Kassa

Twee misleidende 0906-nummers naar Belastingtelefoon ingetrokken

18-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1520 keer bekeken
  •  
Bellen 1127

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft twee 0906-nummers ingetrokken die tegen betaling doorschakelden naar de Belastingtelefoon. Volgens de toezichthouder was er sprake van misleiding. 

Volgens de ACM was het niet duidelijk wie de aanbieder was en de kosten voor het doorschakelen bleven doortikken. De tarieven waren 90 en 100 cent per minuut. Dit terwijl de Belastingtelefoon zelf een gratis nummer is van de Belastingdienst (0800 - 0543). 

Eerder al geblokkeerd

Eind februari werden de nummers al geblokkeerd, nadat er aanwijzingen waren gevonden dat de nummers niet voldeden aan de wettelijke regels. Dit heeft de waakhond na nader onderzoek nu bevestigd. 

‘Niet verboden’

Wie in een zoekmachine op internet een nummer opzoekt als de Belastingtelefoon, kan ook resultaten tegenkomen van doorschakeldiensten naar zo’n nummer. ACM-bestuurslid Manon Leijten legde eerder al eens uit dat het aanbieden van doorschakeldiensten op zich niet verboden is. "Zolang het maar duidelijk is wie de aanbieder is, wat de dienst inhoudt en wat het kost. Zo niet, dan worden bellers mogelijk misleid en dan kan de ACM ingrijpen."

Betere bescherming misleidende doorschakeldiensten

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is overigens van plan betaalde doorschakeldiensten in de 090x-reeksen te verbieden, om consumenten beter te beschermen tegen misleidende doorschakeldiensten, geeft de ACM aan. De waakhond heeft het ministerie gevraagd de aanpassing met spoed te behandelen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Pharmacopolam Circumforaneum
Pharmacopolam Circumforaneum19 mei 2022 - 6:01

Helaas kan elke dubieuze aanbieder weer doorgaan onder andere naam! Beter is Google aanpakken, die verdienen met nietsdoen aan onze foute bellers. Als die elke nieuwe firma die wilde adverteren gaan controleren is de boete naar Google veel makkelijker en zullen ze de dubieuze niet meer bovenaan gaan zetten. Vaak is deze doorschakel firma een jonge pas opgerichte met katvanger waar niets te halen is, dus veel kosten en €0,00 vangen en ze zijn al weer lange tijd onder volgende naam actief. 99% vond deze foute 0906 aanbieders via Google dus pak die aan! Het controleren, verbieden en uit de lucht halen is veel werk... dus Google die medeplichtig is gaan veroordelen zal meer rendement opleveren!

1 Reactie
@HENK@
@HENK@25 mei 2022 - 14:50

dus ook b.v. een krant moet iedereen die een advertentie wil zetten eerst onderzoeken op geloofwaardigheid enz. is dat niet de omgekeerde wereld?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!