Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veilig zwemmen voor kleine kinderen

23-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6512 keer bekeken
  •  
Zwemmen in een zwembadje, aan de rand van een meer of in de branding van de zee, er is bijna niet leukers voor kinderen om te doen. Alleen kan datzelfde water voor de kleuter ook heel gevaarlijk zijn. Zwemvleugels, zwempakjes met drijvers, zwembandjes of kurken. Waarmee bescherm je je kind het beste en waar moet je op letten bij het aanschaffen van een zwemhulpmiddel voor je kind?

Zwemveiligheid

De overgrote meerderheid van de kinderen begint op vier- of vijfjarige leeftijd met zwemmen maar zijn pas na een aantal jaren zwemveilig. Kinderen tot en met zes jaar oud kun je in ieder geval nog niet zelfstandig laten zwemmen. Maar ook oudere kinderen die na het behalen van de diploma’s niet regelmatig zwemmen, kunnen niet meteen zonder toezicht zwemmen. Dat betekent dat ouders, en begeleiders, hun jonge kinderen jarenlang goed in de gaten moeten houden om verdrinking te voorkomen.

Gebruik zwemvleugels

Voor alle kinderen die nog niet kunnen zwemmen is het verstandig om een zwemhulpmiddel te gebruiken. Het advies van VeiligheidNL is om zwemvleugels te gebruiken, die zitten hoog op het lichaam en daardoor blijft het hoofd goed boven water. De zwemvleugels moeten stevig om de armen zitten, zodat ze niet losraken. Het is ook belangrijk om te controleren welke maat je koopt en of ze twee luchtkamers hebben. Mocht er eentje lek raken, dan heb je altijd nog de andere luchtkamer over.

Ook is het van belang om ze altijd te gebruiken dus óók op het moment waarop ze níet in het water zijn. Hou ze continu in de gaten.

Kopje onder voorkomen

Je kunt je met simpele voorzorgsmaatregelen en alertheid veel verdrinkingen voorkomen. Mieke Cotterink gespecialiseerd in de veiligheid van kinderen zegt hierover: “Het kan heel snel misgaan, want jonge kinderen zien geen gevaar en zijn snel afgeleid. Voor je het weet gaan ze kopje onder. Wat veel ouders niet weten, is dat ze niet gaan spartelen of schreeuwen. Ze zakken geluidloos onder water.”

Er is overigens een duidelijk verschil tussen een reddingsmiddel, dat bedoeld is om verdrinking te voorkomen, en een zwemhulpmiddel dat gemaakt is om gemakkelijker te blijven drijven. Een zwemhulpmiddel voorkomt dus geen verdrinking maar helpt je bij het drijven en het voorkomt dat je snel kopje ondergaat.

Veiligheidseisen

Er zijn veiligheidsnormen voor de verschillende producten maar lang niet alle producten voldoen hieraan. Cotterink: “Er is ook hele hoop op de markt wat vanuit het buitenland komt (China) komt, van slechte kwaliteit is en wat niet aan de norm voldoet. Het kan eerder lek raken en kan dus levensgevaarlijk zijn.” 
VeiligheidNL zette samen met de Consumentenbond de mogelijkheden op een rij, zodat je als ouder de juiste keuze kunt maken. Maar het belangrijkste advies voor alle zwemhulpmiddelen geldt: laat je kind nooit alleen. Daarnaast wordt een dringende oproep aan ouders gedaan: laat je niet afleiden door je telefoon!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!