma's pussypump workout! 

4. Je hebt een vaginale infectie of soa
Een infectie of soa is een van de meest voorkomende oorzaken van pijn tijdens de seks. Een schimmelinfectie, andere infecties en soa’s als chlamydia, gonorroe en genitale wratten kunnen dingen veranderen in je vagina, waardoor je pijn voelt. Verandert je afscheiding van geur of kleur? Heb je jeuk? Ziet het een beetje rood allemaal daarbeneden? Voel je pijn bij het plassen? Dan kan het zomaar eens zijn dat je een infectie of soa hebt. Niks om je voor te schamen. Even bij de huisarts of GGD aankloppen en je bent er na een behandeling of kuurtje vaak zo weer vanaf. 

5. Je hebt last van je hormonen
Dat kan bijvoorbeeld als je in de overgang zit. Maar omdat je op deze site zit gokken we dat dat niet het geval is. Ook je anticonceptie kan zorgen voor een verstoorde hormoonhuishouding. Er wordt dan minder oestrogeen aangemaakt, dat ervoor zorgt dat je vaginaweefsel dunner wordt. Hierdoor wordt alles een stuk gevoeliger en is de kans op infecties groter. Daarnaast wordt de elasticiteit en vochtigheid minder, en de kans op pijn tijdens de seks groter. Overleg met je huisarts voor oplossingen.

6. Je hebt een gekantelde baarmoeder
Doet neuken vooral pijn bij diepe penetratie? Dan kan het zijn dat je baarmoeder gekanteld is. Dat klinkt heel eng, maar is het niet. Je baarmoeder staat meestal in een rechte lijn met de rest van je lichaam, maar soms wordt iemand geboren met een gekantelde baarmoeder. Het is niet gevaarlijk en heeft geen invloed op je gezondheid, maar het kan pijnlijk zijn bij sommige standjes. Kies dus voor standjes waarbij je minder diep wordt gepenetreerd. Bijvoorbeeld missionaris of ga zelf bovenop zitten, zodat je kan bepalen hoe diep hij in je gaat. 

7. Je hebt cystes op je eierstokken
Een cyste is een met vocht gevulde holte, die door schommelingen van je hormonen op je eierstokken kan groeien. Tijdens seks kunnen deze cysten knappen, waardoor je een heftige stekende pijn voelt. Niet alleen het knappen van de cyste kan pijn veroorzaken. De cyste zelf kan een voortdurende doffe pijn in je onderbuik veroorzaken. Ga langs de huisarts of gynaecoloog. Zij kunnen beslissen of het nodig is de cyste te laten verwijderen.

8. Je hebt endometriose
Endometri-wat? Endometriose. Dat is een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte groeit. Dit kan zich gaan hechten aan je eierstokken of eierleiders. Hierdoor wordt alles minder flexibel en kan er pijn optreden tijdens de seks. Deze pijn voel je in je buik of diep in je vagina. Blijf er niet te lang mee lopen, maar ga naar je huisarts. Die kan beslissen om medicatie voor te schrijven die de groei van het baarmoederslijmvlies onder controle houdt of om het chirurgisch te laten verwijderen.

9. Je hebt vaginisme
Als je vaginisme hebt is het bijna onmogelijk om seks te hebben. Je bekkenbodemspieren zijn dan te veel aangespannen waardoor penetratie mega pijnlijk is. En niet alleen een piemel doet pijn, ook een kleine dildo of tampon of soms zelfs een vinger. Vaginisme kan ontstaan door spanning en angst, door bijvoorbeeld een slechte ervaring. Maar het kan ook zonder duidelijke oorzaak ontstaan. Ga naar een seksuoloog of je huisarts voor hulp. Hier meer over vaginisme. 

10. Je hebt PDS
Oftewel: prikkelbaar darmsyndroom. Ongeveer 1 op de 12 Nederlanders heeft hier last van en 75% is vrouw. PDS kan voor meer dan alleen darmklachten zorgen. Ook seks kan pijnlijk worden door PDS, omdat er druk op je darmen en maag kan ontstaan. Hierdoor kan je een naar en soms pijnlijk gevoel krijgen. Denk je dat dit bij jou het geval is? Ga dan langs je huisarts.


Dit waren de tien meest voorkomende oorzaken van pijn tijdens seks. Maar er zijn er nog duizend en één meer. Als jij pijn voelt tijdens de seks, blijf er dan niet te lang mee rondlopen. Want door die pijn kan je je gestrest, angstig of gespannen voelen, wat de pijn alleen maar erger maakt. Ga naar je huisarts, een gynaecoloog of seksuoloog en praat erover. Je bent echt niet de enige, geloof ons.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.