Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vergoeding voor gedupeerden woekerpolissen, ASR trekt miljoenen uit

  •  
30-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5363 keer bekeken
  •  
dossier_woekerpolisaffaire

Gedupeerden van de woekerpolis bij verzekeraar ASR en Aegon Nederland krijgen een extra compensatie. ASR, dat recent Aegon Nederland overnam, heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met vijf claimorganisaties. Zij hebben de verzekeraar beloofd om al hun claimprocedures tegen de onderneming op te heffen. 

De deal is gesloten met ConsumentenClaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond. Het betreft een bedrag van circa 250 miljoen. Daarnaast zet ASR nog 50 miljoen euro opzij voor schrijnende gevallen en voor klanten die niet zijn aangesloten bij de organisaties en die niet eerder een vergoeding hebben gehad. “Dit is een overwinning voor consumenten”, aldus Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

Vergoeding

De vergoeding per polishouder varieert waarschijnlijk van enkele honderden euro's tot in een enkel geval 10.000 euro of meer. Het betreft beleggingsverzekeringen van zowel ASR zelf als Aegon. Volgens ASR-topman Jos Baeten gaat het bij elkaar opgeteld om zo'n 140.000 polissen.

Woekerpolisaffaire

De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al vele jaren bezig. In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht vanaf de jaren negentig. Claimorganisaties proberen gedupeerden sindsdien te mobiliseren om schadevergoedingen los te krijgen bij verzekeraars. Eerder zijn ASR en Aegon al eens met vergoedingen voor klanten gekomen. In totaal is er inmiddels circa 2 miljard euro aan besteed, aldus ASR.

Ben je gedupeerde in deze zaak? Dan krijg je snel bericht

Gedupeerden die zich bij de claimorganisaties hebben gemeld krijgen nog bericht over wat de regeling voor hen betekent. Zij moeten ook nog akkoord gaan met de compensatie. De deal gaat alleen door als minimaal 90 procent van de aangesloten klanten akkoord gaat met de regeling.

Nog geen overeenkomst voor verzekeraar NN Group

Verzekeraar NN (Nationale Nederlanden) Group, die ook met woekerpolisclaims te maken heeft, zegt in een reactie de stap bij ASR te beschouwen als "een positieve ontwikkeling". Maar het concern benadrukt dat er op dit moment nog geen overeenkomst is tussen NN en de claimorganisaties. Daarom gaat het voorlopig verder met de voorbereidingen voor een eerder aangekondigde cassatieberoepszaak over woekerpolissen.

Bron: ANP/NOS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Billenkoek
Billenkoek2 dec. 2023 - 15:41

Inmiddels gescheiden en huis verkocht. En nu???

JannyBoe
JannyBoe2 dec. 2023 - 8:57

Maandag 4 december besteedt RADAR van Avro/Tros op tv aandacht aan deze regeling.

mof
mof1 dec. 2023 - 12:06

Die verzekeraars wachten gewoon tot mensen de pijp uit zijn. Dan hoeven ze niet uit te keren.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe1 dec. 2023 - 13:52

In het geval van ASR/Aegon dus gelukkig niet. Die nemen hun verantwoordelijkheid eindelijk.

JannyBoe
JannyBoe30 nov. 2023 - 12:55

Hier staat een duidelijke uitleg over de gang van zaken: https://www.consumentenbond.nl/acties/woekerpolissen/asr-regeling

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe30 nov. 2023 - 13:00

En ook complimenten voor RADAR van Avro/Tros dat zich vanaf het prille begin ingezet heeft voor consumenten met een dergelijke polis. https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/documentaires/25-jaar-radar/woekerpolis/

JannyBoe
JannyBoe30 nov. 2023 - 13:00

En ook complimenten voor RADAR van Avro/Tros dat zich vanaf het prille begin ingezet heeft voor consumenten met een dergelijke polis. https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/documentaires/25-jaar-radar/woekerpolis/