Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Verhuurder Change= moet huurders definitief terugbetalen

  •  
04-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4205 keer bekeken
  •  
hypotheek huurwoning koopwoning huis 1127

Nadat een hoger beroep van de verhuurder is afgewezen is het nu officieel: verhuurder Change= moet 95 huurders hun betaalde servicekosten terugbetalen. In sommige gevallen gaat dat tot meer dan 1000 euro per huurder, dat schrijft ook het Parool.

Begin vorig jaar maakte Kassa al een reportage over de teveel gerekende servicekosten die de verhuurder vraagt van zijn huurders. De verhuurder die 1100 jongeren huisvest, werd deze zomer al op de vingers getikt door de Kantonrechter die oordeelde dat Change= geen zogenoemde communitykosten mocht innen naast de servicekosten. Vervolgens werden deze kosten ondergebracht in de servicekosten die daardoor verdrievoudigden.

Eerdere zaak gewonnen

Eerder kwam de zaak al voor bij de Huurcommissie en de kantonrechter. Laatstgenoemde bepaalde in maart dat de maandelijkse servicekosten voor 2019 vastgesteld werd op 42,61 euro, en niet de 162,41 euro die Change= destijds in rekening bracht.

Tijdens de rechtszaak stelden de huurders dat de kosten die Change= in rekening bracht als servicekosten, niet goed inzichtelijk zijn. Het bedrijf zou daardoor aan de servicekosten verdienen en dat is bij wet verboden. Door veel posten die Change= in rekening bracht, zette de rechter (gedeeltelijk) een streep.

Hoger beroep

De verhuurder ging na de uitspraak in hoger beroep maar dat werd door het gerechtshof niet ontvankelijk verklaard. De uitspraak staat daardoor vast, waardoor huurders nu definitief recht hebben op terugbetaling van honderden en soms wel meer dan 1000 euro door het bedrijf. De huurders werden bijgestaan door Stichting Woon, die natuurlijk erg blij zijn met de uitspraak. Op de website schrijft de stichting dat de uitspraak 'verhelderend is voor vele andere huurders.'

Bron: Parool/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.