Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Besparen op je autoverzekering? Raadpleeg deze vijf tips!

25-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1613 keer bekeken
  •  
bumper koplamp schade botsing 1127.jpg
Een belangrijke kostenpost voor autobezitters is de verzekering. Helemaal voor jongeren en ouderen, die door verzekeraars met steeds hogere premies worden geconfronteerd. Hoe voorkom je dat je meer kwijt bent dan nodig? We zetten vijf tips om te besparen op je autoverzekering op een rij!

Hoe oud is je auto?

Zonder hierbij stil te staan, verlengen de meeste automobilisten jaarlijks hun verzekering. Dat is niet verstandig! Stel jezelf de vraag: is die uitgebreide all risk-dekking nog nodig? Vanaf een leeftijd van circa tien jaar is een WA-dekking meestal voldoende. Voor auto's die tussen de vijf en tien jaar oud zijn is een WA+ (beperkt casco) dekking vaak afdoende. Is je auto jonger dan vijf jaar? Kies dan voor de uitgebreidste dekking: all risk, ook wel volledig casco genoemd. Je kan soms wel tientjes per maand 'besparen' door de dekking aan te passen aan de leeftijd van je auto.
Let op: de leeftijd van een auto zegt niet alles. De genoemde jaren geven een indicatie. Moderne auto's behouden langer een hogere waarde. Hierdoor kan het verstandig zijn om wat langer je all risk-dekking of WA+ beperkt casco aan te houden.

Vergelijken loont!

Maak er een gewoonte van om ieder jaar even de premies te vergelijken. Daar zijn diverse vergelijkingssites voor. Tussen de verzekeraars wordt flink geconcurreerd. Het verschil tussen de hoogste en laagste premie kan oplopen tot op tot vele tientjes per maand! Op jaarbasis kun je een mooi bedrag besparen als je de premies vergelijkt en kiest voor een voordeligere verzekering. Let wel even op de dekking: die kan per verzekeraar verschillen.

Claimen, of de schade toch maar zelf betalen?

Rijd je onverhoopt een keer schade? Dan is het niet altijd verstandig om de schade te claimen bij je verzekeringsmaatschappij. Belangrijk hierbij zijn je 'schadevrije jaren'. Claim je schade die door jouw schuld is ontstaan? Dan val je in een klap vijf jaar terug in het aantal schadevrije jaren. Je premie gaat omhoog en je krijgt minder no-claimkorting. Tel uit je verlies van vijf jaar lang meer premie aftikken, vanwege de teruggang in schadevrije jaren! Kortom: gaat het om een relatief kleine schade? Dan kun je die beter uit eigen zak betalen in plaats van een claim indienen bij je autoverzekering. Wil je precies weten wat voordeliger is: schade claimen of toch maar zelf betalen? Raadpleeg dan je tussenpersoon of verzekeraar voor advies.

Jongeren en ouderen vormen ‘risicogroepen’

Twee leeftijdsgroepen zijn bij autoverzekeraars de gebeten hond: jongeren en ouderen. De 70-plussers en 25-minners worden gezien als 'risicogroepen', omdat ze statistisch gezien meer brokken maken. Dat heeft een véél hogere premie voor hen tot gevolg. Ouderen kunnen bij sommige verzekeringsmaatschappijen zelfs helemaal niet meer terecht. Voor beide groepen hebben we daarom een extra bespaartip. 

Tip voor jonge bestuurders

Kies voor een kleine, lichte auto om mee te starten. Hoe zwaarder je auto, hoe hoger immers je premie. Sommigen verzekeraars weigeren zelfs jonge automobilisten als die in een te zware auto met te veel vermogen rijden. Ga bij de aanschaf niet automatisch voor een heel oud wagen. Een iets jongere kan goedkoper zijn, blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl.

Tip voor oudere automobilisten

Overweeg de auto op naam van je (jongere) partner te zetten. Samenwonenden mogen in elkaars auto rijden van de verzekeraars. Zet de auto daarom op naam van de jongste partner, óf die met de meeste schadevrije jaren, afhankelijk van wat het goedkoopst is. Dit kan je aardig wat geld besparen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!