Kassa

Vertrouwen in vakantie- en vliegvouchers neemt flink af

16-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
vakantie reisverzekering koffer zon zee strand 1127
Het vertrouwen in vakantie- en vliegvouchers voor geannuleerde pakketreizen en tickets neemt met de dag af, stelt De Telegraaf op basis van een rondgang. Duizenden Nederlanders willen, nu ze geen vooruitzicht hebben op een alternatieve reis, hun geld terug.

De laatste weken zien rechtsbijstandverzekeraars, de Consumentenbond, claimbureaus en reiskoepel ANVR een groeiende vraag naar geld terug. Ook zien ze dat vaker (juridische) hulp wordt ingeroepen om het recht op geld terug te verzilveren. Veel gedupeerde reizigers vrezen dat het straks te laat is door een verwachte tsunami van faillissementen in de reisbranche. De tegoedbonnen voor (ANVR-)pakketreizen zijn dit jaar nog gedekt door garantiefonds SGR tegen bankroet. Losse vliegtickets echter niet. Er staat naar schatting voor zo'n 3 miljard euro uit aan vouchers.

'Geen zorgen nodig'

Consumenten hoeven zich echter geen zorgen te maken over het al dan niet terugkrijgen van geld voor hun reisvoucher, stellen reisbranchevereniging ANVR en garantiefonds SGR. Zij merken op dat er onrust is ontstaan onder reizigers dat reisorganisaties niet over voldoende financiële middelen beschikken om de reisvouchers terug te betalen. "Maar iedereen met een voucher met een SGR-garantie kan erop rekenen dat zij deze binnen een jaar kunnen verzilveren", zegt de directeur van SGR, Erik Jan Reuver.
Reuver licht toe: "Nederlanders kunnen zes maanden na het ontvangen van een reisvoucher hun geld terugvragen. Voor de mensen die in maart een voucher ontvingen voor hun geannuleerde reis, is dat moment aangebroken. Reisorganisaties hebben echter twaalf maanden de tijd om het geld terug te geven. Daar zou verwarring over zijn ontstaan."
Reuver beaamt dat veel reisorganisaties op dit moment niet genoeg financiële middelen hebben om alle vouchers tegelijk uit te betalen. "Veel reisorganisaties hebben kosten gemaakt voor de geboekte vakanties in het voorjaar, zoals hotelboekingen. Veel van deze hotels willen de reisorganisaties niet terugbetalen, waardoor een groot aantal reisorganisaties inderdaad gebrek aan financiële middelen heeft." Daarom zijn de ANVR en SGR in gesprek met de overheid om te organiseren dat reisorganisaties geld kunnen lenen van de overheid om hun tijdelijke financiële tekorten aan te vullen en te overbruggen, aldus Reuver.

Bronnen: Telegraaf /ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

moniquemaan
moniquemaan16 okt. 2020 - 16:37

Wat ik me afvraag is als ik volgend jaar mei nog steeds niet op reis kan naar Spanje. Maar ik moet de voucher voor april inwisselen. Wordt hij dan verlengd?

robert
robert16 okt. 2020 - 12:20

Mijn zoon heeft ruim voor het uitbreken van de coronacrisis een ticket bij Brussels Airlines geboekt voor een reis naar Indonesië in de afgelopen zomer. Het ticket gold voor een retourvlucht via Frankfurt am Main naar Singapore, alwaar hij met een andere maatschappij zou doorvliegen naar Bali. De reis naar Singapore werd door de Brussels Airlines geannuleerd en mijn zoon kreeg na heel veel telefoontjes met hun call center een voucher. Soms kwamen er ronduit onbeschofte medewerkers aan de lijn. Nu doen ze al de hele tijd uitermate moeilijk. Geld terugkrijgen komt niet ter sprake, omdat ze beweren dat het ticket non-refundable is, en met de verstrekte voucher moet hij nu voor 31-02-2021 alsnog een vlucht inplannen. Van deze hele gang van zaken heeft hij geen bewijzen zwart-op-wit ontvangen. Noch in de post, noch in de email. Gelukkig heeft hij alle telefoongesprekken opgenomen. Het is nog maar de vraag of er volgend jaar al gevlogen kan worden naar het Verre Oosten. Daarbij komt ook nog dat hij als student geneeskunde op dit moment nog niet weet hoe zijn tijdsindeling er voor de komende (zomer)maanden eruit gaat zien. Mijn zoon is eigenlijk een beetje ten einde raad en we vragen ons af wat we nog kunnen doen om zijn geld volledig terug te krijgen.

2 Reacties
Gied45
Gied4516 okt. 2020 - 13:30

Zou proberen 30/2/21 te reizen😉

robert
robert16 okt. 2020 - 14:20

Ik maakte een typefoutje. De datum moet 31-01-2021 zijn.

Engelse drop
Engelse drop16 okt. 2020 - 10:55

De code van de voucher is erg lang en er staan te veel onduidelijke tekens in die voor ouderen niet te vinden zijn op de computer.

coreninge
coreninge16 okt. 2020 - 10:10

Zijn de vouchers die in 2020 zijn uitgegeven in 2021 nog wel door de ANVR gegarandeerd?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!