Kassa

Techbedrijf verkoopt privédata uit gratis apps

12-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
data delen persoonsgegevens online 1127
Techbedrijf Lusha verkoopt contactinformatie die afkomstig is van gratis smartphone-apps. De apps kunnen niet enkel gegevens van app-gebruikers doorverkopen, maar ook van hun contacten, meldt Trouw.

Wanneer je een online dienst gratis kunt gebruiken, ben je zelf vaak meestal het product. Dit is ook het geval bij Simpler Apps Inc. Dit bedrijf ontwikkelt apps die back-ups maken van je smartphone, waaronder van je contactenlijst en namen van onbekende bellers. Dit wordt gratis voor je gedaan, maar ondertussen wordt de data doorverkocht via de Amerikaans-Israëlische dienst Lusha.

Privacyvoorwaarden: delen informatie met derden

Eerder deze week werd bekend dat Lusha via LinkedIn e-mailadressen en privénummers verkoopt. Het is nog onduidelijk waar de nummers precies vandaan kwamen. Volgens Lusha zijn deze verkregen via Simpler Apps Inc. In Simplers privacyvoorwaarden staat dat het bedrijf niet alleen gebruikersinformatie, maar ook hun contactenlijsten kunnen delen met derden. Zo kan - zonder dat je ergens mee hebt ingestemd - jouw data terecht komen in Lusha's handen.

Bron: Trouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!