Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Woonbond: Sociale huurder kan honderden euro's besparen met bezwaar tegen stijgende WOZ-waarde

  •  
29-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4144 keer bekeken
  •  
huur hypotheek koopwoning huis 1127

Doordat de WOZ-waarde van sociale huurwoningen ontzettend is gestegen, is de verwachting dat de huurprijzen ook zullen stijgen. Volgens de Woonbond weten veel sociale huurders niet dat ze hier bezwaar tegen kunnen indienen en dat ze dat, mits aangenomen, honderden euro's per jaar kan schelen, schrijft het AD.

Een stijging van de WOZ-waarde van een huis betekent voor huiseigenaren dat ook de onroerendezaakbelasting (ozb) omhoog gaat. En dat is komend jaar een extra bittere pil: gemeenten hebben de WOZ-waarde van koophuizen met gemiddeld 16 procent verhoogd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Sociale huurwoningen nog meer gestegen

De meeste huurders hebben niet veel te maken met de WOZ-waarde van het huis waar ze in wonen. Huurders betalen de ozb niet zelf, maar zien de WOZ-waarde wel terug in hun huurprijs. En de WOZ-waarde van die woning is zelfs gestegen met 18 procent. Maar als belanghebbende kun je dus ook bezwaar tegen hiertegen maken, zegt een woordvoerder van de Woonbond tegen het AD. "Maar dat is lang niet bij iedereen bekend. Terwijl je van een verlaging van de WOZ-waarde kunt profiteren, zeker als de corporatie de maximale huur rekent die ze volgens het puntenstelsel mag vragen."

Voor die groep huurders kan de meevaller enkele honderden euro’s per jaar bedragen. Een woning met een maandhuur van 590 euro kan, als de WOZ-waarde van 180.000 naar 170.000 euro wordt bijgesteld, ineens 570 euro per maand kosten, blijkt uit een berekening van het AD bij de Huurcommissie.

Verschillende redenen voor stijging WOZ-waarde

Er zijn allerlei factoren die voor deze enorme stijgen van de WOZ-waarde hebben gezorgd. Corporaties zijn altijd druk bezig met het verbeteren van hun woningportefeuille: huizen worden gesloopt, er wordt gebouwd en wat blijft staan wordt verduurzaamd. Daarnaast zijn veel sociale huurwoningen aan de kleine kant en vaak te vinden in stedelijke gebieden. En juist de waarde van kleinere woningen én woningen in stedelijke gebieden groeit het hardst.

Bron: AD

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.