Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Volgend jaar gratis menstruatieproducten voor lage inkomens

  •  
07-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
830 keer bekeken
  •  
Inlegkruisje tampons 1127

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met lage inkomens. Een voorstel dat D66 heeft ingediend met Volt en de PvdA krijgt voldoende steun. De Kamer steunt de motie omdat een op de tien meisjes en vrouwen die in armoede leeft soms geen tampons of maandverband kan betalen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat menstruatieproducten voor iedereen gratis worden.

Wie zonder menstruatieartikelen zit, kan "soms niet naar school, werk of andere activiteiten", zo staat in de motie. Het kan ook tot gezondheidsproblemen leiden als naar ongeschikte alternatieven gegrepen wordt, zoals wc-papier of kranten. 

"Maar menstruatie is geen keuze. Het is iets heel normaals", zegt D66-Kamerlid Hülya Kat. Het voorstel werd breed gesteund, al stemden onder meer VVD, PVV en FVD tegen.

“Nu voor minima, uiteindelijk voor iedereen” 

De Kamer vindt dat "in ieder geval voor de minima" geregeld moet worden dat de menstruatieartikelen "gratis en laagdrempelig" beschikbaar komen. Als het aan Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek ligt, is dit een begin. "We willen naar een structurele oplossing voor het probleem, zodat menstruatieproducten gratis worden voor ieder persoon."

“Menstruatiearmoede kan heel belemmerend werken”

Minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) is ook voorstander van het voorstel uit de Kamer, bleek eerder al. Menstruatiearmoede kan "heel belemmerend werken, met name voor jonge vrouwen", zei de minister. 

"Als ze die producten niet meer kunnen betalen, kan dat bepalen of ze nog mee kunnen doen en of ze nog echt de mogelijkheden hebben om gewoon ergens naartoe te gaan, et cetera."

Verdeling via Voedselbank

Schouten zei tijdens het debat dat de verdeling van de menstruatieproducten geregeld kan worden via de Voedselbank. Het plan kost 2 miljoen euro per jaar en zou komend jaar al uitgevoerd worden.

Het kabinet gaat kijken of de rekening betaald kan worden uit het Europees Sociaal Fonds (ESF), maar daarvoor moet eerst een aantal stappen doorlopen worden. 

Volgend jaar extra geld beschikbaar voor dergelijke zaken

Er komt voor komend jaar sowieso 5 miljoen euro extra beschikbaar voor voedselhulp en spullen voor persoonlijke verzorging en hygiëne. Organisaties die menstruatieproducten verstrekken, krijgen nu extra budget. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.