Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Zzp’er bang voor oplichting door openbaar handelsregister

20 mei 2017
  •  
leestijd 3 minuten
kvk.jpg
De start van een eigen bedrijf is voor velen reden voor een feestje. De verplichte inschrijving bij de Kamer van Koophandel is veel zzp’ers echter een doorn in het oog. Want hun thuisadres en telefoonnummer zijn dan met een druk op een knop te vinden via het openbaar handelsregister. Met als gevolg verkopers aan de deur en telefoon. En dat is nog niet alles. Want het btw-nummer dat zzp’ers krijgen na hun inschrijving in het handelsregister bestaat uit hun bsn-nummer en dat kan leiden tot identiteitsfraude.
Non-mailing indicator
Wie zich inschrijft in het handelsregister kan ervoor kiezen om de zogeheten non-mailing indicator aan te vinken. Daarmee geven ondernemers aan dat zij geen prijs stellen op verkopers aan de deur en ongewenste reclames via de post. Maar daarmee blijkt het euvel niet opgelost, blijkt uit meldingen die Kassa ontving na een oproep.
Diverse ondernemers beklagen zich erover dat ze wekelijks worden lastiggevallen door allerlei verkopers, terwijl ze de non-mailing indicator hebben aangevinkt. “Ik word hier helemaal gek”, beklaagt een ondernemer zich. “Wij worden meerdere keren per week benaderd door bijvoorbeeld energieleveranciers en telefoonproviders. Allemaal geven ze aan dat ze de gegevens van de Kamer van Koophandel hebben ontvangen. Telefonische verkopers verwijzen naar het Bel-Me-Niet-register, maar dat blijkt helemaal niet te werken voor bedrijven.”
Informatie makkelijk te vinden
Via de website van de Kamer van Koophandel blijken ondernemers inderdaad makkelijk vindbaar. Wie de non-mailing optie heeft aangevinkt, verschijnt niet in het adressenbestand dat commerciële partijen zelf naar wens kunnen samenstellen en vervolgens downloaden. Maar als je zoekt op postcode of bedrijfsnaam via de homepage van de KvK vind je met een druk op de knop iemands volledige adres.  
En dat is niet de enige ergernis van ondernemers. Want hun btw-nummer bestaat uit hun bsn-nummer en dat moeten ze verplicht vermelden op hun website en facturen. ,,Op deze manier maak je het criminelen wel heel makkelijk om identiteitsfraude te plegen”, vertelt directeur Josien van Breda van FNV Zelfstandigen . Zij ontvingen ook diverse klachten hierover vanuit hun achterban.
Fraudegevoelig
De overheid adviseert mensen hun bsn-nummer door te schrappen op kopieën van hun legitimatiebewijs. En dat is niet voor niets. Want met een bsn-nummer kun je bijvoorbeeld een DigiD aanvragen. De fraudeur moet de bevestigingscode dan uit de brievenbus hengelen en dat blijkt ook af en toe gebeuren. “Ook kan iemand online een vervalst rijbewijs bestellen met alleen een naam en bsn-nummer. Als je ook een bankrekeningnummer of creditcard nummer hebt, kun je op kosten van iemand iets bestellen”, legt ict-jurist Mathieu Paapst uit.
Wie om deze reden een ander btw-nummer aanvraagt krijgt echter nul op rekest, zoals zelfstandig privacy jurist Isabelle Wárlám uit eigen ervaring kan vertellen. De verzoekschrift- en bezwaarprocedure bij de Belastingdienst en Financiën liepen bij haar op niks uit. Maar de afwijzing van het bezwaar opende wel de mogelijkheid om deze kwestie aan de Autoriteit Persoonsgegevens voor te leggen. In juni verwacht ze een uitspraak. “Mocht het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens de Belastingdienst niet zover krijgen om mij een ander btw-nummer te verstrekken, dan volgt beroep bij de rechtbank. Als deze procedure uiteindelijk slaagt, zet dit voor andere zelfstandigen mogelijk ook de deur open naar een btw-nummer zonder BSN. Ik stel dan graag kosteloos een model verzoekschrift beschikbaar voor ondernemers met een eenmanszaak.”
Slachtoffers van identiteitsfraude en colportage kunnen zich ook bij FNV Zelfstandigen melden. “Dan kunnen wij een vuist maken richting de politiek”, aldus Van Breda. “Er is dringend behoefte aan een uniek btw-nummer en het register moet minder openbaar zijn. Want zzp’ers zijn nu onvoldoende beschermd.”
Reactie Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel laat weten inmiddels duidelijker te communiceren over de mogelijkheid de non-mailing indicator aan te vinken. Daarnaast wijzen ze ondernemers op het Bel-Me-Niet-register om telefonische verkopers te weren. Hun volledige reactie vind je in het blok aan de rechterkant of HIER .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's