Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Schade aan auto na uitlenen, wat nu?
13-08-2018
•
leestijd 3 minuten
•
1360 keer bekeken
•
Natuurlijk ben je zuinig op je auto, maar als zoonlief het aardig vraagt, mag hij best een keer je auto lenen. En tja, die goede vriend die even je auto nodig heeft, dat kan ook nog wel. Maar wat als diegene schade rijdt in jouw auto? 1 op de 7 autoschades wordt niet veroorzaakt door de hoofdbestuurder, blijkt uit onderzoek van verzekeraar Lancyr. Dus de kans dat dit gebeurt is best groot. Wel zo fijn om te weten of je dan verzekerd bent en waar je op moet letten.
Gewoon verzekerd bij uitlenen van je auto
Met een autoverzekering verzeker je in principe de auto en niet de bestuurder. Dus als iemand anders een keer jouw auto leent, ben je gewoon voor dezelfde schades verzekerd als wanneer je zelf in de auto rijdt.
Maar let even op deze 5 dingen
Toch zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten:
1. Jij blijft verantwoordelijk
Wanneer je je auto uitleent blijf je verantwoordelijk voor wat ermee gebeurt. Stel dat je zoon toch een paar biertjes te veel drinkt voor hij in de auto stapt, dan zal je verzekeraar de schade op jou verhalen. Je WA-verzekering keert wel gewoon uit aan de tegenpartij. Echter, omdat de bestuurder destijds dronken was, ben je eigenlijk niet verzekerd en klopt de verzekeraar bij jou aan om de schade terug te betalen.
2. Alleen een WA-verzekering? Dan is schade aan je eigen auto niet gedekt
Als je alleen een WA-verzekering hebt afgesloten, dan is schade aan je eigen auto niet verzekerd. Als iemand anders met jouw auto tegen een paaltje rijdt, moet je de schade in dit geval zelf betalen. Het is niet mogelijk om de schade te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van degene die de auto heeft geleend, want schades met een motorvoertuig vallen niet onder deze verzekering.
3. Schadeclaim gaat ten koste van jouw schadevrije jaren
De geclaimde schade gaat altijd ten koste van jouw schadevrije jaren. Ook als iemand anders in jouw auto reed. Hiermee verlies je dus (een deel van) je no-claimkorting en ga je meer premie betalen.
4. Uitlenen moet incidenteel zijn
Je bent alleen verzekerd met je eigen autoverzekering als het uitlenen incidenteel is. Leen je je auto vaak of voor langere tijd uit, dan moet je dit doorgeven aan je verzekering. Zij zullen de premie aanpassen aan de bestuurder aan wie je de auto uitleent. Lees
dit artikel
op Geld.nl voor meer informatie over hoe dit precies zit en wie je als regelmatige bestuurder mag opgeven.
5. Flitsboetes komen voor jouw rekening
Is die goede vriend die je auto leent een snelheidsduivel, dan valt de flitsboete toch op jouw deurmat. Het kenteken van de auto staat immers op jouw naam. Dat iemand anders in de auto reed, maakt voor het CJIB niets uit.
Tip! Maak goede afspraken voor je je auto uitleent
Misschien schrik je hiervan en denk je nu: “ik kan mijn auto beter helemaal nooit meer uitlenen”. Maar zo strikt hoef je niet te zijn. Maak alleen goede afspraken voor je je auto meegeeft aan iemand anders.
Voor jou lijkt het misschien heel vanzelfsprekend dat degene die de auto leent een eventuele boete aan jou terugbetaalt en je compenseert voor de financiële gevolgen bij een schade. Maar dat hoeft voor de andere partij niet altijd duidelijk te zijn. Door dit te bespreken en liefst ook vast te leggen, voorkom je onduidelijkheid en onnodige conflicten. Zo kun je toch je geliefde bolide met een gerust hart uitlenen.