Kassa

Woonbond: huurders moeten zelf hun thermostaat kunnen blijven regelen

theme-icon
#ikredhetnietmeer
  •  
07-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10208 keer bekeken
  •  
thermostaat_20221014

Verhuurders moeten "met hun handen van de thermostaat afblijven", reageert de Woonbond op verhalen van studenten die zeggen dat hun huisbaas ineens de verwarming lager zet om kosten te besparen. De bond zegt die signalen te herkennen en hoort ook zelf verhalen over verhuurders die ervoor zorgen dat huurders hun thermostaat niet meer zelf kunnen instellen. Zowel de studentenbond als de Woonbond zien graag dat enkel glas aangemerkt wordt als gebrek; zo kan er bij de Huurcommissie een lagere huur afgedwongen worden.

"Wij horen van studenten die in de kou komen te zitten door huisbazen die ineens de verwarming lager zetten", vertelde voorzitter Joram van Velzen van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) woensdag in het AD

"Wat gebeurt is nu al onacceptabel vanwege de kou, maar het wordt ronduit onveilig als het nog kouder gaat worden", voegde hij eraan toe.

“Enkel glas moet als gebrek worden gezien"

Zowel de studentenbond als de Woonbond zegt dat verhuurders hun panden beter moeten isoleren. "Vooral in de particuliere huursector bevinden zich naar verhouding de meeste slecht geïsoleerde woningen, waaronder ook studentenhuizen", aldus de belangenorganisatie voor huurders. 

Die vindt verder dat enkel glas als een gebrek aan de woning moet worden aangemerkt. Als dat gebeurt, kunnen huurders via de Huurcommissie een lagere huur afdwingen.

All-in-huurprijs mag niet zomaar worden verhoogd

Een deel van de studenten heeft een all-in-huurprijs waarbij de energiekosten zijn inbegrepen. Die mag niet zomaar worden verhoogd. Als de service- en energiekosten als aparte kostenpost zijn uitgesplitst, kunnen de kosten wel worden doorberekend, afhankelijk van hoe dat in het huurcontract staat.

Er zijn ook studenten die zelf hun energiezaken regelen. Veel van hen hebben hun kosten het afgelopen jaar hard zien stijgen door de energiecrisis die uitbrak na de Russische inval in Oekraïne. ANP

Thema's:

theme-icon
#ikredhetnietmeer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

ikluisternaarje
ikluisternaarje7 dec. 2022 - 22:09

Geld dit ook voor huurders van een complex waar all in huren zijn? Wij hebben kale huur plus Service kosten. En geen losse electra water en verwarmings meters. Alles is in de huur in begrepen. Verder op vele plekken nog enkel glas. Groet Eelco

Helen 66
Helen 667 dec. 2022 - 13:27

Studenten hebben meestal een relatief kleine kamer.Dan is radiatorfolie een must (kost weinig) Raamfolie helpt ook. Dan bij tocht, voor de deur een tochtrol leggen (paar euro bij action). Zet verhuurder thermostaat laag, koop een elektrisch olieradiatorkacheltje bij bouwmarkt voor een paar tientjes.Of een elektrische deken: op de grond leggen voor warme voeten, om je heen op de bank of gewoon in bed.

harrybre
harrybre7 dec. 2022 - 12:04

Waarom snap i het maar niet: als een huurder zijn/haar woning wenst te verbeteren met een betere isolatie: waarom mag dat niet ? En voor de huurder is het een kwestie van rekenen: wat kost mij de isolatie en wat brengt het op in de tijd, dat ik er nog denk te wonen aan mindere energiekosten ? Tijd voor een proefproces.

1 Reactie
gravin2
gravin27 dec. 2022 - 12:11

harry, "Waarom snap ik het maar niet: als een huurder zijn/haar woning wenst te verbeteren met een betere isolatie: waarom mag dat niet ?" Hoezo mag dat niet?