Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Welke supermarkt is het goedkoopst en het duurst?

14 mei 2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
392 keer bekeken
Fallback image for card
Kassa doet regelmatig precies dezelfde boodschappen bij de grote supermarkten. Dat deden we ook deze week. We vergeleken alle prijzen van 27 producten. Welke supermarkt is het goedkoopst?
In januari 2013 kochten we voor het eerst de boodschappen uit Kassa's boodschappentas bij zes grote supermarkten: ALDI, Albert Heijn, C1000, Jumbo, Lidl en PLUS. Ook in mei 2013 , september 2013 , juni 2014 en januari 2015 gingen we op pad. Van onze 27 boodschappen kochten we overal de reguliere huismerken. Omdat er geen C1000 winkels meer zijn, bezochten we deze week vijf supermarkten.
Prijsoverzicht  
De boodschappen werden in vergelijking met de vorige prijspeiling bij de meeste supermarkten wat duurder. Lidl daalde bijna 3% in prijs. Ook Jumbo werd iets goedkoper, 0,5%. Vergeleken met onze eerste boodschappentocht in januari 2013 daalden de boodschappen in prijs. Dat gaat meestal om een kleine daling. Bij PLUS daalden de boodschappen 5,5%. Bij Jumbo werden de boodschappen 6,2% goedkoper. Supermarktdeskundige Paul Moers zegt hierover: "Jumbo is echt flink in prijs gedaald, ruim 6%. Die supermarkt heeft nu 20% marktaandeel en daarmee is hun inkooppower verhoogd. Dat geven ze terug aan de consument."
In deze grafiek zie je de prijsontwikkeling door de tijd per supermarkt.
Boodschappen_14052016_1
Boodschappen_14052016_2
Supermarktdeskundige Paul Moers: "In vergelijking met Kassa's vergelijking in 2015 zie je links en rechts wat prijswijzigingen. Ten opzichte van 2013 is er een veel groter verschil. De prijs van levensmiddelen blijft dalen. Nederland behoort tot de goedkoopste supermarktlanden in Europa. Dat zie je terug."
Discountsupermarkten
ALDI en Lidl blijven elkaar op de voet volgen. Moers: "Prijs is ontzettend belangrijk voor deze supermarkten. Ze kijken heel erg naar elkaar en vechten om de plek als allergoedkoopste." De discountsupermarkten ALDI en Lidl schommelen sinds januari 2013 flink in prijs. Het goedkoopst waren de boodschappen daar in juni 2014.
ALDI:
Boodschappen_14052016_3
Lidl:
Boodschappen_14052016_4
Jumbo daalde sinds september 2013 steeds in prijs.
Boodschappen_14052016_5
Albert Heijn en PLUS daalden sinds mei 2013 in prijs, maar gingen nu, in mei 2016, een heel klein beetje in prijs omhoog.
Boodschappen_14052016_6
Albert Heijn:
Boodschappen_14052016_7
PLUS:
Grootste prijsdalers
Grootste daler in prijs is de Engelse drop bij PLUS. Dit snoep daalde sinds 2015 maar liefst 40% in prijs! Ook bij Albert Heijn en Jumbo daalde de prijs sterk.
Boodschappen_14052016_8
Aardbeienjam
Andere opvallende dalers is de aardbeienjam. Moers: "Bij de aardbeienjam en de Engelse drop zie je dat supermarkten goed naar elkaar kijken. Dat zijn echt lokkertjes waarmee je klanten de winkel in haalt.” In de grafieken zie je inderdaad dat de prijzen van deze producten altijd ongeveer gelijk waren, maar in mei 2016 ineens allemaal omlaag duiken.
Boodschappen_14052016_9
Koffie
Datzelfde geldt voor de koffie. In deze grafiek is te zien dat de prijs van een pond roodmerk koffie flink schommelt. Moers voorspelt: "Koffie is nu relatief goedkoop. Die prijs gaat absoluut weer stijgen. De koffieoogst heeft last van El Niño. Dat moet je echt nu inkopen, dan ben je straks voordelig uit. Hetzelfde geldt voor suiker."
Boodschappen_14052016_10
Aardappelen
Grootste stijger in prijs zijn de aardappelen bij Albert Heijn. De kruimige piepers werden maar liefst 78% duurder sinds 2015. Ook bij de andere supermarkten werden de aardappelen flink duurder. Moers: "De aardappelen zijn duur door de droogte, het late voorjaar en een grote vraag uit Engeland en Oost-Europa. Dat stuwt de prijs allemaal omhoog. De piepers gaan absoluut nog duurder worden."
Boodschappen_14052016_11
Sinaasappelsap
Andere opvallende stijger is het sinaasappelsap. Bij ALDI, Lidl en Jumbo werd het sap 30% duurder. Bij Albert Heijn en PLUS steeg de prijs met zo'n 4%. De sinaasappelsap van PLUS heeft een Fairtrade-keurmerk. Die supermarkt zet daar sowieso flink op in. De reclameleus van PLUS is: 'Goed eten. Daar houden we van'. De nadruk ligt op ambachtelijk fairtrade eten, maar ook eten met aandacht voor dierenwelzijn en duurzaamheid. Voor Moers verklaart deze communicatiestrategie de groei van het marktaandeel van PLUS.
Boodschappen_14052016_12
Over de vergelijking
- We deden de boodschappen uit deze vergelijking afgelopen week. Prijswijzigingen na 10 mei hebben we niet meegenomen. Let op: een prijspeiling is natuurlijk altijd een momentopname. 
- We kijken naar de normale prijzen en niet naar eventuele aanbiedingen. 
- Voor de vergelijking hebben we gekozen voor de standaardhuismerken. Bij ALDI en Lidl is dat eenvoudig. Zij hebben van de meeste producten één variant. Wat zij verkopen is alleen bij hen verkrijgbaar en dus ook te beschouwen als een huismerk. Bij Albert Heijn, Jumbo en PLUS is er keuze uit meerdere varianten. We kopen steeds het standaard huismerk en niet de A-merken, luxe-lijn, fancy labels of budgetproducten. 
- Alle producten zijn omgerekend naar dezelfde hoeveelheden. 
Wat zit er in die tas?
- Tijgerwit
- Pond halvarine
- Aardbeienjam
- Pindakaas
- Kilo stuk jonge kaas
- Schouderham
- Pondspak koffie
- Pak thee
- 1 liter halfvolle verse melk
- Kilo suiker
- Pak stroopwafels
- Engelse drop
- Stuk melkchocolade met hazelnoten
- 5 kg kruimige aardappelen
- Pot rode kool
- Pot appelmoes
- Pond rundergehakt
- 2 kg perssinaasappelen
- 1,5 kilo Elstarappels
- Liter rode huiswijn
- 2 flesjes bier
- 1,5 liter sinaasappelsap
- 1,5 liter cola
- Zak paprikachips
- Wc-papier
- Bontwasmiddel
- Afwasmiddel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Stella Acuna
Stella Acuna28 dec 2016 - 20:05

