Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sparen loont steeds meer door stijgende rentes

  •  
16-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
18036 keer bekeken
  •  
geld besparen euros spaarvarken

De spaarrentes stegen de afgelopen tijd en deze groei zet zich nu voort. In juli 2022 was de gemiddelde rente op een spaarrekening nog 0,06 procent, inmiddels is dat 0,98 procent. Een stijging van ruim 1.500 procent, blijkt uit cijfers van Geld.nl

“Deze stijging blijft nog wel even doorgaan”, zegt Amanda Bulthuis, namens de financiële vergelijkingssite. “De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt vandaag namelijk opnieuw haar rentetarieven, waardoor de spaarrentes verder zullen stijgen.”

ECB probeert inflatie te verlagen met hogere rente

Sinds juli 2022 heeft de ECB diverse keren haar rentes verhoogd om daarmee de inflatie proberen te verlagen. Omdat banken hun spaarrentes meestal laten meestijgen en -dalen met de ECB rentes, zijn ook de spaarrentes sindsdien flink gestegen. De hoogste rente op een spaarrekening ging van 0,35 procent in juli 2022 naar 2,3 procent nu.

Nieuwe banken zorgen voor meer concurrentie

Daarnaast speelt een rol dat relatief nieuwe banken en andere partijen zich op de Nederlandse spaarmarkt wagen. “De relatief jonge Nederlandse bank, bunq, is sinds een paar maanden bijvoorbeeld heel actief spaarders aan het aantrekken en heeft de rentes flink verhoogd”, zegt Bulthuis. “In november 2022 kreeg je hier al 0,27 procent spaarrente en nu zelfs 1,56 procent."

Verder bieden de Duitse brokers Trade Republic en Scalable Capital sinds kort spaarrekeningen aan met rentes van 2 en 2,3 procent. Dat zijn op dit moment de hoogste rentes op spaarrekeningen in Nederland. “Nederlanders sparen erg veel, waardoor de Nederlandse spaarmarkt erg interessant is voor dit soort partijen”, legt Bulthuis uit.

Geld lenen wordt ondertussen steeds duurder door hogere rentes

Wie een lening afsluit, betaalt ondertussen steeds meer rente. In de afgelopen vier weken hebben bijna alle Nederlandse kredietverstrekkers hun rentes één of meerdere keren verhoogd. “Hierdoor zijn de gemiddelde rentes voor persoonlijke leningen nu 12 procent hoger dan aan het begin van jaar en zelfs bijna 57 procent hoger dan aan het begin van 2022”, aldus Bulthuis.

Grootste stijging bij laagste leenrente

De allergrootste stijging zie je bij de laagste leenrente in de markt. Die ging van 3,3 procent in januari 2022 naar 6,0 procent op dit moment, omgerekend een stijging van bijna 82 procent. Je betaalt deze laagste leenrentes bij een persoonlijke lening vanaf 50.000 euro.

Bulthuis: “Om deze stijging in perspectief te plaatsen: als je begin vorig jaar een persoonlijke lening van 50.000 euro met een looptijd van 10 jaar afsloot, kostte je dat in totaal 8.635 euro aan rente. Nu betaal je voor dezelfde lening 16.134 euro aan rente. Dat is dus bijna het dubbele.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.