Kassa

Online handel in privénummers nieuwe realiteit

10-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
smartphone telefoon appen bellen 930
Onlinedienst Lusha geeft tegen betaling privénummers van LinkedIn-gebruikers weg, zonder dat deze dit weten. De dienst plukt gegevens, zoals e-mailadressen en telefoonnummers, van het internet. Hierdoor zijn talloze mobiele nummers te vinden, waaronder die van kabinetsleden, influencers, misdaadverslaggevers en directeuren van de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat schrijft Trouw.

Het Amerikaans-Israëlische bedrijf zegt grote bedrijven als Apple, Google en Amazon tot zijn klanten te rekenen. Echter, iedereen kan de dienst toevoegen aan zijn of haar internetbrowser. Als een gebruiker naar iemands profiel gaat op netwerksite LinkedIn, surft Lusha in onlinedatabases naar verborgen contactinformatie. De eerste van dit soort zoekopdrachten van de dienst zijn gratis.

Verstrekken telefoonnummers in strijd met AVG?

Het bedrijf stelt in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) te handelen. Privacy-advocaat en -hoogleraar Gerrit-Jan Zwenne betwijfelt dat. "Als je persoonsgegevens verwerkt en aanbiedt, moet je de eigenaren hebben geïnformeerd", aldus Zwenne. Lusha doet dat niet.

Bron: Trouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!