Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vaker een boete uit het buitenland

08-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
600x275_vakantieverkeer_02.jpg
Te snel en door rood rijden, geen veiligheidsgordel dragen of geen helm terwijl dat verplicht is, achter het stuur kruipen met drank of drugs achter de kiezen, het sjezen over een verboden rijstrook en het niet-handsfree bellen of anders via apparatuur communiceren tijdens het chaufferen. Dat zijn de overtredingen waarvoor je vanaf heden in Nederland toch een bon op de mat krijgt, ook al beging je ze in een buitenland. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag laten weten.
Afspraken
Er zijn in Europees verband afspraken over gemaakt. Het werkt natuurlijk ook andersom. In 2012 werden in Nederland in totaal 12.112 snelheidsovertredingen door een buitenlander afgehandeld. Belgen en Duitsers buiten beschouwing werden gelaten, werden Polen (2.564), Fransen (534), Bulgaren (480), Roemenen (207) en Litouwers (196) het meeste staande gehouden door de politie vanwege snelheidsovertredingen.
Steeds meer landen doen mee
Reed je in het recente verleden als Nederlander in Duitsland te hard, dan kon je al een boete op je deurmat verwachten (inclusief heterdaadfoto). Ook met België en Zwitserland waren er afspraken over boetes. Maar met ingang van nu kun je dus in nog minder landen straffeloos verkeersovertredingen begaan. De uitwisseling van kentekengegevens tussen Europese landen op basis van de zogeheten Cross Border Enforcement-richtlijn van de Europese Unie wordt namelijk verbeterd. Alleen het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken doen niet mee. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!