Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zorgtoeslag gaat in 2024 omlaag: wat betekent dit voor jou?

  •  
23-11-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
209592 keer bekeken
  •  
zorgtoeslag_aanvragen_20230720

Eurobiljetten en een enveloppe van de Belastingdienst

De definitieve bedragen voor de zorgtoeslag in 2024 zijn vandaag vastgesteld door de Belastingdienst. Belangrijkste verandering is dat de zorgtoeslag omlaag gaat. De nieuwe inkomensgrenzen zijn nu bekend, net als de maximale hoogte van de zorgtoeslag. Wat betekent dit voor jou en hoeveel toeslag krijg jij? Lees meer.

Begin november publiceerden wij een artikel waarin we de belangrijkste wijzigingen op het vlak van toeslagen voor je op een rijtje hebben gezet. In dat artikel kwam de huurtoeslag, de zorgtoeslag, de kinderopvangtoeslag én het kindgebonden budget aan bod.

Gemist? Lees alles via onderstaande link nog eens rustig na. Dit artikel gaat verder na deze link.

De zorgtoeslag was de enige toeslag waar we nog niet heel specifiek over konden zijn, en dat had alles te maken met het feit dat de hoogte van de zorgtoeslag op het moment van publicatie nog niet bekend was. 

Deze is afhankelijk van de zogenaamde standaardpremie, en om die te kunnen bepalen, baseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zich op gemiddelden. De standaardpremie bestaat dan ook uit "de geraamde gemiddelde nominale premie die de verzekerden in 2024 voor een zorgverzekering moeten betalen, verhoogd met het gemiddelde bedrag dat een verzekerde naar verwachting in 2024 betaalt aan verplicht eigen risico voor de zorgverzekering."

Wat verandert er in 2024 aan de hoogte van de zorgtoeslag?

De Belastingdienst heeft de definitieve bedragen voor de zorgtoeslag in 2024 vandaag echter vastgesteld, en dus kunnen we aanvullende informatie verstrekken. Voorlichtings- en vergelijkingswebsite Zorgwijzer.nl heeft het één en ander uitgezocht en deelt een aantal belangrijke constateringen.

Zo gaan mensen met een AOW-uitkering of een minimuminkomen per maand 40 euro meer betalen aan zorgkosten, zo bleek uit een berekening. Dat heeft te maken met twee dingen. Enerzijds zijn de zorgpremies met gemiddeld 9 euro gestegen, anderzijds worden de toeslagen in 2024 met gemiddeld 31 euro verlaagd.

Daarbij wordt overigens wel een kanttekening geplaatst: tarieven zoals de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke bijdrage kunnen mogelijk dalen. De belangrijkste conclusies van Zorgwijzer.nl zijn als volgt:

  • Voor alleenstaanden daalt de maximale zorgtoeslag met 31 euro per maand
  • Voor gezinnen daalt de maximale zorgtoeslag met 29 euro per maand
  • Voor alleenstaanden daalt de inkomensgrens naar 37.496 euro per jaar
  • Voor gezinnen daalt de inkomensgrens naar 47.368 euro per jaar

Wat is in 2024 de maximale hoogte van de zorgtoeslag?

Voor alleenstaanden geldt dat ze volgend jaar maximaal 1.476 euro aan zorgtoeslag kunnen krijgen, oftewel 123 euro per maand. In 2023 is dat nog maximaal 154 euro per maand. Dat is een verschil van 31 euro

Gezinnen (toeslagpartners) kunnen in 2024 maximaal 2.832 euro per jaar aan zorgtoeslag ontvangen. Op maandbasis is dat 236 euro, eveneens een daling ten opzichte van de 265 euro die dit jaar als maximum geldt. Dat is een verschil van 29 euro.

Wat is in 2024 de inkomensgrens voor zorgtoeslag?

Ook de inkomensgrenzen gaan volgend jaar omlaag. Dat betekent dat op basis van hun inkomen minder mensen voor zorgtoeslag in aanmerking komen.

Alleenstaanden mogen in 2024 maximaal een inkomen van 37.496 euro hebben. Dit jaar is dat nog 38.520 euro. Een verschil van 1.024 euro.

Ook voor gezinnen geldt volgend jaar een lagere inkomensgrens. In 2024 wordt dit 47.368 euro, waar deze grens dit jaar nog op 48.224 euro ligt. Dat is een verschil van 856 euro.

Is jouw (gezamenlijke) inkomen hoger dan de hierboven genoemde bedragen? Dan kom je volgend jaar niet in aanmerking voor zorgtoeslag.

Bereken hoeveel zorgtoeslag jij in 2024 krijgt

De één verdient meer dan de ander, en of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, is dan ook afhankelijk van de precieze hoogte van jouw inkomen en van de samenstelling van jouw huishouden. Dezew factoren bepalen of, en zo ja, hoeveel zorgtoeslag je in 2024 maandelijks kunt verwachten. 

Hieronder wordt het één en ander in grafieken gevisualiseerd, zodat je vast een inschatting kunt maken.

Zorgtoeslag in 2024: Alleenstaande

Ben jij alleenstaand? Dan kun je in onderstaande grafiek zien hoeveel zorgtoeslag jij in 2024 maandelijks krijgt overgemaakt, zolang je daar recht op hebt én je het hebt aangevraagd.

Zorgtoeslag-zonder-toeslagpartner

Zorgtoeslag in 2024: zoveel toeslag krijgt een alleenstaande op basis van het inkomen

© Zorgwijzer.nl

Zorgtoeslag in 2024: Gezinnen (toeslagpartners)

Ook gezinnen kunnen snel in één oogopslag zien hoeveel zorgtoeslag ze volgend jaar krijgen op basis van hun inkomen. Raadpleeg onderstaande grafiek voor meer informatie.

Zorgtoeslag-met-toeslagpartner-nieuw

Zorgtoeslag in 2024: zoveel toeslag krijgt een gezin op basis van het gezamenlijke inkomen

© Zorgwijzer.nl

Meer gedetailleerde informatie staat in het nieuwsbericht van Zorgwijzer.nl.

Kom jij in 2024 in aanmerking voor zorgtoeslag?

Wil je weten of jij volgend jaar in aanmerking komt voor zorgtoeslag? Dienst Toeslagen van de Belastingdienst raadt mensen aan om tot begin december te wachten met het maken van een proefberekeing. Vanaf dat moment zijn alle bedragen verwerkt en kun je op basis van jouw situatie een betrouwbare proefberekening maken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.