Die list is voor mensen die dat geloven....ik weet BETER bij LIDL heb je goeie dingen en goedkopere..maar ook niet zo goed en duurder...bij JUMBO bijna alles is duurder..en niet altijd beter !!Ik koop heel bewust,weet bijna alle prijzen van de winkels dat ik bezocht en koop hier dat en dat andere daar..zo zijn je boodschappen GOEDKOPER en GOED..er is altijd verschill.

geensaus
geensaus26 dec 2016 - 13:55

Ik ga eigenlijk allereerst voor kwaliteit of waar wel of niet iets te krijgen is. Aldi en Lidl hebben bv. geen ginger ale, maar heerlijk, heerlijk, heerlijk geen muziek aan. Bij onze AH word je doof getetterd, maar de rodekool is zo lekker.Dat lijstje hierboven zegt me niets, met het een doe je langer dan met het ander, van het een is de kwaliteit beter, de ene winkel is dichterbij enz. Er zijn zoveel variabelen, ik kijk zelf wel.

holiday
holiday29 okt 2016 - 23:36

Bij de Engelse drop van Lidl heb ik de helft weg moeten gooien omdat ik die ronde gum dingen niet lust.

slobberbone
slobberbone20 mei 2016 - 10:50

Het huismerk van AH Basic is echt wel de goedkoopste.

bep kuijper
bep kuijper15 mei 2016 - 19:24

Regelmatig kom ik bij de Jumbo, en die is inderdaad met een aantal artikelen goedkoper geworden. Ik ga ook naar de supermarkt Deen en het valt mij op dat deze zo stiekem weg veel duurder wordt met een heleboel artikelen!  Ik vraag mij af waarom deze supermarkt niet meegenomen is in het onderzoek!  Wat mij ook opgevallen is, dat bepaalde groenten en fruit bij de Lidl helemaal niet zo goedkoop zijn!

aadjepiraatje
aadjepiraatje15 mei 2016 - 17:49

Ik vraag me af waarom Dirk v.d. Broek niet is meegenomen in dit onderzoek. Of behoort deze Supermarkt niet (meer) tot een van de grote landelijke ketens?

mercedesbowie
mercedesbowie15 mei 2016 - 17:37

Chapo een enkeling heeft het gelukkig ook nog over het personeel in deze supermarkten. Ja in deze roerige tijden, heeft men niet veel op met de arbeidsvoorwaarden van anderen.In het algemeen is het personeel van deze ketens vriendelijk, klantgericht en doen hun uiterste best. Dat verdient ook een redelijke goede behandeling van de werkgevers. Of je nu 80 0f 85 euro te besteden heb, maakt niet zo veel uit. Een groot deel van de mensen hebben het moeilijk en daar zou de overheid iets aan moeten doen. Niet morgen, maar vandaag nog

korenbloem2000
korenbloem200015 mei 2016 - 17:05

De meeste boodschappen doe ik met beleid bij Poiesz en Eko Plaza. Bij Jumbo en A.H. word ik stapeldol van de drukte en het lawaai van de muziek en de indeling is helemaal om dol van te worden! Aldi en Lidl zijn te ver uit mijn buurt om met de fiets naar toe.

arie1948@zeelandnet.nl
arie1948@zeelandnet.nl15 mei 2016 - 14:23

Wat ik hier toch wel een beetje mis is het bewuste inkopen .Wij kopen bewust bij meerdere supermarkten en kijken dan wel naar wat is een goed produkt.De A merken zijn niet altijd beter, maar wel duurder . Tegenwoordig kopen wij dan wel vaker bij  AH want hun huismerk is goed en goedkoop .Maar mijn advies is koop de aanbiedingen van meerdere supermarkten en je bent het goedkoopst uit.

venicefan
venicefan15 mei 2016 - 13:07

Die 27 producten zijn maar een heel klein deel van het totale assortiment. Je weet als supermarkt welke producten dit zijn, dus je verhoogt deze dan niet in prijs. Of je maakt ze zelfs iets goedkoper. Dan kom je dus heel goed uit de test.  De producten die niet in de test zitten, maak je dan ter compensatie wel duurder. Zo krijg je dus nooit een betrouwbare uitkomst.

Biathlon
Biathlon15 mei 2016 - 11:10

Ik vind deze prijsvergelijking waardeloos omdat er altijd 1 belangrijk aspect niet meegenomen wordt en dat is de kwaliteit van de etenswaren die je koopt. Jammer en een gemiste kans wat mij betreft. Dat is natuurlijk veel meer werk om de samenstelling van al die producten te analyseren maar het is wel eerlijker. 

sidegraaf
sidegraaf15 mei 2016 - 10:41

Wat een gemopper lees ik hier alweer, jammer en kortzichtig. Zelf ben ik blij met de objectieve benadering en natuurlijk kunnen ze niet precies mijn boodschappenlijstje vergelijken, maar het geeft wel een goede indicatie. Daarnaast geeft het ook een signaal aan de supermarkten. 

mercedesbowie
mercedesbowie15 mei 2016 - 10:36

Hoe durft Kassa, een bedrijf als Aldi te noemen. Aldi is de slechtste werkgever van het land. Er heersen daar feodale toestanden. Uitbuiting en slavernij, die volgens mij al 145 jaar geleden was afgeschaft.AH, heeft het beste assortiment van allemaal, is een goede werkgever en heeft een mensvriendelijk beleid. Eten kopen kan je over al. Bij de een moet je betalen en bij de anderen kost het geld. Een paar euro verschil is, wanneer de kwaliteit in het geding is niet belangrijk. Jumbo is niet slecht en van Plus weet ik niets te melden. Ik kom niet in winkels van Plus. Wie zaken doet met bedrijven, die een slecht personeelsbeleid voeren, maken zich eveneens schuldig aan uitbuiting. O ja ik ben geen vakbondsmannetje, voor er weer commentaar komt van een of andere scherpslijper. Ik probeer als een fatsoenlijk mens te leven.

