Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Twee halen, één betalen: hoeveel voordeel krijg je écht in de supermarkt?

19-10-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
34817 keer bekeken
  •  
3+1 1127

Twee halen, één betalen. Drie voor de prijs van twee. Zodra je de drempel van de supermarkt overstapt, vliegen de aanbiedingen je om de oren. Hoe kan het dat producten soms ‘gratis’ worden weggegeven? Is het een sigaar uit eigen doos voor de consument? En hoe steekt de prijsstrategie achter deze aanbiedingen in elkaar? Wij vragen het aan hoogleraar Laurens Sloot en retaildeskundige Paul Moers.

De aanbiedingen in de supermarkt lijken soms te mooi om waar te zijn. Bij de aanschaf van één product krijg je er wel twee of drie gratis producten bij. Kan dat wel uit voor de supers? Word je als consument niet in de maling genomen? 

Om antwoord op die vragen te kunnen geven, is het belangrijk eerst meer te weten over het prijsbeleid van supermarktketens.

Prijsstrategie is bepalend bij supermarkt: ‘Every day low pricing’

Er zijn twee soorten prijsstrategieën zijn waar supermarkten gebruik van kunnen maken, legt Laurens Sloot uit. Hij is hoogleraar Ondernemerschap in de detailhandel aan de Rijksuniversiteit Groningen. “De every day low pricing (EDLP) strategie is er een waarbij de supermarkt voor producten standaard lage prijzen hanteert.”

Jumbo is een supermarkt die zegt de EDLP-formule te hanteren, hoewel niet volledig. De supermarkt hanteert bijvoorbeeld wél week- en seizoenaanbiedingen. 

‘High-low’ prijsstrategie

Daarnaast is er de high-low prijsstrategie, waar de meeste supermarkten in Nederland gebruik van maken. “Deze strategie houdt in dat de standaardprijzen die een supermarkt hanteert, hoger liggen dan eigenlijk nodig is. De aanbiedingen bij deze prijsstrategie zijn vaak heel omvangrijk: één plus twee gratis is hier een voorbeeld van.” 

Albert Heijn maakt gebruik van de high-low prijsstrategie, maar hanteert daarbij bijvoorbeeld wel lage prijzen voor de zogeheten ‘prijsfavorieten’. 

Waarom gebruiken supermarkten deze strategie eigenlijk?

Je kunt je afvragen waarom het nodig is om een high-low prijsstrategie te hanteren. Waarom doen supermarkten dit? 

Volgens Sloot werken aanbiedingen goed om een bepaald product in de schijnwerpers te zetten. “Daarnaast kunnen kortingsacties helpen om ervoor te zorgen dat mensen, die het normaal niet zo breed hebben, een bepaald product wel kunnen kopen.”

Volgens retaildeskundige Paul Moers is de high-low strategie voornamelijk goed om een groter marktaandeel te behalen. “Omdat er zo veel verschillende supermarkten zijn, is de concurrentie erg hoog. Het is daarom nodig om jou als klant weg te lokken bij een ander… En daar worden de aanbiedingen voor gebruikt.”

Wil de consument niet het liefst áltijd lage prijzen?

Klanten trekken en de concurrentie aangaan: vanuit het perspectief van de supermarkt natuurlijk logisch. Maar hoe zit het met de consument? Wil die niet gewoon standaard profiteren van lage prijzen?

Volgens Sloot is de consument inderdaad gek op de high-low prijsstrategie met de koopjes. “Mensen passen er echt hun koopgedrag op aan en besluiten naar een bepaalde winkel te gaan voor speciale aanbiedingen. Een goeie deal scoren voelt voor veel mensen goed en het is daarnaast iets waar we gewend aan zijn.”

Moers: Klant wordt met een trucje verleid

Moers is het daarmee eens, maar heeft ook kritiek op de high-low prijsstrategie, met de hogere standaardprijzen die worden afgewisseld met aantrekkelijke aanbiedingen. “Nederlanders vinden het inderdaad geweldig wanneer ze iets tegen een scherpe korting kunnen kopen, maar het is eigenlijk een trucje waarmee ze verleid worden.”

“Als je bijvoorbeeld naar een supermarkt in Duitsland gaat, dan zie je daar iets anders gebeuren. De prijzen zijn daar per definitie lager, maar daar zie je weinig aanbiedingen. Je kunt daar dus veel relaxter boodschappen doen, terwijl je in Nederland eigenlijk erg moet opletten wanneer je iets koopt. Het is zonde om voor iets de volle pond te betalen terwijl het twee weken later in de aanbieding is.”

Betaal je als klant mee aan de aanbiedingen?

