Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Welke autoverzekering past bij jou?

09-01-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1165 keer bekeken
  •  
auto strand 1127
Wie een auto bezit, dient een autoverzekering af te sluiten. Zo simpel is het. Maar wat is het verschil tussen de WA-verzekering, de WA+-verzekering en de allriskverzekering? En welke moet je kiezen?
Komende zaterdag besteden we in Kassa aandacht aan discriminatie bij autoverzekeringen. Je ziet ons om 19:05 bij BNNVARA op NPO 1.

Welke verzekeringen zijn er? En welke dekt wat?

Wanneer je een autoverzekering wilt gaan afsluiten, heb je keuze uit verschillende dekkingsvarianten. Zo kun je kiezen uit:
  • een WA-verzekering;
  • een WA+-verzekering (ook bekend als beperkt casco);
  • of een allriskverzekering (ook bekend als volledig casco).
WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Met een WA-verzekering krijg je enkel de schade vergoedt die je aan anderen toebrengt. Met een WA+-verzekering vergoed je ook bepaalde schades aan je eigen auto, waaronder schade door brand, diefstal of hagel. Voor deze extra vergoeding betaal je dan ook extra premie. Met een allriskverzekering zijn vrijwel alle financiële gevolgen van schade gedekt.

Welke dekkingsvariant past bij mij?

Welke dekkingsvariant voor jou het beste is, hangt grotendeels af van de leeftijd en waarde van je auto, het aantal schadevrije jaren, je postcode, je financiële mogelijkheden om zelf een reparatie te betalen en soms ook van je leeftijd, bijvoorbeeld als je jonger bent dan 25 jaar. Hieronder zetten we op een rij wat je moet afwegen.

1. Kijk naar de leeftijd en waarde van je auto

Mensen zijn snel geneigd om hun auto over te verzekeren, oftewel om te kiezen voor de hoogste verzekering. Indien je auto minder dan zes jaar oud is, is het verstandig om een allriskverzekering af te sluiten. Dat is de hoogst mogelijke verzekering. Is je auto tussen de zes en tien jaar oud, dan is een WA+-verzekering aan te raden. Bij een auto die ouder is dan tien jaar, voldoet een gewone WA-verzekering. Dat is leuk en aardig, maar waarom is dat zo?
De leeftijd van je auto, geeft een indicatie van de waarde van je auto. Zo hebben nieuwere auto’s logischerwijs een hogere waarde dan oudere (tweedehands) auto’s. Auto’s ouder dan tien jaar hebben vaak hun originele waarde verloren en hun dagwaarde wordt ook steeds lager. Hierdoor weegt de premie die je voor een hogere verzekering betaald niet op tegen de vergoeding die je bij schade ontvangt. Als je wél een WA+- of allriskverzekering neemt voor een oude auto, ben je eigenlijk oververzekerd.
Hetzelfde principe gaat op voor een auto tussen de zes en tien jaar: een allriskverzekering is hierbij vaak niet rendabel, terwijl een WA-verzekering een te beperkte dekking biedt. Met een WA+-verzekering weegt de premie daarentegen vaak wel op tegen de schade die je rijdt.

2. Neem het gewicht en vermogen van je auto in acht

Des te hoger het vermogen van je auto, des te hoger de premie. Verzekeraars kijken namelijk ook naar het acceleratievermogen van je auto. Met name een hoog acceleratievermogen bij een jonge bestuurder kan door een verzekeraar worden ingeschat als een groot risico.
Ook het gewicht van je auto wordt in acht genomen bij het afsluiten van een verzekering. Dit is namelijk ook een indicatie van de mogelijke schade die jouw auto kan aanrichten.

3. Check je schadevrije jaren

Wanneer je schade rijdt, kun je schade claimen bij je verzekeringsmaatschappij. Echter, dat is niet altijd verstandig, omdat dit invloed heeft op je ‘schadevrije jaren’. Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen schade claimt bij jouw verzekeraar. Het betreft dus niet altijd de schade die je veroorzaakt. Voor elk jaar dat je geen schade claimt, bouw je een schadevrij jaar op. Dien je bij schade een claim in? Dan verlies je schadevrije jaren. Daarom kun je soms beter zelf een kleine schade betalen, dan het claimen bij je verzekering. Lees hier meer over waarom dat wel of niet verstandig is. Alle verzekeraars hanteren sinds 1 januari 2016 dezelfde terugvaltabel om te bepalen hoeveel schadevrije jaren je na schade verliest.
Bouw je meer schadevrije jaren op? Dan bouw je tevens meer korting op de basispremie van je autoverzekering op. Dit wordt ook wel de no-claimkorting genoemd. Het kortingspercentage kan oplopen tot maar liefst tachtig procent. De no-claimkorting heeft grote invloed op de premie die je betaalt.
Bij het aanvragen van een offerte voor een verzekering, is het exact opgeven van het aantal schadevrije jaren belangrijk voor de berekening van je premie. Sluit je de verzekering vervolgens af? Dan neemt jouw verzekeraar het aantal schadevrije jaren van je oude verzekeraar over. Indien het aantal schadevrije jaren op de offerte te hoog is, wordt de premie opnieuw bepaald en zal deze vervolgens hoger uitvallen dan in eerste instantie ingeschat. Weet je zelf je aantal schadevrije jaren niet? Vraag deze dan op bij je verzekeraar of tussenpersoon.

Meer weten over autoverzekeringen?

Zaterdag 11 januari besteden we in Kassa aandacht aan discriminatie bij autoverzekeringen: om 19:05 bij BNNVARA op NPO 1.
Bron: ANWB, Geld.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!