Kassa

Vier vragen over vakantieproblemen

20-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig-grond_05.jpg
De vulkaanuitbarsting in IJsland treft duizenden vakantiegangers. Doordat nu al dagenlang niet of slechts beperkt gevlogen kan worden, zien mensen hun voorgenomen vliegvakantie in het water vallen. Anderen moeten noodgedwongen langer op hun vakantiebestemming blijven dan gepland. Vier vragen over de gevolgen daarvan.
Mijn reis gaat niet door. Kan ik mijn geld terugkrijgen?
Wie een vliegvakantie heeft geboekt bij een organisatie die is aangesloten bij brancheorganisatie ANVR kan de volledige reissom terugkrijgen of zijn reis omboeken. De ANVR raadt mensen aan contact op te nemen met hun reisorganisatie. Bijkomende kosten zoals de kosten voor een visum worden niet vergoed.
En als ik zelf een vliegticket heb geboekt?
Dan kunnen de kosten van het ticket bij de luchtvaartmaatschappij worden teruggevorderd of het ticket kan worden omgeboekt. Kosten zoals de reserveringskosten voor een hotel worden niet terugbetaald. Dat is alleen aan de orde als een langdurige vertraging de schuld zou zijn van de luchtvaartmaatschappij. Heeft iemand zijn ticket zelf geregeld en het verblijf op de vakantiebestemming via een touroperator geboekt, dan kunnen de verblijfskosten ook niet op de touroperator worden verhaald, omdat die zijn verplichtingen wel kan nakomen.
Moet ik een reis- of annuleringsverzekering hebben om voor vergoeding in aanmerking te komen?
Nee, dat hoeft niet. Een reisverzekering geldt sowieso voor een reis en zo lang die niet is begonnen, is er ook niets verzekerd. Ook een annuleringsverzekering is niet nodig om vergoeding te krijgen .
En als ik niet op tijd naar huis kan?
Gestrande reizigers die een pakketreis bij een touroperator hebben geboekt, kunnen voor hulp en bijstand aankloppen bij hun reisorganisatie. De extra kosten voor overnachtingen en maaltijden kunnen zij verhalen op de luchtvaartmaatschappij. De ANVR raadt mensen aan wel bonnetjes te bewaren. Reizigers moeten de kosten wel binnen de perken houden en uitgaven voor bijvoorbeeld uitstapjes in die extra dagen zijn voor eigen rekening. ANP
Bekijk hier ook de uitzending van Volgende Vraag over
vakantie .
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!