Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zaterdag in Kassa: 90.000 patiënten met long COVID gaan steeds verder achteruit

  •  
08-12-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
14966 keer bekeken
  •  
kassa_uitz_20231208

In februari vertelde Kassa het verhaal van Melissa, die aan long COVID lijdt. De 29-jarige Melissa is ernstig ziek geworden na een coronabesmetting en kan naar eigen zeggen niks meer. De uitzending heeft veel losgemaakt en wij besloten om Melissa te blijven volgen. Negen maanden later is Melissa nóg zieker, ze is uitbehandeld en de vraag is of iemand nog iets voor haar kan doen. Melissa staat voor een grotere groep van 90.000 patiënten met long COVID die steeds verder achteruitgaan. Een aantal patiënten is zelfs bezig met een euthanasietraject. Wat kan er voor deze grote groep patiënten worden gedaan?

Bijschrift redactie (12 december 2023)

We hebben n.a.v. onze uitzending veel reacties en vragen over behandelingen in Duitsland ontvangen. Helaas is long COVID-zorg in Duitsland zonder Duitse zorgverzekering en huisarts niet beschikbaar voor patiënten uit Nederland. Daarnaast zijn er (ook) in Duitsland lange wachtlijsten en hebben veel klinieken een patiëntenstop. We hopen dat er in Nederland snel een behandeling mogelijk wordt.

Wij blijven het volgen.

Urgentie

De urgentie is zeer groot, want deze groep patiënten kan nergens meer terecht en velen worden steeds zieker. In Kassa van zaterdag 9 december besteden wij daarom opnieuw uitgebreid aandacht aan long COVID. 

We gaan in gesprek met hoogleraar en internist infectioloog Michele van Vugt, van het Amsterdam UMC. Zij is daarnaast ook bezig met onderzoek naar long COVID. Ook spreken we met voormalig ziekenhuisdirecteur Wink de Boer, die een polikliniek voor long COVID-patiënten wil oprichten en onlangs een blog schreef met de titel "Laat long COVID-patiënten niet langer in de kou staan".

Ook gaan we langs bij een patiënt die in Duitsland wordt behandeld. Zij zegt: "Ik ben niet genezen van long COVID, want daar is nog geen medicijn voor. Maar door de juiste medicatie is het voor mij een chronische ziekte geworden en heb ik mijn leven weer terug."

In de studio is Diewke de Haen te gast. Zij is directeur van patiëntenorganisatie PostCovid NL. En Amber gaat naar Den Haag voor een gesprek met demissionair minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Kassa-test: Vegan nagellak

Ook is het is weer tijd voor een Kassa-test. Wil je met de feestdagen mooie rood gelakte nagels en wil je weten welke lak nou het beste blijft zitten? Een panel van consumenten én een nail artist nemen de proef op de som en testen vegan nagellak van bekende merken.

Welke lak verrast en welke stelt teleur? En wat is eigenlijk het verschil tussen vegan en niet-vegan nagellak? Kassa zoekt het uit. 

Praat live mee, like en volg Kassa

Praat tijdens de uitzending mee op X. Gebruik #KassaTV in je berichten om mee te discussiëren. Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram!

Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan. En heb je een consumentenvraag? Stel 'm dan op ons forum Vraag & Beantwoord.

Kassa is zaterdag 9 december te zien op televisie. We zijn dan op het vertrouwde tijdstip van 19.15 te zien op NPO2.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

lpaard1981
lpaard19819 dec. 2023 - 19:53

hopelijk komt ook ooit de waarheid rond de vaccinschade aan het licht. Misschien dat voor deze mensen een bezoek aan een psychiater zou helpen. dat hele corona gelul is niet meer dan een griepje zonde dat een programma als kassa hier aandacht aan besteed.

Johanna1962
Johanna19629 dec. 2023 - 18:49

Fijn dat jullie aandacht besteden aan long covid, maar weten jullie ook dat ME patienten en POTS patienten dezelfde klachten hebben? Daar is nog nooit aandacht aan besteed.

Lavi
Lavi8 dec. 2023 - 20:37

Vergeet alsjeblieft de vele ME/CVS patiënten niet. Ik zelf sinds 2011. Benoem ons ook, geef ons hoop, nu zo uitzichtloos. (Hopelijk gaan patiënten organisatie samenwerken, en kunnen ze meer bereiken)

1 Reactie
Johanna1962
Johanna19629 dec. 2023 - 18:50

En de mensen met POTS/dysautonomie.

J.Hoogland
J.Hoogland8 dec. 2023 - 11:43

De NZA en het RIVM hebben met goedkeuring van de Min.van WVC, het corona vaccin er doorgeduwd, tegen de berichten in van FDA en EMA. Resultaat anti-climax. Jaap Hoogland

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe8 dec. 2023 - 13:40

Daar hebben de 90000 mensen met long COVID drie keer niks aan. Die zouden liever geen Corona gehad hebben en in een vroeg stadium een vaccin. Ze worstelen nu met de gevolgen dankzij hun moed om door te werken. Wat u uw lijst aan afkortingen NZA, WVC, FDA en EMA toedicht klopt totaal niet. 'Doorduwen', 'tegen de berichten', niks van waar.