Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ziekenhuisfusies leiden niet tot betere zorg

07-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_ziekenhuis kopie 2
Fusies tussen ziekenhuizen hebben niet aantoonbaar bijgedragen aan een verbetering van de kwaliteit van de zorg. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzocht.
Argument van bestuurders
,,Dat fusies in het algemeen vaak niet leiden tot het gewenste of verwachte resultaat is bekend. Dit geldt dus ook voor ziekenhuisfusies. Bestuurders van ziekenhuizen gebruiken vaak het argument dat de fusie goed is voor patiënten omdat de kwaliteit van de zorg zou verbeteren. Dit zien we niet terug in de onderzoeksresultaten'', zegt ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn.
De ACM liet onderzoek doen naar de kwaliteitseffecten van veertien ziekenhuisfusies in de periode 2007-2013.
Beoordelingen
De ACM wil dat ziekenhuizen de 'kwaliteitsvoordelen' voortaan concreet en specifiek onderbouwen. De toezichthouder zal dit ,,kritisch beoordelen''. Daarnaast zouden ziekenhuizen vaker andere, minder ingrijpende vormen van samenwerking moeten overwegen om de gewenste kwaliteitsvoordelen te bereiken, aldus de ACM.
Effecten
De effecten van fusies werden onderzocht op 97 punten. Die gingen zowel over de kwaliteit van de zorg als over ervaringen van patiënten, wachttijden en sterftecijfers. Deze gegevens werden vergeleken met ziekenhuizen die niet zijn gefuseerd.
Naast het onderzoek naar de kwaliteitseffecten doet ACM ook onderzoek naar de prijseffecten van ziekenhuisfusies. De resultaten daarvan worden begin 2017 verwacht. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

weissman
weissman8 sep. 2016 - 10:32

Door fusies worden ziekenhuizen te groot, fabrieken i.p.v. instellingen waar patienten beter zouden moeten worden. Bovendien ontstaat bij de schaalvergroting ook een grotere 'afstand' (meer afstandelijkheid) tussen afdelingen onderling hetgeen vaak leidt tot uit het oog verliezen van patientenbelangen. Je bent nóg meer een nummer en komt nog meer (onder) op een grote stapel andere gevallen. Resulterend in nodeloos lang wachten op (vervolg-)afspraken en -behandelingen en daardoor in slechter herstel van de patient.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!