Dat de consument gek is op koopjes, spreekt voor zich. Maar zijn we wel zo voordelig uit als we denken? Volgens hoogleraar Sloot wel. “De standaardprijzen liggen inderdaad hoger, maar het is niet zo dat je als consument eigenlijk al betaalt voor wat je gratis krijgt. De supermarkten maken doorgaans verlies op grote aanbiedingen.”  

Retailkenner Moers kijkt er anders tegenaan. “Het is niet zo dat je als consument bedonderd wordt door de supermarkten, maar het voordeel is niet zo groot als je denkt. Aangezien de prijzen doorgaans hoger liggen, betaal je als consument al voor een deel van de aanbiedingen.”

“Duurder uit als je niet op aanbiedingen jaagt”

In de praktijk moet je dus actief op zoek gaan naar aanbiedingen om er echt voordeel van te hebben. Moers vindt dat geen goede zaak. “De verantwoordelijkheid wordt op deze manier eigenlijk bij de consument gelegd, want de aanbiedingen werken pas in je voordeel als je er ook actief gebruik van maakt: dus bewust winkelen en bij verschillende supermarkten boodschappen doen. Niet iedereen heeft daar tijd voor, en dan ben je dus duurder uit.”

Hebben de aanbiedingen eigenlijk wel nut?

De consument moet dus actief shoppen om voordeel te krijgen van aanbiedingen. Hoe zit dat met de supermarkten? Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en Tilburg University blijkt dat het effect van aanbiedingen over het algemeen winstneutraal is. Ze leiden er geen verlies op, maar boeken ook geen grote winsten.

Maar ondanks dat blijken aanbiedingen wel degelijk een goed ‘lokmiddel’ te zijn, zo wordt benadrukt door Sloot en Moers. En dat is natuurlijk waar supermarkten het vooral om doen. 

Stoppen met aanbiedingen eigenlijk niet mogelijk 

Ondanks dat de kortingen goed werken om klanten te lokken, maken supermarkten er dus (bijna) geen winst op. Ondertussen moeten klanten actief op zoek gaan naar goede deals om er écht van te profiteren, stelt Moers vast. Is het geen optie om maar te stoppen met de aanbiedingen? 

Volgens Sloot niet. “Stel dat een supermarkt dat zou doen, dan zullen klanten waarschijnlijk besluiten om die winkel niet meer te bezoeken. Minder klanten betekent ook minder omzet, en dat is natuurlijk niet wat supermarkten willen.”

Ook Moers onderstreept dat. “Supermarkten zijn eigenlijk een slaaf geworden van het eigen systeem. Je kunt er bijna niet meer vanaf. Het enige advies dat ik aan consumenten kan geven is om goed op te letten, meerdere supermarkten te bezoeken en dure producten in te slaan wanneer ze in de aanbieding zijn.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

andre vis
andre vis21 okt. 2022 - 9:20

Wat mij vooral opvalt zijn de aanbiedingen van frisdrank, nagenoeg bij alle grootgrutters. In de meeste gevallen zijn juist die aanbiedingen 1 ltr. flessen terwijl je nagenoeg niet meer in de winkels ziet.

snrwo1
snrwo120 okt. 2022 - 14:25

1) je moet altijd een lijstje maken. 2) koop alleen wat je echt nodig hebt. 3) als je de tijd hebt, kunt je op zoek naar aanbiedingen, het is maar net of je dat kunt/wilt 4) plan je aankopen zodanig dat je genoeg in huis hebt tot de volgende aanbieding (koffie, iemand?). 5 Ik voel mij altijd 'belazerd' als ik het 'volle pond' moet betalen.

gypsyjoy
gypsyjoy20 okt. 2022 - 13:21

Dezelfde winkel had de aanbieding waar ik voor kwam,gewoon nooit.Dat waren binnenlokkertjes. Ik liep altijd zonder iets te kopen weg.Ook als ik iets anders nodig had, want ik vond het zo flauw!!

JannyBoe
JannyBoe20 okt. 2022 - 7:52

Als je favoriete wasmiddel Robijn is dat kun je bij de grootste grootgrutter twee voor de prijs van één scoren deze week. Dat zijn veel euro's. En dus veel voordeel. Het heeft wel degelijk zin om dit soort aanbiedingen na te gaan.

