Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Welke supermarkt is het goedkoopst?

8 apr 2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
442 keer bekeken
930 x 520 ANP_supermarkt
'Kassa’s Boodschappenmandje' heeft dit jaar een verrassende nieuwe winnaar. Het goedkoopst is dit jaar Jumbo. Het verschil met de nummer 2 (Plus) is klein met maar 59 cent. ‘Kassa’s Boodschappenmandje’ is dit jaar het duurst bij nieuwkomer Spar, daar moet 18% meer worden betaald dan bij de Jumbo. In vorige edities van het ‘Boodschappenmandje’ kwamen de Lidl en Aldi als goedkoopste uit de bus.
Steekproef
Kassa gaat voor de steekproef supermarkten langs met een boodschappenlijstje waar 27 alledaagse producten op staan. In de steekproef worden prijsverlagingen door aanbiedingen en grote voordeelverpakkingen niet meegenomen. Dat de Jumbo als winnaar uit de bus komt, wordt veroorzaakt door een wijziging in de opzet van de steekproef dit jaar. In voorgaande jaren werden bij Jumbo, Albert Heijn en de Plus de huismerken meegenomen. Deze editie is de goedkoopste variant gezocht van de producten op het boodschappenlijstje. Dat betekent dat ook producten van budgetmerken zijn meegenomen.
Totaalprijzen
Daardoor komen behalve de Jumbo ook de Plus en de Albert Heijn onder de totaalprijs van de Aldi en de Lidl. Want waar de andere supermarkten van producten een A-merk, een huismerk en een budgetvariant kunnen verkopen, maakt de winkelformule van de Aldi en Lidl dat er vaak maar één merk van een product verkrijgbaar is. En dus geen extreem goedkope budgetmerken. De totaalprijzen van ‘Kassa’s Boodschappenmandje’ zijn dit jaar bij Jumbo 40,18 euro, bij Plus 40,77 euro, bij Albert Heijn 43,19, bij Lidl 43,80, bij Aldi 44,14 en bij Spar 47,47.
De vorige keer dat de steekproef werd gehouden was in mei 2016. De impact van de budgetmerken wordt ook scherp duidelijk in de volgende grafiek.
Tekst gaat onder grafiek door.
Grafiek 1
Waar het boodschappenmandje van de Jumbo met huismerken vorig jaar nog 51,05 euro kostte, is de totaalprijs dit jaar 40,18 euro. Een scherpe daling die vergelijkbaar is met die van Plus en Albert Heijn. Aldi en Lidl hebben geen profijt van de verandering in de opzet van ‘Kassa’s Boodschappenmandje’. Het totaalbedrag dat in die twee winkels moet worden betaald stijgt iets ten opzichte van vorig jaar.  
Verrassende uitkomst
Supermarkt deskundige Paul Moers is verrast door de uitkomst. Uit deze steekproef blijkt volgens hem dat de Jumbo behalve de A-merken ook de budgetmerken scherp prijst. Maar benadrukt de supermarktdeskundige: ‘Het gaat om een steekproef enkel op prijs en niet op kwaliteit. En de Lidl doet het op dat vlak erg goed’. Daarbij hebben de Jumbo, Albert Heijn en Plus maar een beperkt aantal producten met een budgetmerk waarmee ze onder de prijs van de Aldi en Lidl komen.
Spar vervult extra functie
Dat nieuwkomer Spar als duurste uit de bus komt is geen verrassing voor Paul Moers. Ook de winkel zelf gaf vooraf al aan te verwachten het duurst te zijn. Als verklaring geeft Spar aan een buurtsuper te zijn in kleine plaatsen waar andere supermarkten geen vestiging willen openen. De keten vervult daarmee een extra functie; zonder Spar zou de leefbaarheid in de plaatsen er flink op achteruitgaan. De kleinere oppervlakte van veel winkels maakt dat de Spar een beperkter assortiment heeft, waardoor volgens Moers minder budgetproducten in het aanbod zitten. Het prijsverschil komt volgens de Spar ook doordat in de winkels alleen duurder brood van ambachtelijke bakkers wordt aangeboden. Maar of dat redenen genoeg zijn om een prijsverschil van 18% ten opzichte van Jumbo te rechtvaardigen is volgens Paul Moers de vraag.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Kees de Coo
Kees de Coo29 dec 2017 - 15:20

