Kassa

Welke autoverzekering past bij jou?

09-01-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1007 keer bekeken
  •  
auto strand 1127
Wie een auto bezit, dient een autoverzekering af te sluiten. Zo simpel is het. Maar wat is het verschil tussen de WA-verzekering, de WA+-verzekering en de allriskverzekering? En welke moet je kiezen?
Komende zaterdag besteden we in Kassa aandacht aan discriminatie bij autoverzekeringen. Je ziet ons om 19:05 bij BNNVARA op NPO 1.

Welke verzekeringen zijn er? En welke dekt wat?

Wanneer je een autoverzekering wilt gaan afsluiten, heb je keuze uit verschillende dekkingsvarianten. Zo kun je kiezen uit:
  • een WA-verzekering;
  • een WA+-verzekering (ook bekend als beperkt casco);
  • of een allriskverzekering (ook bekend als volledig casco).
WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Met een WA-verzekering krijg je enkel de schade vergoedt die je aan anderen toebrengt. Met een WA+-verzekering vergoed je ook bepaalde schades aan je eigen auto, waaronder schade door brand, diefstal of hagel. Voor deze extra vergoeding betaal je dan ook extra premie. Met een allriskverzekering zijn vrijwel alle financiële gevolgen van schade gedekt.

Welke dekkingsvariant past bij mij?

Welke dekkingsvariant voor jou het beste is, hangt grotendeels af van de leeftijd en waarde van je auto, het aantal schadevrije jaren, je postcode, je financiële mogelijkheden om zelf een reparatie te betalen en soms ook van je leeftijd, bijvoorbeeld als je jonger bent dan 25 jaar. Hieronder zetten we op een rij wat je moet afwegen.

1. Kijk naar de leeftijd en waarde van je auto

Mensen zijn snel geneigd om hun auto over te verzekeren, oftewel om te kiezen voor de hoogste verzekering. Indien je auto minder dan zes jaar oud is, is het verstandig om een allriskverzekering af te sluiten. Dat is de hoogst mogelijke verzekering. Is je auto tussen de zes en tien jaar oud, dan is een WA+-verzekering aan te raden. Bij een auto die ouder is dan tien jaar, voldoet een gewone WA-verzekering. Dat is leuk en aardig, maar waarom is dat zo?
De leeftijd van je auto, geeft een indicatie van de waarde van je auto. Zo hebben nieuwere auto’s logischerwijs een hogere waarde dan oudere (tweedehands) auto’s. Auto’s ouder dan tien jaar hebben vaak hun originele waarde verloren en hun dagwaarde wordt ook steeds lager. Hierdoor weegt de premie die je voor een hogere verzekering betaald niet op tegen de vergoeding die je bij schade ontvangt. Als je wél een WA+- of allriskverzekering neemt voor een oude auto, ben je eigenlijk oververzekerd.
Hetzelfde principe gaat op voor een auto tussen de zes en tien jaar: een allriskverzekering is hierbij vaak niet rendabel, terwijl een WA-verzekering een te beperkte dekking biedt. Met een WA+-verzekering weegt de premie daarentegen vaak wel op tegen de schade die je rijdt.

2. Neem het gewicht en vermogen van je auto in acht

Des te hoger het vermogen van je auto, des te hoger de premie. Verzekeraars kijken namelijk ook naar het acceleratievermogen van je auto. Met name een hoog acceleratievermogen bij een jonge bestuurder kan door een verzekeraar worden ingeschat als een groot risico.
Ook het gewicht van je auto wordt in acht genomen bij het afsluiten van een verzekering. Dit is namelijk ook een indicatie van de mogelijke schade die jouw auto kan aanrichten.

3. Check je schadevrije jaren

Wanneer je schade rijdt, kun je schade claimen bij je verzekeringsmaatschappij. Echter, dat is niet altijd verstandig, omdat dit invloed heeft op je ‘schadevrije jaren’. Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen schade claimt bij jouw verzekeraar. Het betreft dus niet altijd de schade die je veroorzaakt. Voor elk jaar dat je geen schade claimt, bouw je een schadevrij jaar op. Dien je bij schade een claim in? Dan verlies je schadevrije jaren. Daarom kun je soms beter zelf een kleine schade betalen, dan het claimen bij je verzekering. Lees hier meer over waarom dat wel of niet verstandig is. Alle verzekeraars hanteren sinds 1 januari 2016 dezelfde terugvaltabel om te bepalen hoeveel schadevrije jaren je na schade verliest.
Bouw je meer schadevrije jaren op? Dan bouw je tevens meer korting op de basispremie van je autoverzekering op. Dit wordt ook wel de no-claimkorting genoemd. Het kortingspercentage kan oplopen tot maar liefst tachtig procent. De no-claimkorting heeft grote invloed op de premie die je betaalt.
Bij het aanvragen van een offerte voor een verzekering, is het exact opgeven van het aantal schadevrije jaren belangrijk voor de berekening van je premie. Sluit je de verzekering vervolgens af? Dan neemt jouw verzekeraar het aantal schadevrije jaren van je oude verzekeraar over. Indien het aantal schadevrije jaren op de offerte te hoog is, wordt de premie opnieuw bepaald en zal deze vervolgens hoger uitvallen dan in eerste instantie ingeschat. Weet je zelf je aantal schadevrije jaren niet? Vraag deze dan op bij je verzekeraar of tussenpersoon.