Joppertje
Joppertje20 okt. 2022 - 5:21

Vooral als je niet veel te besteden hebt, zijn de 2 halen 1 betalen aanbiedingen heel fijn dan loop je diverse supermarkten af en kan je toch betaalbaar je boodschappen doen. Supermarkten die met een standaard lagere prijs werken en weinig aanbiedingen hebben, zijn over het algemeen maar een paar cent per product voordeliger, daar heb je nooit dat prijsvoordeel eruit. 25 x 2 cent is nog maar 50 cent dus heel fijn dat het aanbiedingssysteem er is.

aadjepiraatje
aadjepiraatje19 okt. 2022 - 17:15

En wat te denken van de Krimpflatie? Flesje vlekkenspray, 750ml € 3,85. Weekje later, zelfde winkel, zelfd vlekkenspray, nog steeds € 3,85 maaaaaar voor 600 ml Doosje aardbeien. Altijd 250 gram of 500 gram. NU, extra voordeel 400 gram. Wel dezelfde prijs. Nee het wordt niet duurder. Er zit alleen minder in.

jan kloppenburg
jan kloppenburg19 okt. 2022 - 15:23

Een of enkele uitgewerkte realistische rekenvoorbeelden heb ik gemist. Erg nuttig naast teksten.

jos2006
jos200619 okt. 2022 - 14:22

2 voor de prijs van 1 enz. Je hebt bij het verlaten van de winkel toch het gevoel dat je bij de neus bent genomen en je hebt geen verweer.

vg1971
vg197119 okt. 2022 - 12:23

Als je prijsbewust bent, kun je zeker flink besparen met aanbiedingen. De koffiepads van de afbeelding koop ik zelf altijd, maar alleen bij 1+1 of 2+2! Het valt me trouwens wel op dat tegenwoordig meer voorkomt 2e voor 1/2 prijs en 3+1. Dan wacht ik gewoon wat langer. Deze week begaf mijn elektrische tandenborstel het. Bij het Kruidvat hadden ze een fijne - 35% voor € 99,99. (Oral-B smart sensitive). Wat schetst mijn verbazing: die € 100,- was de adviesprijs en elders is hij verkrijgbaar tussen de € 60 en € 65,-! Héél verrassend Kruidvat en dus helemaal niet voordelig! Bij het merk zelf besteld voor € 59,99. Na aftrek van 10% welkomstkorting betaalde ik nog € 53,99! :-) Mijn review op kruidvat.nl werd niet geplaatst, want voldeed niet aan de voorwaarden. Niet geheel verrassend (de titel luidde: "Niet liegen, Kruidvat!") maar ik wilde anderen hier graag op attenderen en hoopte dat mijn tekst erdoorheen zou glippen. Dat gebeurde niet, maar ik kan mijn verhaal nu hier kwijt!

1 Reactie
jan24
jan2419 okt. 2022 - 13:56

Het is al jaren een gegeven, dat er doorgaans 2 prijzen worden gehanteerd. De adviesprijs, vastgesteld door de fabrikant en de going prijs, de prijs waarvoor een artikel te koop is. Was in een ver verleden al gebruikelijk bij elektronica, denk aan bijvoorbeeld de videocamera. Adviesprijs € 999, nu voor €799. Die laatste is de going prijs, gangbaar in de winkel.

Helen 66
Helen 6619 okt. 2022 - 12:01

Wat heb je met een eenpersoonshuishouden aan 2+2 aanbiedingen? NIETS. Je zou een Amerikaanse koelkast en een vrieskist en een opslagruimte nodig hebben om het te kunnen bewaren. Doe gewoon 50%, daar heeft iedereen iets aan.

1 Reactie
Bert Timmer
Bert Timmer12 nov. 2022 - 9:36

Bij Aldi betaal je gewoon de helft bij zulke aanbiedingen!

agapon1951
agapon195119 okt. 2022 - 10:53

doosjes chocoladevlokken - 2/3 gevuld - derde gratis mmmm waar zou die derde nu vandaan komen??? ontbijtgranen meesttijds nog niet eens voor de helft gevuld - waar zou de derde nu vandaan komen??? Unox worst enorme korting (Deka) twee voor de prijs van 1 (normaal rond de 1 euro) en jawel 1,98 afgerond dus 2 euro. We hebben het voer millieu maar doen er geen moer aan als de verpakkingen niet tot de rand gevuld zijn = is bijkomende schade. Grappige was ook afprijzing van 85 ct voor 1,15. Bij kassa altijd de bon controleren. Ik weet inmiddels niet wat hier in het land aan de hand is maar er klopt geen al meer van anders dan klanten lokken d.m.v. onheusheden en onwaarheden (je bent immers toch dus pak je andere zaken ook meteen aan en daar zitten de winsten).

miaL
miaL19 okt. 2022 - 10:51

Ja en dan rijd je meerdere supermarkten af voor een voordeeltje, en ben je het uitgespaarde geld kwijt aan benzine. Immers, als je niet in de stad woont is er vaak niet meer dan 1 supermarkt op fietsafstand

1 Reactie
snrwo1
snrwo120 okt. 2022 - 14:29

ik ga altijd lopend of op de fiets. Scheelt aanzienlijk met de nu geldende brandstofprijzen.