Bij mij is jumbo het goedkoopste met de goede merken, en plus op plaats twee.

tinischuller
tinischuller29 dec 2017 - 13:43

Leuke grafiek met leuke kleurtjes.Maar als je kleurenblind bent heb je daar niets aan.Kunt U de grafiek a.u.b. aanpassen?Met dank,
Martin

jan van den biggelaar
jan van den biggelaar2 sep 2017 - 8:58

De test klopt niet; Jumbo en Albert Heijn zijn zowat even duur evenals Lidll. Diegene die er echt uit springt is Nettorama weten wij uit ondervinding. Soortgelijke test worden in samenwerking met de supermarkts gedaan.

patrick van den hurk
patrick van den hurk22 aug 2017 - 14:50

Echt totale onzin, deze 'test'. Ik heb het nu een poos bijgehouden, dus niet één mandje maar vele manden vol, en daarbij ook gelet op hoeveelheid en kwaliteit. En vooral op dat laatste punt vallen de budgetmerken écht niet te vergelijken met de pruducten van Aldi en zeker Lidl. Wie daar consequent shopt, en de prijs vergelijkt met het huismerk van Albert Heijn, is echt 33 (!) procent goedkoper uit voor omgerekend dezelfde hoeveelheid boodschappen. Misschien is zo'n 'duurtest' voor jullie ook eens een goed idee, redactie!

joostadejongfch
joostadejongfch12 apr 2017 - 17:18

de door door u toegezonden link om te kunnen inloggen functioneert niet. gaarne toezending nieuwe link

Grunn1
Grunn110 apr 2017 - 19:55

Echt weer een Kassa test, appels met peren vergelijken. Veel A merken en huismerken zijn vergelijkbaar en het enige verschil is de prijs verder komen deze producten uit dezelfde fabriek met alleen een ander etiket. Tevens komen veel producten van de Lidl en Aldi uit dezelfde fabriek als A merken maar wederom onder een andere naam. Veel budget merken zijn weldegelijk van een andere kwaliteit en smaak en niet altijd vergelijkbaar met A merken en huismerken, smaak is natuurlijk persoonlijk. Wil je echt veel goedkoper uitzien ga dan eens met je boodschappen lijstje naar een supermarkt in Duitsland en dan vraag je je toch echt wel af hoeveel o.a. belasting hier op producten zit.

cantate
cantate9 apr 2017 - 16:36

Dat de Jumbo de goedkoopste is, vind ik niet zo heel vreemd. Maar dat de Aldi en Lidl, die toch gelden als prijsvechters, duurder zijn dan de Albert Heijn, vond ik wel verrassend. Overigens zijn niet àlle budgetmerken goedkoper bij Jumbo. Ik weet in ieder geval één product dat bij zowel AH als Plus goedkoper is dan bij Jumbo. :)

atzepostma
atzepostma9 apr 2017 - 15:09

Ik kom graag bij de Jumbo die echt een enorme keuze hebben. Toch is Lidl volgens mij wel goedkoper dan Jumbo. Voordeel van Lidl is ook noch eens dat ze vaak in de non food afdeling leuke dingen hebben.

Muischje
Muischje9 apr 2017 - 13:52

De EMTE,Lidl en de Aldi hebben vaak niet wat ik nodig heb, en het kost mij zeer veel tijd om alle supermarkten af te gaan om het goedkoopste te halen

honda98
honda989 apr 2017 - 13:35

de testen die kassa doed neem ik niet serieus,

Muischje
Muischje9 apr 2017 - 13:35

Ik heb een lijstje gemaakt van boodschappen, huismerken en a merken, daarbij kwam Jumbo op 1, Hoogvliet op 2, AH op 3.

Daarna ben ik op een andere manier gaan winkelen, zelfde lijstje van producten, zo goekoop mogelijk, huismerken en A producten, daarbij kwam Hoogvliet op 1, AH op 2 en Jumbo op3.

ficus
ficus9 apr 2017 - 12:32

Het probleem van deze test is vooral dat er maar een heel beperkt aantal supermarkten zijn getest. Ik mis echt de landelijke ketens als Attent, Troefmarkt en Dagwinkel.Daarnaast is het helemaal geen alledaags boodschappenmandje. 

6 Reacties
Muischje
Muischje9 apr 2017 - 13:34

winkels die opnoemt zijn er niet in mijn woonplaats, heb geen auto om naar elders  te gaan, en dan moet je de brandstof er nog bij optellen.

ficus
ficus9 apr 2017 - 22:49

Plus 19,7 kmAttent 7,5 km/ 17,4 kmJumbo  1,1 km/ 1,2 kmAlbert Heijn 1,3 kmAldi 1,2 kmPoiesz 1,1 kmTroefmarkt 17,2 kmDagwinkel 33,7 kmLidl 2,8 kmDirk 24,5 kmNettorama 56,5 kmHoogvliet 120 kmEMTE 51,7 km/ 49,2 kmAangezien ik heel milieuvriendelijk wil zijn zijn wandelafstanden. Wat maakt mij die Plus nou uit.

ficus
ficus9 apr 2017 - 22:51

COOP 11,3 km (niet te vergeten)

rfrijhoff
rfrijhoff9 apr 2017 - 22:53

Attent mis je juist niet aangezien Attent en Spar hetzelfde zijn. Er zit er hier namelijk een bij ons op het dorp. En juist een andere grote wel goedkope mis ik: Dirk van den Broek, voormalige Bas van der Heijden.

Muischje
Muischje29 apr 2017 - 20:23

Ik woon op de Veluwe..

Lidl, Aldi, Boni, Hoogvliet, AH, AHXL, Emte zijn de enige supermarkten die er zijn.

gypsyjoy
gypsyjoy29 dec 2017 - 11:54

Woon ook op de Veluwe en ik heb hier maar 2 supers, 1=COOP in mijn dorp en 1=Plus, die zit een dorp verderop. Voor goedkopere winkels is het verder rijden en de benzine prijzen van tegenwoordig doen de goedkopere boodschappen teniet. Lood om oud ijzer dus.

avdp
avdp9 apr 2017 - 11:49

Nou, op ons winkelcentrum hebben we Jumbo, Plus en Lidl, wel ik kan jullie vertellen van die hele test klopt geen ene moer van, wel een eerlijk verhaal vertellen kassa !

henk l.
henk l.9 apr 2017 - 10:11

Vergelijking slaat nergens op. Weet uit ervaring dat de Lidl per week stukken goedkoper is dan de Jumbo. Je hoeft dan ook geen concessies te doen, Lidl heeft weliswaar eigen en geen A merken maar de kwaliteit is gewoon prima.

willy boerdam
willy boerdam9 apr 2017 - 10:06

Je kunt deze test niet serieus nemen.

haagsehans
haagsehans9 apr 2017 - 8:14

Lidl wordt uitgesproken als "Liedel" en niet als "Little" mevrouw van Hulten, de Heer Moers sprak het prima uit maar de presentatrice verdomde het goed uit te spreken.

2 Reacties
christeldemir ctje
christeldemir ctje9 apr 2017 - 9:49

Ook u heeft het fout meneer haagsehans je spreekt het uit zoals het er staat LIDL

haagsehans
haagsehans9 apr 2017 - 20:02

Je weet dondersgoed hoe ik het bedoelde Ctje !

blackstone
blackstone9 apr 2017 - 8:13

Wat Jochem__ schrijft klopt 100%.

kama
kama8 apr 2017 - 20:31

Ook ik mis Dirk vd Broek in de test.

omar ahaddaden
omar ahaddaden8 apr 2017 - 19:28

Waarom zit de Dirk van den Broek er niet bij, deze is zeker de goedkoopste!

4 Reacties
Annemarie1949
Annemarie19498 apr 2017 - 19:49

Helemaal mee eens..

Jochem__
Jochem__8 apr 2017 - 21:34

Waarschijnlijk omdat ze supermarkten hebben gekozen die in het hele land zitten. Dirk van den Broek zit vooral in de Randstad en nog een paar plaatsen daarbuiten, maar niet landelijk. Ook andere ketens zitten niet in de test, zoals Hoogvliet, Deen, Dekamarkt, Coop, Jan Linders, MCD, Vomar, etc. Als een van die supermarkten als goedkoopst uit de test zou komen, heeft dat voor veel kijkers geen waarde omdat die keten niet bij hen in de buurt zit.

rené van der straeten
rené van der straeten22 jul 2017 - 19:00

De Lidl zit verspreid over het hele land..

rené van der straeten
rené van der straeten22 jul 2017 - 19:01

De supermarkten die u noemt, zitten uitsluitend in het Westen..