Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Sdu nog steeds overweldigd door vraag naar gele boekjes

15 jun 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
691 keer bekeken
gele boekje 1127

© Getty Images

De Sdu, leverancier van de gele inentingsboekjes, meldt dat er nog steeds dagelijks 20.000 tot 30.000 gele boekjes worden besteld. De uitgeverij wordt via internet en telefoon nog steeds bestormd door mensen die een exemplaar willen hebben om er hun coronaprikken in te laten zetten.

De GGD meldde begin juni dat alle priklocaties, indien erom wordt gevraagd, een stempel zouden zetten in het vaccinatieboekje van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Sindsdien is het een gekkenhuis bij de Sdu. Veel mensen hadden geen gele boekje of waren hun exemplaar kwijt. Het gele boekje is al jaren in omloop en wordt met name gebruikt door mensen die veel reizen. Bepaalde landen eisen ook prikken tegen bepaalde ziekten. Die kunnen met het boekje worden aangetoond.

Afhandeling bestellingen gele boekje is veel werk voor Sdu

Er zijn voldoende exemplaren bij het Sdu beschikbaar, maar de afhandeling van de bestellingen en de verzending aan particulieren is veel werk voor de Sdu. Normaal gesproken verkoopt de uitgeverij 300.000 boekjes per jaar via bedrijven als KLM Health Services en de GGD. Er zijn daarom nu zeker zes uitzendkrachten ingehuurd bij de Sdu om telefoontjes te beantwoorden en alle afdelingen zetten zich in om alles in goede banen te leiden.

Registratiekaart coronavaccinatie

Mensen die al aan het begin van de vaccinatiecampagne zijn geprikt krijgen een 'registratiekaart coronavaccinatie'. Velen van hen namen hun gele boekje toen al gelijk mee naar de priklocatie. Toen vulden sommige GGD'en de coronaprik wel in, maar anderen weer niet. Daarom besloot de GGD het gebruiken van het gele boekje tot regel te maken, voor wie wil dat de prik in het document komt te staan. Wie de coronaprik al heeft ontvangen, kan met zijn of haar boekje alsnog een stempel halen.

Aantonen vaccinatie bij reizen

Voor reizen naar een aantal landen is de vermelding van de coronaprikken in het gele boekje op dit moment wel genoeg, maar lang niet voor alle. Daarom wordt er intussen gewerkt aan een app waarmee de gevaccineerde moet kunnen aantonen dat zij of hij geprikt is.

Over deze app bestaat nog onduidelijkheid. Dat bewijs zou in de hele EU geldig moeten zijn. Daar komt bij dat de prikken dan wel geregistreerd moeten zijn bij het RIVM, maar vooral bij prikken door de huisarts is dat nog niet allemaal gelukt. Een aantal organisaties, waaronder ouderenbond ANBO, is tegen zo'n digitaal vaccinatiebewijs, omdat er ook mensen zijn die niet in het bezit zijn van een smartphone. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar