Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Vanaf 5 september terug op tv!npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Europese Centrale Bank verlaagt rente opnieuw

12 sep 2019
  •  
leestijd 1 minuten
europese centrale bank ecb 930x520
De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de afzwakkende Europese economie verder stimuleren. Ze grijpt in door de depositorente verder te verlagen en opnieuw obligaties op te kopen.
De depositorente wordt bijgesteld van min 0,4 naar min 0,5 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen zullen ze dus vooraan min 0,5 procent depositorente moeten toeleggen. Bepaalde uitzonderingsmaatregelen moeten de pijn voor financiële instellingen verzachten. De ECB kan niet uitsluiten dat er verdere renteverlagingen zullen komen. Banken kunnen nog wel gratis geld lenen bij de ECB, want de herfinancieringsrente blijft op 0 procent staan. Alle maatregelen zijn bedoeld om de Europese economie te stimuleren.

2600 miljard euro

Per 1 november begint de ECB ook met een nieuw opkoopprogramma voor obligaties. Het programma heeft een maandelijkse omvang van 20 miljard euro en zal lopen zolang het nodig is, zegt de ECB. Een programma dat vorig jaar eindigde, had een looptijd van vier jaar en een totale omvang van 2600 miljard euro.
Binnen Europa bestaat er twijfel en kritiek, ook bij verschillende centralebankpresidenten, waaronder Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) en Jens Weidman van de Duitse Bundesbank. Critici zeggen dat financieel zwakkere bedrijven door het beleid van goedkoop geld kunstmatig in stand worden gehouden.

‘Bazooka’

De monetaire versoepeling is volgens de financiële markten het gevolg van flinke tegenwind van de handelsspanningen vanwege de afkoelende wereldeconomie en de onrust door de brexit. Mario Draghi, de huidige ECB-president zou daardoor gedwongen zijn een 'bazooka' tevoorschijn te halen om de Europese economie een impuls te geven. ANP

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!