inasmuch
inasmuch15 mei 2016 - 9:46

Zeker een heel wonderlijk boodschappenlijstje. Absoluut niet het mijne! Wat eet deze persoon? Een potje rode kool met gehaktballen en een liter huiswijn? Volgende dag? Appelen met kaas en bier? Veel honger zal er niet zijn , met thee met suiker, engels drop en stroopwafels Aan kwaliteit is weinig in dit lijstje te vinden.  Aanbiedingen zijn er per week bij iedere supermarkt  en helpen veel  gezondere dingen te kopen. Een kilo suiker, daar doe ik 4 jaar mee....

foxfire
foxfire15 mei 2016 - 9:24

Het is niet te hopen dat het gemiddelde gezin boodschappen doet met dit lijstje. Geen wonder dat  veel Nederlanders te maken hebben met overgewicht! Kom op kassa, dit kan beter! Jumbo mag dan iets goedkoper zijn dan AH, maar het assortiment is daardoor bedroevend klein. Schone winkels, beter betaald personeel en service, dát is belangrijk. En nee, ik heb niet veel te besteden, maar koop gericht gezonde producten.

gewoon Vera
gewoon Vera15 mei 2016 - 9:23

Waarom zowel 2 kg perssinaasappelen en ook nog 1,5 liter sinaasappelsap?Als vegetariër die nauwelijks alcohol drinkt, geen chips, drop, stroopwafels e.d. eet, geen cola drinkt, alleen schoonmaakmiddelen zonder allergenen mag gebruiken, niet te beroerd is om zelf de kool te snijden en appelmoes zelf te maken - kortom: zo gezond mogelijk probeert te leven - zijn deze lijstjes nauwelijks ter zake. Wat zou het leuk zijn als er ook lijstjes voor bewuste consumenten zouden bestaan...

paulacanton
paulacanton15 mei 2016 - 8:29

Pond? ??? Dat is een gewichtseenheid die in Nederland niet gebruikt mag worden!  Wat is er mis met 500 gram of halve kilo? 

Patriciaadelheid
Patriciaadelheid15 mei 2016 - 8:21

Ik zou verhongeren met dit lijstje. En tijgerbrood, halvarine, aardbeienjam, jonge kaas, volle melk, suiker, stroopwafels, Engelse drop, melkchocolade, pot rode kool, pot appelmoes, cola, chips,  wie eet/drinkt dat nog. Allemaal vies en dikmakend spul! Nog goedkoper wordt wanneer geen van deze producten koopt. Met bruin brood en roomboter ben je een stuk beter af.

nacht56
nacht5615 mei 2016 - 8:10

Zelf vind ik de Jumbo duurder dan AH en dat komt ook omdat je bij AH vaak bonus aanbiedingen hebt.
En Dirk is ook prima om boodschappen doen. Plus hebben we hier niet en Aldi en Lidl zijn echt niet toegepast op eenpersoons huishouding. Ook dat zijn zaken die belangrijk zijn voor mij om boodschappen te gaan doen.
En ik ben het wel eens met ells dat wat jullie bereiken is dat AH weer gaat stunten en de rest niet achterblijven enz.. Niet alleen de prijs is belangrijk maar ook de kwaliteit en service in de winkel.

elss
elss15 mei 2016 - 7:58

Beste kassa , Wie de goedkoopste supermarkt is kunnen de mensen naar mijn mening zelf wel uitzoeken , je koopt wat je portemonnee je toelaat  . Vaak is de service , vriendelijk behulpzaam personeel en een volle schone winkel belangrijker . Het enige wat jullie naar mijn mening hier mee bereiken is de de AH weer gaat stunten met prijsverlagingen  , andere supermarkten kunnen weer niet achter blijven vinden ze . En het personeel in die winkels zijn daar weer de dupe van , harder werken ,minder uren . En als de bui na enkele weken weer voorbij is verhoogt iedereen zijn prijzen weer stilzwijgend .