Meer weten over autoverzekeringen?

Zaterdag 11 januari besteden we in Kassa aandacht aan discriminatie bij autoverzekeringen: om 19:05 bij BNNVARA op NPO 1.
Bron: ANWB, Geld.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

herman65
herman6528 jul. 2021 - 11:29

Wil je zeker weten wat je schadevrije jaren zijn na beëindigen van je verzekering? Zie: www.seps.nl/roy-data/inzagerecht-formulier/ Zo krijg je nimmer misverstanden.

thijshil
thijshil27 sep. 2020 - 8:55

Vraag gaat over allrisk. Als je nieuwe auto koopt en deze kost 25000 euro en je verzekerd deze AR krijg je 1e jaar bij total loss 100 procent. 2e jaar zelfde bedrag van de AR premie krijg je geen 25000 euro meer, maar bijvoorbeeld 22000. 5e jaar is de premie nog steeds even hoog als 1e jaar, maar krijg je bij total loss nog maar 15000 of zoiets. Hoe kan dat. De AR verzekering zou dan ook naar beneden moeten omdat ze het 5e jaar minder uitkeen dan 1e jaar.

woskam
woskam16 jan. 2020 - 13:15

Het wordt tijd dat de overheid paal en perk gaat stellen aan ouderen discriminatie bij verzekeringen. Ik ( 72jaar ) heb een auto verzekering en minstens 25 jaren schadevrij en ook hier betaal ik meer dan € 100,00 meer dan iemand van 45 jaar. Ik rijd veel minder dan de doorsnede en kijk beter uit.Doe er wat aan overheid!

1 Reactie
herman65
herman6528 jul. 2021 - 11:39

Hahaha, ik zit helaas in het zelfde schuitje. (78) Helaas wijzen de statistieken uit dat senioren, met name de hogere leeftijd, meer schades veroorzaken. Veel senioren hebben, zonder het te weten, last van polyneuropathie waardoor de gevoelszenuwen in de onderbenen slecht of geheel niet meer functioneren. Met gevolg dat er op het gaspedaal wordt getrapt i.p.v. het rempedaal en oudjes de gevel uit een winkel rijden...

Lola92
Lola9211 jan. 2020 - 8:26

Hopelijk komt ook het minieme verschil in prijs tussen de soorten verzekeringen aan bod. Ik wil terug van WA-plus naar WA, maar het verschil in kosten is zo klein dat ik me afvraag waarom WA nog bestaat.

Henkie klinkhamer
Henkie klinkhamer10 jan. 2020 - 15:21

Ik heb een C3 van bijna 7 jaar oud dan is het misschien niet slim om hen all risk te verzekeren 

1 Reactie
herman65
herman6528 jul. 2021 - 11:42

Hangt in sterke mate van de no-claim af. Het je 75%, dan zou ik nog een of twee jaar doorgaan. Heb je echter weinig no-claim, ja dan win je flink op je premie als je teruggaat naar WA-beperkt casco.

fonteynbart
fonteynbart10 jan. 2020 - 12:18

Volgens mij is de verzekeraar misschien nog wel belangrijker, want elke verzekeraar heeft weer zijn voorkeuren voor een bepaalde bestuurder. Kijk naar de ANWB met die chip. Dat moet je wel willen of Inshared met hun systeem. Zelf kijk ik ook heel erg naar de kwaliteitscores en reveiws van consumenten zoals hier:https://www.allriskverzekering.net/ Verzekeraars kunnen roepen wat ze willen, maar consumenten delen gewoon hoe het gegaan is. Als een verzekeraar moeilijk doet met declaraties, dan kun je dat wel uit reviews aflezen. 

Martin1966
Martin19669 jan. 2020 - 22:30

Hallo merderwerkers van Kassa,Wat ik discriminatie vind: je hele leven altijd netjes je autoverzekering hebt betaald,maar helaas ben ik in aanraking gekomen met justitie en nu een strafblad heb.Ik ben in 2015 veroordeeld voor huiselijk geweld en heb een taakstraf van 240 uur in 2016 volbracht.Ik heb 5 schade vrije jaren opgebouwd.Nu wil ik over stappen naar  een goedkopere autoverzekering maar ik word geweigerd omdat ik een risico geval ben.Huiselijk geweld heeft niets te maken met auto rijden. met vriendelijke groet,  Martin

2 Reacties
tijger1
tijger110 jan. 2020 - 12:30

Maar als u zich al niet in toom kunt houden in uw huishouden, dan zal dat op de weg, bij een probleem nog moeilijker zijn. Maar daar hebt u de kans dat u een flinkere vent tegen komt die u een afstraffing geeft. 

herman65
herman6528 jul. 2021 - 11:46

Hoi Martin, Inderdaad een beetje ver gezocht van de verzekeraar. Ik zie geen direct verband bij het afsluiten van een autoverzekering. Als een vrouw je over de rooien jaagt wil toch niets zeggen over je rijkwaliteiten?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!