Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

'Webwinkels informeren beter over updates slimme apparaten'

13-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Internet of Things 930x520
Slimme apparaten die met internet zijn verbonden hebben software-updates nodig. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) wijzen de verkopers van die spullen klanten hier steeds beter op. Onder meer Bol.com, Coolblue en MediaMarkt informeren consumenten vooraf over de noodzakelijke software-updates, meldt de ACM.
Voor consumenten is nu duidelijker hoe lang ze updates krijgen voor de apparaten, hoe vaak die updates komen en wat voor soort updates ze kunnen verwachten. Zo kan de consument de aanschaf van een slim apparaat beter bepalen.

Verkoper moet informeren

Om slimme apparaten veilig te houden en te zorgen dat ze blijven werken is het belangrijk dat consumenten software-updates installeren. Daar moeten verkopers ze op wijzen. Verkopers dienen die informatie weer van fabrikanten van de apparaten te krijgen. Ook moeten consumenten op de hoogte gesteld worden in hoeverre producten met andere apparaten samenwerken en hoe het zit met het gebruik van de gegevens van de consument.

Vorig jaar nog niet op orde

Eind 2019 startte de toezichthouder met een inventarisatie onder grote onlinewinkels. Daaruit bleek dat de informatie voor de consument niet op orde was. Drie grote aanbieders, Bol.com, Coolblue en MediaMarkt, hebben inmiddels de informatie op de productpagina's van een groot aantal slimme apparaten uitgebreid en verbeterd, zegt de toezichthouder.

De ACM ziet dit als een stap in de goede richting "die ook nog door andere partijen gezet moet worden". Daarom loopt nog een onderzoek naar een ander bedrijf. De toezichthouder kan daar vanwege het onderzoek niet verder op ingaan. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

miennaamishaaz
miennaamishaaz13 okt. 2020 - 13:14

Gewoon apparatuur kopen die software zoals Hass,IO of openhab ondersteunen. Dan kan je alles zelf runnen en ben je niet afhankelijk van een of ander servertje van de fabrikant