Kassa

Vooral ING-klanten slachtoffer spoofing fraude

10-10-2020

Een maand geleden besteedden we in Kassa aandacht aan spoofing. De afgelopen maanden konden criminelen met gebruik van ‘spoofing’ miljoenen euro’s buitmaken door klanten van verschillende banken ervan te overtuigen dat zij met een medewerker van de bank spraken en hen te overtuigen van de noodzaak om hun geld tijdelijk naar een ‘veilige’ rekening over te maken. Nu blijkt, uit cijfers van GIBO, platform voor spoofing gedupeerden, dat voornamelijk klanten van ING het slachtoffer zijn van spoofing. Zo is 76% van de aangemelde slachtoffers klant bij ING.

Lees hier meer informatie.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties

Cjb1962
Cjb196214 okt. 2020 - 14:05

ING heeft wel gewaarschuwd tegen deze oplichting. Ik heb hier op 7 augustus een bericht over gehad in mijn berichten. Maar je moet dat wel lezen. En dat doen mensen dus niet.

ad frik
ad frik13 okt. 2020 - 19:32

was een goede en informatieve uitzending met voorlopig althans voldoende druk op de ING bank. Ben benieuwd naar vervolg omdat ik op deze wijze zelf voor een aanzienlijke som ben opgelicht

Paulusrudolfo
Paulusrudolfo12 okt. 2020 - 13:43

Ik heb jullie uitzending gezien en verbaas mij over de (non)reactie van de ING. Uit jullie uitzending blijkt dat banken die werken met een QR code herkenning tijdens het inloggen veel veiliger zijn. Nu weet ik dat de ING klanten die in het buitenland wonen ook moeten werken met een apparaatje van de ING om de QR code te scannen en vervolgens pas kunnen inloggen. Dus waarom dit systeem niet ingevoerd bij alle klanten??

alledierenvandewereld
alledierenvandewereld10 okt. 2020 - 18:29

Helaas ben ik ook slachtoffer geworden van een niet beveiligde link van de ING Bank. Ik ben met de bank in correspondentie maar zij zijn halsstarrig in hun uitleg. Het is mijn eigen schuld! Ik was van mening dat mijn bank de minst slechte was. Ik heb mij vergist, heel erg vergist. Ik ben opgelicht voor 2.499 euro. Valt in het niet bij wat ik in Kassa hoorde. Maar toch. Wij moeten een vuist maken tegen de ING Bank en zo er voor zorgen dat de ING zijn side(s) beveiligd en wij ons geld terug krijgen! Wie doet mee?

1 Reactie
audb
audb14 okt. 2020 - 11:07

Het zou er op neer komen dat door dat u geen controle heeft gedaan of het wel de gene was die u het geld afhandig heeft gemaakt? Als u zelf even een telefoontje naar degene had gemaakt dan was het klaar als een klontje dat het niet klopte. En er is genoeg aandacht er voor op de tv en radio hoe dit soort oplichters te werk gaan.

Jasper de Vries
Jasper de Vries10 okt. 2020 - 18:20

Net tenenkrommend naar de aflevering van kassa gekeken over fraude bij ING. Klacht over de bereikbaarheid van de fraude afdeling? Dat komt omdat je eerst 5 minuten lang gewaarschuwd wordt dat er oplichters actief zijn. Inloggen op de website? Koeienletters dat er oplichters actief zijn. Spijtig voor de gedupeerden, en de schaamte een logisch gevolg, maar neem dan ook de verantwoordelijkheid over jullie eigen handelen in plaats van deze externe attributie. Een sms bericht dat je bankpas geblokkeerd is, of een telefoontje dat je al je geld over moet maken naar een tussenrekening? Zou een bank dit ooit doen? Er zou sprake kunnen zijn van een inside job, mensen alsjeblieft, leg het niet buiten jezelf neer. Ik snap dat Steven van Rijswijk zijn tijd zinniger besteed dan in te gaan op de uitnodiging van deze sbs6 waardige uitzending.

2 Reacties
audb
audb14 okt. 2020 - 11:03

U bedoeld RTL4 kwaliteit?. Maar waar ik u wel gelijk in durf te geven is dat er meer dan zat gewaarschuwd wordt voor dit soort praktijken maar wat ik helemaal niet snap is dat mensen niet gaan bellen of het wel hun dochter of zoon is. "Ik zit in een vergadering" maar kan wel een app sturen? Nou ook via WhatsApp kan je even bellen of nog beter videobellen en dan hoeft er ook niets gezegd worden maar zie je wel wie er een app stuurt.

Cjb1962
Cjb196214 okt. 2020 - 14:08

Klanten zijn via Mijn berichten ook gewaarschuwd, op 7 augustus al. Maar je moet lezen