Kassa

Zeer lage of zelfs negatieve spaarrente: wat te doen?

  •  
14-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
362 keer bekeken
  •  
geld 930
Volgens analisten duurt het niet lang meer voordat ook consumenten rente moeten gaan betalen over hun spaargeld. Dat schreef het Financieel Dagblad deze week. En donderdag maakte de Europese Centrale Bank bekend de rente opnieuw te verlagen . Ligt een negatieve rente inderdaad in het verschiet? En wat kun je nu het beste doen met je spaargeld? 

Kassa-volger maakt zich zorgen

Uit een  in peiling in de Instagram Stories  van Kassa, waar enkele honderden mensen aan meededen, blijkt dat maar liefst 71% zich zorgen maakt over de mogelijk negatieve spaarrente die op de loer ligt. Bij een negatieve spaarrente overweegt 7 op de 10 ondervraagden om het geld bij de bank weg te halen.
Instagram negatieve spaarrente
Financieel planner  Roger van Stuyvenberg  begrijpt dat consumenten zich zorgen maken. “Maar de Europese Centrale heeft donderdag, naast een algehele renteverlaging, ondersteunende maatregelen genomen om te voorkomen dat commerciële banken negatieve rente over het spaargeld aan hun klanten hoeven te berekenen. Daarom is de kans dat dit op de korte termijn gebeurt nihil geworden.”
Wat te doen met je spaargeld?
Als je je rente niet tegen een zeer lage spaarrente op de bank wilt laten staan, zijn er verschillende opties. Zoals bijvoorbeeld:
Daarnaast is het voor zelfstandig ondernemers of ZZP’ers raadzaam om het spaargeld binnen de toegestane grenzen zoveel mogelijk in de onderneming te laten. Voor de meer vermogenden is het wellicht het overwegen waard op spaargeld een bv op te richten.
En wat kun je beter niet doen?
Je geld thuis in een oude sok bewaren, onder het matras of in een kluisje, raadt Van Stuyvenberg af. “Je loopt het risico dat je het kwijtraakt of dat het wordt gestolen, en je zult bovendien eerder geneigd zijn het uit te geven omdat het voor handen is. Bovendien zijn er veel betere alternatieven.” Toch staat 55% van onze Instagram-volgers hiervoor open.
Ook een deposito afsluiten – iets wat voor 46% van de ondervraagden een optie is – is geen aanrader. “Het verschil tussen de vrije spaarrekening en een deposito is minimaal. Geld op een deposito staat voor een aantal jaren (bijvoorbeeld 3, 5 of 10) vast. Als je dat geld dus voor een langere tijd kwijt kunt zijn, dan kun je het beter defensief beleggen. Daar haal je veel meer rendement dan met een deposito."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

agapon1951
agapon195115 sep. 2019 - 20:01

`M.A.W. voor d e kleine spaarder is er geen enkele optie om de waardevermindering van de koopkracht (gemiddeld 3%) vermindering op te vangen d.m.v. rente.  De zgn economische groei bestaat eruit dat mensen (min of meer gedwongen) liever zaken aankopen dan investeren of op de bank zetten voor een komend pensioen of appeltje voor de dorst. Het is een gemanipuleerd dwangmatig opgelegd koopgedrag waarbij de rijken alleen maar rijker worden ten kostte van de mindere inkomsten. In de middeleeuwen waren het de kasteelheren en hun horigen die uitgezogen werden, dat zijn nu andere (kasteel) heren die aan het roer staan, maar er is niets veranderd in al die eeuwen.  

1 Reactie
nietechtblond
nietechtblond16 sep. 2019 - 10:38

Mij lijkt ook dat er al langere tijd een tendens is dat het wordt gestimuleerd om geld uit te geven dat je op dat moment nog niet daadwerkelijk in handen hebt of op een andere manier voor de toekomst bestemd is of alvast uitgaven doen voor later (aantrekkelijke leningen, ouderen die garant staan voor de hypotheek van de kinderen zodat deze meer kunnen lenen dan verantwoord is met hun huidige salaris, ontelbare acties bij winkels 1+1 gratis, koop nu en betaal later telt meteen als omzet mee in de boekhouding  etc etc). Het draait er m.i. in hoofdzaak om om de economie op korte termijn te laten groeien zonder rekening te houden met de gevolgen op langere termijn. Is de volgende bubbel! Heel gevaarlijk

paul van baak
paul van baak15 sep. 2019 - 16:25

Wat een opmerking om het niet in een oude sok te stoppen. Want ja dan kunnen banken er zeker niet meer aankomen en is overheid het spoor bijster.

willl
willl15 sep. 2019 - 14:42

Ik denk dat de banken wel een hebberige reactie zullen verzinnen om te voorkomen dat de spaarders massaal hun geld van de bank afhalen. Bijvoorbeeld om voor elke 100 euro er vijf van op te eisen of zo.... Dus denk ik er nu over om mijn spaargeld maar meteen op te halen.

aad piraat
aad piraat15 sep. 2019 - 11:51

Wat een eenzijdig lulverhaal aan adviezen, er wordt volledig voorbij gegaan aan de situatie m.b.t huurders en kleine spaarders t.b.v. noodzakelijke reserve. Dit grootste deel van de bevolking laten betalen voor het nemen van hun verantwoordelijkheid slaat nergens op, je zou er haast naar gaan verlangen om voedselbanker te worden dan ben je eindelijk van de zorgen en stress van het eeuwige bestolen worden af.  

gerardvantol
gerardvantol15 sep. 2019 - 11:18

Zelfs de oude sok is beter, dan je geld overlaten aan de ECB, die het geld gebruikt om de Zuid-Europese landen nog hogere staatsschulden te laten opbouwen. Pas als er weer een Noord-Europese president komt, zal er enig vertrouwen in de banken kunnen groeien.

John1313
John131315 sep. 2019 - 11:01

De oude sok (kluis in huis) onttrekt veel geld aan het bankverkeer. Dat zullen ze niet leuk vinden en er volgen maatregelen: rente omhoog. Massaal doen dus!!

ed in den bosch
ed in den bosch15 sep. 2019 - 9:39

Kom nou eens echt met een tegendraadse oplossing. Je moet de veroorzakers, banken ECB en de veel verdieners, toch een keer tot inzicht laten komen. Ik..., ik weet het ook niet, maar ik heb er niet voor gestudeerd.

xandyra
xandyra15 sep. 2019 - 9:23

Het gaat bij mij toch heus in de kluis in huis, ik verdom het om naast alle andere bankkosten ook nog eens te betalen voor dat beetje spaargeld wat ik bezit. Het staat al bij een compleet andere bank dan de mijne, maar trek het er direct geheel vanaf!! Dankzij de banken is deze situatie ontstaan, en daar mogen wij dan opnieuw voor opdraaien?? Dacht het niet!!!

1 Reactie
ed in den bosch
ed in den bosch15 sep. 2019 - 9:35

Zou iedereen moeten doen. Maar let op ze gooien vast weer de kosten van je betaalrekening omhoog. Toch maar weer terug naar cash betalen en ruilhandel? Geld moet rollen is letterlijk al jaren niet meer van toepassing.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!