Jan_Koll
Jan_Koll19 okt. 2022 - 9:53

Ik heb al jaren een simpel principe: veel producten zijn goedkoper en vaak van verbluffend goede kwaliteit bij Aldi en daar koop ik dus het meeste. Door het beperkte assortiment moet je dan wel verder kijken en ontdek dan vanzelf de verschillen, b.v recent een met bakje 5 trostomaten bij Aldi € 1,99 en bij Jumbo (u weet wel "wij zijn de goedkoopste") €2,39. Overigens is die laagste prijsgarantie van Jumbo een wassen neus want die geldt alleen voor een bepaald merk. Ik kocht ooit bananen bij Jumbo en ontdekte dat de bananen bij een andere supermarkt (weet niet meer Aldi of Lidl) aanzienlijk goedkoper waren. Toen ik derhalve claimde dat ik niet de laagste prijs betaalde was de reactie ONGELOFELIJK: "Welk merk hebben die bananen dan?" Uiteraard hadden die niet het Jumbo "merk". Ofwel omwille van het bedriegen van de klant hebben ze een doodgewone banaan tot een merkartikel verheven. Wie lust er nog meer van?

1 Reactie
wim koelewijn
wim koelewijn19 okt. 2022 - 10:14

Inderdaad, waarom zou het "spul" van Aldi e.d. van mindere kwaliteit zijn ? Anderhalve liter "echte cola" zo'n 2 euro..bij Aldi heb je daar 3 flessen voor..en wellicht een iets andere smaak/ ingrediënt ...maar dat praat de grote prijsverschillen niet recht, nee, die A-merken halen gigantisch veel winst binnen..en zo zijn er 10tallen voorbeelden..het zit bij velen tussen de oren..die willen het welbekende A-Merk...( sommigen gaan roepen maar die A-merken maken veel reclame..tjahhhh, door ons betaald..extra betaald)

Louisd
Louisd19 okt. 2022 - 9:41

Een oud gezegde: GRATIS BESTAAT NIET!

mahadma
mahadma19 okt. 2022 - 9:41

Jan linders: deze week 2 pakken koffie voor 10 euro, los 7,89, dus nu 2,89 x 2 verdient. Eerdere aanbieding toilet papier, 3 halen 1 betalen, dus per rol 0,20, normaal 0,60 per rol. Opletten gewoon.

2 Reacties
gerardk
gerardk19 okt. 2022 - 11:28

Jumbo Snelfiltermaling Aroma 5 + 1 Gratis - 6 x 250g 12,45

mahadma
mahadma19 okt. 2022 - 11:55

Wij hebben het over DE decafe type 5 bonen., dus effectief geen 7,89 maar 5,00 per pak. Interessante korting.

j@ck
j@ck19 okt. 2022 - 9:10

Kruidvat maakt hiermee goede sier. Daarbij hebben ze ook nog een klantenkaart waarmee je vaak op artikelen korting krijgt. We worden met z'n allen besopt maar trappen er in, omdat we het vaak wèl nodig hebben en niet altijd geld om veel in te slaan. Zelf doe ik dat wel met artikelen die ik dagelijks gebruik en redelijk aan de prijs zijn. zoals koffie en wijn. Hiervan groot inslaan scheelt echt veel. Daarbij doe ik niet mee aan die pasjes.

Engelse drop
Engelse drop19 okt. 2022 - 9:04

Het is nooit gratis het zelfde product is de weken ervoor goedkoper. Bij de actie gaan ze uit van een bruto prijs

wim koelewijn
wim koelewijn19 okt. 2022 - 8:55

Kortom...we worden belazerd waar we bij staan..shampoo,kost qua fabricage bijna niks...de flacon kost bijna meer dan de inhoud..water,luchtje,verdikkingsmiddel..qua prijs in veelvoud verkopen ...en de 2e is gratis..paar dubbeltjes. Enzovoort..

2 Reacties
snrwo1
snrwo120 okt. 2022 - 14:33

ik koop van shampoo en tandpasta altijd de goedkoopste. Nog nooit gemerkt dat deze 'slechter' van kwaliteit zijn, maar heb wel nog wat euri's in mijn portemonnee voor wat anders

piet limburg
piet limburg20 okt. 2022 - 18:26

Precies......de aanbiedingen vliegen je nu om de oren van spullen die je niet echt nodig hebt.... Vlees....kaas....aardappelen...de meest noodzakelijke artikelen....zie je bescheiden of nauwelijks in de aanbieding of reclame. De noodzakelijke levensbehoeften kun je nu bestempelen als ...1 halen...2 betalen....in vergelijking met van voor de crisis. De shampoo en de tandpasta van de bekende goedkope zaak zijn prima.....69 en 55 cent

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!