Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Online bankieren: staat snelheid of veiligheid voorop?

8 mei 2021

Criminelen beroven steeds vaker jou in plaats van de bank. Ze sluipen via frauduleuze trucs digitaal met je mee naar binnen en soms ligt je spaargeld dan voor het grijpen. Waarom beschermen banken hun klanten niet beter?

Lees hier alle informatie over dit onderwerp.
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gdb0409
gdb04099 mei 2021 - 11:57

Geachte mevrouw/mijnheer,
Waarom richten jullie je pijlen alleen maar op wat de banken kunnen doen om internetbankieren veiliger te maken; is uiteraard ook hard nodig.
Maar de gebruiker kan zelf ook veel doen om veiliger te kunnen bankieren en de schade als het toch misgaat drastisch te beperken en naar mijn idee zou u hier veel meer aandacht moeten besteden.
Ik vroeg aan drie mede-kijkers naar aanleiding van jullie uitzending: en wat zijn jullie nu wijzer geworden; het antwoord was teleurstellend: helemaal niets, ze konden de bekende (veilige) tekens op de site ook al niet meer vertrouwen en wat ze nou echt moesten doen wisten ze echt niet.
Hierbij een paar voorbeelden om het risico zo klein mogelijk te houden: zorg ervoor dat het saldo op je betaal en de daar aangekoppelde spaarrekening zo laag mogelijk is; je kunt alleen maar dit bedrag verliezen aan criminelen. Stel je rood staan limiet zo laag mogelijk in.
Spaar grote bedragen bij een andere bank (geeft misschien nog wel rente) dan waar je je betaalrekening hebt; je zult wel wat meer overboekingen moeten doen maar dat weegt, denk ik, ruimschoots op tegen het risico van alles bij je eigen betaalrekening bank.
Hoeveel keer per jaar zal een particulier nu echt grote bedragen overboeken?
Neem hiervoor de tijd en zorg dat het bedrag zo kort mogelijk op je betaalrekening staat. Van veel spaarrekeningen wordt het bedrag al real-time (direct) overgeboekt.
Tot slot zodra iets niet verloopt zoals een normale handeling bij internetbankieren verloopt stop dan onmiddellijk ook al lijkt de nood nog zo hoog.
Nog een tip voor naar de banken: laat ze van elke wijziging in de standaard gegevens een sms sturen naar de mobiele telefoon van de rekeninghouder.
Met vriendelijke groeten,
Gerard de Bruin