Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uitspraak in woekerpoliszaak: NN hield ongeoorloofd kosten in

theme-icon
Geld
  •  
27-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2987 keer bekeken
  •  
rekenmachine verzekering rekening

Het gerechtshof in Den Haag heeft vastgesteld dat Nationale-Nederlanden (NN) in het verleden kosten heeft ingehouden bij mensen met een beleggingsverzekering, zonder dat deze kosten vooraf met de klant waren vastgesteld. Volgens claimorganisatie Woekerpolis is dit een overwinning voor de consument.

"Dit is een geweldige uitspraak voor onze leden en vormt de doorbraak waar we al jaren op wachten", zegt voorzitter Ab Flipse van Woekerpolis.nl. "Het is duidelijk dat Nationale-Nederlanden klanten had moeten waarschuwen voor de risico's van hun producten. En met name voor de hoge kosten die op dit soort producten werden ingehouden. Gedupeerden hebben nu eindelijk zicht op de compensatie waar ze recht op hebben."

Langdurige zaak

De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al vele jaren bezig. In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht vanaf de jaren negentig. Claimorganisaties proberen gedupeerden sindsdien te mobiliseren om schadevergoedingen los te krijgen bij de verzekeraars. In deze zaak tegen NN draait het onder meer om de zogenaamde eerste kosten, waaronder de aan de tussenpersoon uitgekeerde provisie, de incassokosten, de administratiekosten en de beheerkosten.

Compensatie nog onduidelijk

Wat de uitspraak precies betekent voor mensen die in het verleden een beleggingsverzekering hebben afgesloten, is nog onduidelijk. Dat komt onder meer omdat niet het hof niet meegaat in alle klachten over de polissen. Sommige grieven falen of slagen maar deels. Flipse denkt dat gedupeerden uiteindelijk recht zouden moeten hebben op vele duizenden euro's compensatie.

Maar nu is al duidelijk dat het juridisch gesteggel over deze kwestie voorlopig nog niet voorbij is. Het hof heeft in deze zaak sowieso nog geen einduitspraak gedaan. NN krijgt ook nog de mogelijkheid om met bepaalde tegenbewijzen te komen.

Nationale-Nederlanden niet eens met de uitspraak

De verzekeraar is het niet met de conclusies van het hof eens en laat weten over dit tussenvonnis al naar de Hoge Raad te stappen. Volgens NN wijken de conclusies van het hof namelijk af van eerdere belangrijke uitspraken. NN vindt ook dat het hof een verkeerde interpretatie geeft van het recht en de maatschappelijke opvattingen die golden op het moment dat de beleggingsverzekeringen werden verkocht. In de jaren negentig werd in de ogen van het concern nog anders gedacht over hoe verzekeraars het beste met klanten moesten communiceren over financiële producten. ANP

Thema's:

theme-icon
Geld

Meer over:

woekerpolisaffaire, nationale-nederlanden, compensatie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

P.Meijs
P.Meijs2 okt. 2023 - 20:04

Wij hebben toen ons ook laten adviseren om onze hypotheek via NN te laten lopen. Er zou uiteindelijk een bedrag overblijven om uitgekeerd te worden. Het grootste gedeelte van de inleg werd zonder dat wij er van wisten, opgeslokt door de overlijdens risico verzekering. We hebben € 20000 bij moeten leggen. De overlijdensrisico verzekering hadden we voor 10% van de kosten van NN particulier kunnen verzekeren en wel geld hebben kunnen overhouden.

agapon1951
agapon195127 sep. 2023 - 11:11

Banken en verzekeraars behoren betrouwbaar te zijn. tegnwoordig is dat een onbetrouwbare positie geworden. Maken misbruik van de klant. Ik dacht bij Zilveren Kruis in die tijd een levensverzekering afgesloten te hebben, met de nadruk gevende GEEN RISICO te willen lopen. Ongevraagd echter overgezet naar een woekerpolis. WEL risico dus. De informatieplicht c.f. de wet is hier ruimschoots omzeild en in feite een foute info verkregen en zekerheid die niet nageleefd werd. Deze is later bij de NN terechtgekomen. Verlies ruim 1000 heb nog een deel kunnen redden anders was dit ook opgelost. Liegen en bedriegend Nederland lijkt inmiddels te behoren bij de volksaard van deze niet goed aan te pakken verzekeraars en banken (AEGON - ACHMEA - DEXIA - enz teveel om op te noemen). Hoge Raad???? wordt wel eens tijd dat die effectief reageerd op de wantoestanden binnen deze wereld van deze m.i.z. oplichters.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe28 sep. 2023 - 5:23

Zilveren Kruis is al sinds de oprichting in 1949 een ziektekostenverzekeraar. Een levensverzekering met bepaalde afspraken en kenmerken wordt nooit zonder overleg in een product omgezet met totaal andere voorwaarden. Als u inderdaad een woekerpolis had kunt u die nog aanmelden bij organisaties als bijvoorbeeld woekerpolis.nl of claimservice.nl op no cure no pay basis. Dat kan ook als de polis al beëindigd is. De procedure tegen NN verkeert in de eindfase dus is het aan te raden dit te doen voordat hier een einduitspraak over is.